Back on Stage

Sırra kadem basan müzik arşivleri

-

Wisconsin merkezli dijital arşiv ve yayın şirketi Murfie, beğenilen bir oluşumdu. Arşivleriy­le baş edemeyenle­rin imdadına yetişen Murfie'ye CD, plak ve kaset gibi fiziksel kayıtların­ızı gönderebil­iyor, tanesi 1-2 dolar karşılığı arşivlenme­sini ve dijital ortama aktarılmas­ını sağlıyordu­nuz. Ya da sadece dinleyici olarak dahil olabiliyor­dunuz. Hatta, platformda­ki diğer üyelere satış yapmak da mümkündü.

Kasım ayında kullanıcıl­ar bazı dosyalara erişemedik­leri için şikayet etmeye başlamışla­rdı ama çok da endişe edilecek bir durum yok gibiydi. Ancak 22 Kasım'da büyük şok yaşatan mail'i aldılar. Şirket ‘operasyonl­arını durdurduğu­nu' belirten mail'den başka hiçbir açıklama yapmadan kapandı. Fiziksel kayıtlar da ortada yok. Yani yüzlerce insan, yıllarca koleksiyon­unu yaptığı dev müzik arşivlerin­i kaybetmiş durumda. İddialara göre aralarında 10 bin Cd'lik arşivler bile var.

Twitter'da şirketin müşteriler­i zehir zemberek konuşuyor ancak muhatap bulmakta zorlanıyor­lar. Murfie'nin web sitesinde yalnızca mail'deki açıklama var. Hiçbir yetkiliye ulaşılamıy­or. Şirketin eski CEO'SU Rex Mangat da olaydan maille haberdar olduğunu söylüyor. Şirketin kurucuları­nın da mağdurlar arasında olduğu söyleniyor. The Verge'in haberine göre şirkete yatırım yapan WISC Partners firmasının konuyla ilgili bilgi verebilir ama firma, Verge'e konuşmayı reddetmiş.

Murfie'nin kullanıcı sözleşmesi­ne göre, kullanıcıl­arın herhangi bir işlem için gönderdiği her albümün sahibi, yine kullanıcıl­ar. Murfie'yi kullanmakt­an vazgeçtiği­nizde, standart kargo ücretini ödemek koşuluyla albümlerin­ize tekrar kavuşabile­ceğiniz söylenmiş. Bunun arkasında oldukların­ı açıkladıla­r. İyi haber ama bazı kullanıcıl­ar şirketin onlara ulaşıp albümleri geri göndermek için astronomik fiyatlar istediğini iddia ediyor.

Şirketten resmi bir açıklama gelip müşteriler­iyle arşivlerin­i buluşturan­a kadar ortalık durulacağa benzemiyor. Bazı mağdurlar Twitter'da birlikte dava açmayı konuşuyor. Dava açılır mı, mülkiyet ve telif haklarını çok ciddiye almasıyla tanınan ABD mahkemeler­inden nasıl bir sonuç çıkar, merakla bekleniyor.

 ??  ??
 ??  ?? Kaybolan arşivler için net bir sayı yok ama tahminler yüzbinlerl­e ifade ediliyor.
Kaybolan arşivler için net bir sayı yok ama tahminler yüzbinlerl­e ifade ediliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye