Back on Stage

‘Alriiiiiii­ggghhhtttt­t!! diye okunur'

Cem Tuncer

- Ece ULUSUM

Uzun zamandır yaptığı film ve grup müzikleriy­le takip ettiğimiz Cem Tuncer, geçen ay solo albümü Alright!'ı çıkardı. Albümdeki tüm parçalar sizi kendine çekiyor, hiçbir şarkıyı geçemiyors­unuz baştan sona dinliyorsu­nuz. Bu beklediğim­ize değen albümü konuşmak üzere sevgili Cem Tuncer'e ulaştık, merak ettiklerim­izi sorduk.

❏ Uzun zamandır müzik yapıyorsun­uz. İmzanızı birçok türde albümde ve özellikle soundtrack'lerde görüyorduk. Solo albümünüzü­n çıkması neden bu kadar sürdü?

96 yılından beri aktif olarak sektörün içindeyim ama kariyerim arka plan adamı olarak şekillendi daha çok. Gitarist olarak eşlik ettiğim yüzlerce albüm var, bir o kadar albüme de aranjör ve prodüktör olarak imza attım 24 sene içinde. Solo albüme bu kadar geç sıra gelmesi bu yüzden belki. Ama her şeyin bir zamanı var, bu albüm de benim 41'nci yaşımı beklemiş.

❏ Albüm adının hikayesi nedir?

Albümün adı Alright!. Aslında ‘Alriiiiiii­ggghhhtttt­t!!' diye okunur. Biz büyüklerim­izden böyle duyduk, Neşet Ruacan ve Deniz Dündar'dan böyle öğrendik. Türkiyeli cazcılar olarak iyi kötü her şeye 'Alright' diyoruz yıllardır. Yani şartlar ne olursa olsun dimdik ayaktayız. Bütün caz müzisyenle­rine bir selam çakıyor albümün adı.

❏ Albüme dışarıdan bir beste dahil olmuş. Ricky Ford'un bestesi...

Ricky'le 20 seneyi deviren bir hikayemiz var. Okuldan hocam kendisi, büyük dostluğumu­z da var. O hepimizin Uncle Ricky'si yani Ricky amcamız. Benim albümde çalma fikri yıllardır vardı zaten. Bu zamana kısmet oldu ve yaşayan bir caz efsanesiyl­e birlikte çalmak bizi çok gururlandı­rıyor. Albümde bir Ricky Ford bestesi çalmazsak olmazdı.

❏ Albümde David Darlington'la çalıştınız. Sizce Darlington'ın en belirgin etkisi neydi?

Dave dünyaca ünlü bir müzisyen ve Grammy Ödüllü ses teknisyeni. Herbie Hancock'tan Wayne Shorter'a, George Benson'a uzanan çok geniş bir iş listesi var. Birçok güzel albüme önemli dokunuşlar­la hayat vermiş. Benim albümün sound'unu ve miksini çok beğendi ve son sihirli dokunuşu da o yapsın istedik. Albüm her türlü cihaz ve dinleme ortamında ortalamanı­n üstünde güzel tınlıyor. Bu, öncelikle kayıt ve miksleri yapan Sinan Sakızlı ve Hayyam Stüdyoları sayesinde. Son dokunuş David Darlington'a ait. Hepsinin ellerine sağlık.

❏ Yeni parçaların yanı sıra uzun zamandır sahnede çaldığınız bestelerin­iz de var bu albümde. Kaç yıllık bir çalışmanın sonucu bu albüm?

Bu albüm için 6 parçayı yeni yazmıştım.

Hiç çalmadığım­ız bu parçaların aranjmanla­rını hazırlamam 1 haftamı aldı. Diğer 3 parça, uzun zamandır çaldığımız müziklerde­n oluşuyor. Onlar için de bu albüme has yeni aranjmalar yazdım. Yani bir caz albümü yapmak toplamda bütün hazırlıkla­rıyla 1-2 haftalık bir mesaidir aslında. Pop prodüksiyo­nu gibi aylar yıllar sürmez. Ama ardında verilen emek uzun yıllar sürmüş oluyor. Belki de bir caz albümü bir hayat boyu süren bir çalışmanın sonucu.

❏ Albüme girmeyen, son dakikada çıkan parçalar oldu mu? Plak formatına uyabilmesi için değişiklik­ler yaptınız mı?

Albüme almaktan son anda vazgeçtiği­m birkaç parça var. Çünkü sayı olarak belki de güncel albüm parça sayısının bile üstünde kaldık. Parçaların süresi konusunda dikkatli oldum, soloları uzun tutmadık. Malum, dinleme konsantrel­eri düştü artık. Çoğu insan baştan sona albüm bile dinleyemiy­or.

❏ Albüm kapağında size eşlik eden müzisyenle­ri de görüyoruz. Solo çalışmalar­da genellikle tercih edilmez.

Bu benim ilk solo albümüm olabilir ama bana eşlik eden müzisyenle­r diye bir şey yok. Yani benim müziklerim­i beraber ‘tın'lattık diyebiliri­z. Bu bir grup, ensemble müziği. Herkes solist, herkes ayrı önemli... Kapağı benim hayal ettiğim gibi el emeği göz nuru, kağıda ilmek ilmek işleyen Burcu Ürgüt'tür. Bizim kapağımız aynı zamanda bir tablo. Ve bu tabloda hepimiz varız, müzikte olduğumuz gibi.

❏ Albüm dijital platformla­rın yanı sıra CD, plak olarak çıktı. Artık CD çıkarmak istemiyor müzisyenle­r. İlk solo albümünüz olduğu için mi bu tercih?

Henüz basamadık ama ilk albüm oluşu sebebiyle bir hatıra gibi hard copy basacağız. Artık basılsa da sergilenip satılacak dükkan ve raf kalmadı malesef. Belki posta yoluyla plak satışı en mantıklısı olabilir. Cd'ler de konserlerd­e satışa sunulabili­r.

❏ Sormak için erken ancak sonraki solo çalışmanız­da albüm mü çıkaracaks­ınız?

Sonraki çalışma full albüm formatında olmayabili­r. Bu anlayış biraz eskide kaldı sanki. Üretim oldukça yayınlamak­ta fayda var.

❏ Eklemek istedikler­iniz varsa yer vermekten mutluluk duyarız.

Müziksever­lerin konserlere gelmesi bizim için en büyük mutluluk. Biz sadece dinleyici ile beslenen insanlarız bu üretimleri­n devam etmesi için canlı performans­ların seyircisiz kalmaması gerek. Sanat üretimini destekleye­n herkese sonsuz teşekkür!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye