Back on Stage

'İyi müzik her sesle güzel olur'

- Arif HÜR

Caz sahnesinin başarılı temsilcisi Serhan Erkol, Kuştepe Blues teklisiyle duyurusunu yaptığı yeni albüm çalışması Melt Ing Pot ile müziksever­lerin karşısına çıktı. Saksafon ustası olarak anılan Serhan Erkol ile Galata'daki müzik stüdyosund­a buluşup yeni albümünü, müziğe başlama serüvenini ve caz dünyasını konuştuk.

❏ Geleneksel kalıplara bağlı kalmadan yenilikçi anlayışı benimseyer­ek Melt Ing

Pot adlı albümünüzü piyasaya çıkardınız. Albümün doğuş sürecini sizden dinleyelim...

2016 yılındaki Motel Atm'den sonra ikinci albüm oldu. Bu albümde caz ağırlıklı eserler yazmayıp farklı türdeki eserleri bir potada buluşturma­k istedim. Arkadaşlar­ımla yaklaşık 1,5 yıl boyunca çaldığımız parçalar piştikten sonra kaydetmeye karar verdik. Grup olarak bir arada geçirdiğim­iz zamanların bir sonucu. Bizim için hatıra albümü gibi.

❏ Caz müziğinin kalıpların­a bağlı kalmamak iddialı bir girişim...

Evet, bu albümün caz albümü olması için uğraşmadım. Çünkü artık müziğe bakışım değişti. Son yıllarda cazdan biraz uzaklaştım. Daha çok elektronik, rap dinliyorum. Yola çıktığımda bunları dinlemezdi­m, artık daha çok hoşuma gidiyor.

❏ Geleneksel cazın devri bitti mi sizce?

Benim müziğim için geleneksel cazın devri kapandı. Yepyeni müziklere, elektronik müziğe kayıyorum. Günümüz müzisyenle­ri caz kültürünün yanı sıra yeni müziklere de açık olmalı. Caz müzisyenle­ri olarak biraz tutucuyuz. Bunu kırmak gerekiyor. Yıllar boyunca ben de kendi tutuculuğu­mla savaştım. Caz müzisyenle­rinin olmazsa olmaz diye düşündüğü tutumları masaya yatırdım ve bundan sıyrılmak için çabaladım. İyi müzik her sesle güzel olur. Birçok sound'u denemek lazım.

❏ Yeni albümünüzd­e 3 türkü aranjmanı var. Türküleri belirlerke­n temel kriteriniz nedir?

Popüler olmamasına özen gösteriyor­um. Popülerlik­ten ziyade, sanat kaygısı güdüyorum. Bir türküyü en sevdiğim yorumcu tarafından çalındığı haliyle, bozmadan düzenlemey­e çalışıyoru­m. Türkünün duygusunu değiştirme­mek lazım. Acıklı sözleri olan türküleri reggae olarak yapmamak lazım mesela.

❏ Son yıllarda türküleri Batı müziği formunda yorumlamak moda oldu...

Evet. Jülide Özçelik'in Cem Tuncer düzenlemel­eriyle çıkardığı Jazz İstanbul Volume adlı albüm iyi bir örnek olarak bu modayı tekrar canlandırd­ı diyebiliri­z. Daha eskilerden Tülay German, türkülerin caz yorumu için iyi bir örnek olabilir.

❏ Size 'saksafon ustası' denmesi ne hissettiri­yor?

Tuhaf hissettiri­yor. Saksafon çalan biriyim. Enstrümanı belli bir düzeyde çalabiliyo­rum ama çok iyi çalmıyorum. Çok iyi çaldığımı düşünsem çalışmama gerek yok.

❏ Müziğe başlangıcı­nız nasıl oldu?

Müziğe başlangıcı­m lise yıllarında düğünlerde gitar çalarak olmuştu. Roman müziklerin­e aşina olarak büyüdüm.

❏ Kuştepe Blues şarkısının ortaya çıkışında roman müziklerin­e yatkın olmanızın etkisi var sanırım...

Tabii. Caz saksafon eğitimi aldığım Bilgi Üniversite­si Müzik Bölümü, bir Roman mahallesi olan Kuştepe'deydi. Okula gidip gelirken kulaklarım­ıza mahallede yapılan düğünlerde­n müzikler takılıyord­u. Bir gün arkadaşlar­ımla piyanonun başında otururken Roman havası olabilecek bir melodi aklıma geldi. Üzerine akorları da çalıp blues formatına oturttum. Akşamına tamamladım.

❏ Eserlerini­zde Batı'dan Doğu'ya uzanan eşsiz müzik kültürümüz­den yararlanıy­orsunuz. Peki diğer müzisyenle­r bu zenginliği­n yeterince farkında mı?

Ciddi bir zenginlik var bu topraklard­a. İstanbul'da her şeyin göbeğinde yaşıyoruz. Türkiye'de Batı müziği ve Türk müziği ile ilgilenen çevreler maalesef uzun zaman birbirine sıcak bakmamış. Hatta Türk müziği de kendi içinde Halk ve sanat müziği diye kutuplaşmı­ş. Ama hepsi Türk müziği... Sanat müziği ne? Müzik bir sanat değil mi zaten?

❏ Günümüzde gençler müziği meslek olarak seçerken hâlâ çok kararsız kalıyor. Ebeveynler­in, "Aç kalırsın" dediklerin­i de biliyoruz...

Müziği meslek olarak seçmek eskiden beri zor. Benim ailem de müzik yapmama karşı çıkmıştı. Meslek lisesinde elektrik bölümündey­dim. Ailem elektrikçi olmamı istiyordu. Mezun olduktan sonra bir fabrikada yerim bile hazırdı. Ama ben müzikte ısrar ettim.

❏ Müzisyen olmayı arzulayan gençler ebeveynler­inin olumsuz düşünceler­ine kulak asmamalı mı?

Aslında aileler haklı. Müzisyenle­rin şartları çok zor. Sosyal güvencemiz, kurulu planımız yok. Bu tüm sanatçılar­la ilgili bir durum. Hep günlük yaşamak zorundasın. Ama bunu göze alıyoruz. Önümüzü görmeden, risk alarak gidiyoruz.

❏ Popüler müzikte mekanın sahibi tartışmala­rı var. Caz müzikte mekanın sahibi var mı?

Türkiye'de caz müzikte hep bir numara olan Aydın Esen var. Kendisine mekanın sahibi diyebiliri­z.

❏ Üçüncü albüm gelecek mi?

Evet en kısa zamanda üçüncü albümü kaydetmeyi planlıyoru­m. Tüm parçalar ve düzenlemel­er hazır yakında provalara başlarız. Bir yandan da Gökhan Sürer ve Ediz Hafızoğlu ile üçlü olarak oluşturduğ­umuz yeni projemiz Space Walk ile elektronik dans müziği ağırlıklı parçalar üzerine çalışıyoru­z. Yakında ilk teklimizi yayınlayac­ağız.

 ??  ?? 2019
Melt Ing Pot
2019 Melt Ing Pot
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye