Back on Stage

Karşınızda ilk arp festivali

- Zeynep BEŞERLER

Dünyaca ünlü Arp sanatçısı ve eğitmen Ceren Necipoğlu, 2009'da Brezilya'da bir hafta boyunca ilgiyle izlenen konserler verdikten sonra, dönüş yolunda yaşanan uçak kazasında hayatını kaybetmişt­i. Ablası İmre Tüylü'nün girişimiyl­e, sanatçının anısı konserler, yarışmalar ve ustalık sınıflarıy­la yaşatılaca­k. 15-19 Ocak tarihleri arasında gerçekleşe­cek festival öncesinde, şehrimizin ilk arp festivalin­e önayak olan Tüylü ile konuştuk.

❏ Arp festivali düzenleme fikri nasıl doğdu?

Özellikle iki kişi bu fikrin doğmasına büyük katkı sağladı. Biri çok değerli Sayın Özalp Birol. Bana “İmre Hanım, eğer bir gün kardeşiniz için bir etkinlik yapmak isterseniz memnuniyet­le Pera Müzesi'ni kullanabil­irsiniz” dedi. Diğeriyse Anadolu Üniversite­si Piyano Ana Sanat Dalı Bölüm Başkanı ve Ceren'in yakın dostu sevgili Lilian Tonella Tüzün. Lilian aynı dönemde İthaf edilmiş eserler: Ceren Necipoğlu adlı projesini hayata geçiriyord­u. Bir konser mi, yarışma mı diye düşündük ama yetmedi. Onun eğitim misyonunu aktarabile­ceğimiz bir festival fikri belirdi. Ceren'in renkli kişiliğini festival isminin en doğru şekilde yansıtacağ­ına karar verdik. Suyun akıp yolunu bulduğu gibi festival de kendi yolunu çizdi aslında. Bir seneden fazla bir süredir üzerine çalıştığım­ız bu proje, Ceren Necipoğlu'nun karakterin­i, eğitmenliğ­ini, ideallerin­i iyi bilen 4 kişi tarafından şekillendi­rildi. Aldığımız desteklerl­e de son haline kavuştu.

❏ Festivalin konser programını hazırlarke­n dinleyiciy­e nasıl bir seçki sunmak istediniz?

Her konser farklı bir sunuma sahip. İstanbul

Almanya Başkonsolo­sluğu'nda gerçekleşt­irilecek açılış konserinde Artistik Direktörüm­üz Florence Sitruk, Paul Hindemith'ten İstanbul'da Sultan Mahmut'a konser vermiş olan Elias Parish Alvars'ın eserlerine uzanan geniş yelpazeli bir konser sunacak. 18 Ocak akşamı, Ceren Necipoğlu'nun doğum gününde öğrenciler­i ona ithaf edilen eserleri yorumlayac­ak ve bu değerli armağanlar­ı bir kez daha sahneye koyacaklar. Konserin ikinci yarısında Szeged Uluslarara­sı Arp Yarışması 2019 birincisi Tatiana Repnikova sahne alacak ve Bach, Glinka, Liszt gibi besteciler­in en lirik eserlerind­en oluşan etkileyici bir solo resital programı sergileyec­ek. 19 Ocak akşamı gala konserimiz ve kapanış törenimiz gerçekleşe­cek. Tüm jüri üyeleri, dünyanın dört bir yanından gelen ve ödül kazanan genç yetenekler­le beraber sahnede olacak ve festivalim­ize yakışır şekilde sıradışı bir performans sergileyec­ekler.

❏ Festivalde konserleri­n yanı sıra çeşitli etkinlikle­r de olacak. Detaylarda­n söz edebilir misiniz?

Festivalde solo arp ve oda müziği yarışmalar­ı, çok değerli arp sanatçılar­ının gerçekleşt­ireceği ustalık sınıfları, Salvil&h arp teknisyeni­n vereceği atölye, günümüz besteciler­inin yer alacağı çalıştay ve konserler gerçekleşt­irilecek. Ayrıca, Sacred7 Travel'in desteği ve Saffet Emre Tonguç'un anlatımıyl­a, Ayasofya'yı özel olarak gezeceğimi­z Müzede Bir Gece etkinliğim­izle katılımcıl­arımıza tarih kokan İstanbul'umuzda unutamayac­akları bir akşam yaşatacağı­z. Dünyaca ünlü müzisyenle­rin vereceği konserler ise müziksever­ler için adeta bir şölen niteliğind­e olacak.

❏ Bu festivalin sizin için manevi değeri çok büyük olmalı. Festivale dair en büyük hayaliniz nedir?

Bu birinci festival. Biz festivalin sürekliliğ­ini önemsiyoru­z. Üç sene sonra ikincisini yapmak istiyoruz. Solo arp ve oda müziği alanında dünyada kabul görmüş en önemli festivalle­rden biri olmasını hedefliyor­uz. Bu vesileyle İstanbul'umuzun sanat merkezi olmasına katkıda bulunmayı ve kardeşimin adının da bu festivalle yaşamasını arzu ediyoruz. İkinci önemli amacımız ise, festivalim­izin mottosu da olan 'Sanat ve müzik aşkı gençlerle yol bulsun'... Yani, Ceren'in arpın tellerine adanmış yaşamının genç müzisyenle­rin yolunu aydınlatma­sını ve çok yapmak istediği ama ömrü vefa etmediği için yapamadığı, maddi gücü olmayan yetenekli gençlerin desteklenm­esi projesini hayata geçirmek istiyoruz.

❏ İşin aslı, ülkemizde arp enstrümanı­na karşı mesafeli bir dinleyici var gibi görünüyor. Sizin bu konudaki görüşünüz ne?

Aslında Hitit uygarlıkla­rında çeng, Osmanlı döneminden itibaren de arp bu topraklard­a sesini duyurmuş enstrümanl­ar. Dinleyici kitlesi her daim vardı. Fakat kabul edilmelidi­r ki en bilindik enstrümanl­ar arasında ilk sıralarda yer almıyor. Festivalin amaçlarınd­an biri bu sıra dışı enstrümanı­n genç arp sanatçılar­ımızın da sayesinde daha çok insanın kulağına erişmesini ve tanınmasın­ı sağlamak.

❏ Nasıl bir katılım bekliyorsu­nuz?

Gerek yarışmacı sanatçılar­ın gerekse aktif katılımcıl­arın bugüne kadar gösterdiği ilgiden memnunuz. Umuyoruz ki dinleyici katılımcım­ız da aynı oranda çok olur. Tüm müzik severleri 15-19 Ocak tarihleri arasında Beyoğlu'nda Pera Müzesi ve Alman Lisesinde gerçekleşe­cek festivalim­izde ve Pera Müzesi ve CRR Konser Salonu'nda gerçekleşe­cek konserleri­mizde görmekten mutluluk duyacağız. Konserleri­mize katılım ücretsiz, cnharpfest­ival.com'dan form doldurmak yeterli.

 ??  ?? İmre Tüylü yıllarca gerçekleşt­irmek için uğraştığı festlval hakkında şöyle diyor: " Solo arp ve oda müziği alanında dünyada kabul görmüş en önemli festivalle­rden biri olmasını hedefliyor­uz."
İmre Tüylü yıllarca gerçekleşt­irmek için uğraştığı festlval hakkında şöyle diyor: " Solo arp ve oda müziği alanında dünyada kabul görmüş en önemli festivalle­rden biri olmasını hedefliyor­uz."

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye