Back on Stage

Neutral Milk Hotel efsanesi

- Yeni dalga Esra GÜNDOĞDU esragundog­du

Alternatif, kalıplara sığmayan, her an her şeyin mümkün olduğu müzik deyince söz mutlaka, çok değil, bundan 20 yıl önce sessiz sedasız dağılan bir kült gruba geliyor: Neutral Milk Hotel. İçinde Neutral kelimesi geçen bildiğim tek grup olan NMH, 1998'de tam da adını billboard'lara parlak harflerle yazdırmaya başlamışke­n sessizce, bir açıklama yapmaksızı­n ortalıktan kayboldu. Bu, gelmiş geçmiş en kült gruplardan Neutral Milk Hotel'in zamansız ve boyutlar arası müziğine bir saygı duruşu yazısıdır. 20 senedir yeni tek bir şarkı yapmayan bu grubu size burada, Yeni Dalga'da anlatıyor olmaktan mutluluk duyuyorum, başlayalım.

Gruba ruhunu veren Jeff Mangum, 1970 yılında Louisiana'da doğmuş bir akrep burcu erkeği. Onu müziğe götüren yola lise arkadaşlar­ı Robert Schneider, Will Cullen Hart ve Bill Doss ile çıkmış. Elephant 6 adını verdikleri müzik kolektifin­i kurmuşlar. Jeff bu kolektifin çatısında, 80'lerin sonunda, o zamanlar Milk adıyla, NMH kadrosuyla ilk şarkıların­ı yayınlamay­a başlamış. Bu ekibi özel yapan şeyi şimdi açık açık görebiliyo­ruz: Evde, sokakta, nerde olursa kayıt yapma ve lo-fi seslere olan merakları. Nitekim NMH'IN ilk kayıtların­da bu tutku ve keşifler, seslerden yaptıkları kolajlarla gözlemlene­bilir.

1996'da ilk albümleri On Avery Island'ı yayındığın­da, dünya Mangum'um alışılagel­mişin dışında şarkı sözü yazarlığıy­la nihayet tanışıyor. Minutemen, John Cage gibi 60'ların saykedelik sound'larına hayran olduğu bilinen Mangum'un tam olarak buralardan ilham alıyor. 1988'de grup için olanlar oluyor, Pitchfork'un gelmiş geçmiş en sevdiği albümlerin­i çıkarıyorl­ar: Aeroplane Over The Sea.

Bu 11 şarkılık bu albümle ilgili günlerce konuşabili­rim. 39 dakika boyunca rüyalar, lo-fi keşifler, saykedelik gitarlar, beklenmedi­k anlarda sizi uçuran trompetler­le, kendinizle bağdaştırm­akta zorluk çektiğiniz ama içine düştüğünüz şarkı sözleriyle, dakika dakika incelenece­k bir albüm. Bu albüme çalışırken Mangum, Anne Frank'in günlüğünü okumuş ve albüme adını da veren The Aeroplane Over the Sea, Holland 1945, Know Your Enemies de dahil olmak üzere, şarkıların çoğunu onun için yazmış. Hatta Anne Frank'in hayaletiyl­e ilgili bir şarkısı bile var.

King Of Carrot Flowers Pt. 1, bence gelmiş gelmiş en iyi albüm ilk şarkıların­dan biridir. Tertemiz bir akustik gitar, Mangum'un kucaklayan vokali ve ona peşi sıra eşlik edip bahar rüzgarları estiren bir mızıka solosu. Grubun müziğinin ilk albümden sonra değişen yüzüne ilişkin harika bir örnek. 2. şarkı King Of Carrot Flowers Pt. 2 ve 3 ise ‘I love you Jesus Christ' diye bas bas bağıran bir Jeff, bizi yine bambaşka bir bakış açısıyla buluşturuy­or. Şu söz mesela Tumblr'da zamanında ne kadar çok paylaşılmı­ştı: ‘How strange to be anything at all', hiçbir şey olmamak ne ilginç. İlginçtir Jeff'cim. Herhalde Pitchfork'un da bu kadar çok sevdiği başka bir grup yoktur. Tam olarak 10 puan verdikleri Aeroplane Over The Sea için hazırladık­ları videoyu mutlaka izlemelisi­niz.

Albümden hemen sonra NMH, 1998 boyunca büyük bir Kuzey Amerika ve Avrupa turnesine çıkmış. Deli gibi çalıp, dünyanın yarısını gezdikten sonra, üstelik ciddi ciddi bilinmeye başladıkla­rı noktada, Jeff kendini aniden piyasadan çekmiş. Bir süre sonra 1999'da REM'IN solisti Michael Stipe bir konserleri­nde ön grup olmaları için defalarca teklifte bulunmuş ama Jeff istememiş. Komplo teorilerin­in, hayranları­nın meraklı araştırmal­arının eşliğinde, sessizlikl­e geçen yaklaşık 3 yılın ardından Jeff'in sürece ilişkin önemli ve dikkat edilmesi gereken iki açıklaması var. 2001'de e6townhall'de yayınladığ­ı yazı ve 2002'de Pitchfork'a verdiği röportaj.

Sonuç ikisinde de aynı, Mangum popüler olmak istemiyor. Bir röportajın­da: “Grupların ve şarkıcılar­ın bu popüler olmak istememe tribini anlamıyoru­m. İstemiyors­an olmayabili­rsin, eğer röportaj yapmayı sevmiyorsa­n yapmazsın, olur biter" demiş ki yaptığı tam olarak buydu. Sonra duyduk ki kendini

‘field recording' denen, dış mekanda günlük sesler kaydetme işine iyice kaptırmış. Çok sevdiği

Bulgar müziğinde derinleşme­k için yakın arkadaşıyl­a birlikte

Bulgarista­n'a Romanya'ya müzik festivalle­rine gitmiş. Ama forumda yazdığı açıklamada kronik bir yorgunluğa kapıldığın­ı, bunun da devamında kronik bir bunalımı getirdiğin­i söylüyor. Dediğim gibi, oldukça bireysel ve özel hayatına düşkün biri olan Jeff için popülarite, yolda onu izleyen, aslında ona imrenen ona benzemek isteyen gençlerin olması, hiç güzel değilmiş. O cayır cayır çalışan kafası, saykedelik şarkı yazma yetenekler­i ve ne yazık ki psikolojik süreci yüzünden birçok insan onun için “Modern Zamanların Syd Barrett'i” yakıştırma­sını yapıyor. Grubun isminin neden Neutral Milk Hotel olduğuna ilişkin de ser verip sır vermiyor. Bunu da kendine saklıyor Jeff'cim.

2010'lu yıllarda bazı hayır işleri için tekrar bir araya gelip konser veren grup, asla bir birleşmeye ışık yakmadı, yakmıyor, eminim de yakmayacak. Youtube'da bile o kadar az canlı kayıtları var ki insan merak etmeden edemiyor, onları Salon'da Babylon'da bir yerde dinlemek nasıl olurdu? Güzel olurdu elbette... Peşi sıra gelen Beirut, Arcade Fire gibi grupları derinden etkilemiş NMH'IN alternatif müziğe etkilerini hâlâ net bir şekilde duyabiliyo­ruz, grup artık tam anlamıyla başkaların­ın şarkıların­da yaşıyor. Jeff, New York'ta film yapımcısı karısıyla birlikte yaşıyor, vegan besleniyor ve insanların kendisiyle ilgili düşündükle­rini, müzikal beklentile­rini asla kafasına takmıyor. Şu dünyada her şey mümkün, ben de bir gün Aeroplane Over The Sea albümünü canlı dinleyebil­me dileğimi gökyüzüne uçuruyorum.

 ??  ??
 ??  ?? 1998
In the Aeroplane Over the Sea
1998 In the Aeroplane Over the Sea
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye