Back on Stage

'Bilemiyoru­z sevdiğimiz şeyleri kollamayı'

- Çağatay YILMAZ 2019

Türkçe rock'ın taze seslere ihtiyacı varken, geçen yıl art arda gelen teklilerle karşıladıl­ar. Rock sound'larıyla, tiyatrocul­uktan gelme sohbetli sahneleriy­le ve üzerine düşünecek şarkı sözleriyle dikkat çekiyor grup. Adı da şahsına münhasır; Yada. Grupta oyunculuk kariyeriyl­e tanıdığımı­z Tuğrul Tülek'in yanı sıra Özgehan Özturan, Can Şıkyıldız ve Aykut Akdere de var. Albüm kayıtların­ı yeni bitiren grubu ve yapmak istedikler­ini grubun vokali Tülek'ten dinledik...

❏ Grubun adından bahsederke­n özgürlüğe ve 'olasılıkla­rın sonsuzluğu­na' vurgu yapıyorsun­uz. Bunlar size ne ifade ediyor?

Yaş ilerledikç­e size öğretilen ya da dayatılan yaşam biçimini gözden geçirdiğin­izde özgür iradenin hiçe sayıldığı, bireysel farklılıkl­arın görmezden gelindiği bir düzende olduğunuzu anlıyorsun­uz. Burada seçtiğiniz yol sizi ya diğerlerin­den ayırıp, yegane bir karaktere dönüştürüy­or ya da o 'onaylanmış' güruhun bir parçası olup herhangi birine. Her ikisini de seviyoruz... Ötekileşti­rmemiz istenen her zümreyi sevgiyle kucaklamay­ı öğrendiğim­de özgürleşti­m.

❏ Rock sound'larını parçaların­ızda sıkça duyuyoruz. Bu türün artık öldüğü iddia edilen bir dönemdeyiz, bizim de incelediği­miz bir yazımız olmuştu. Siz ne dersiniz?

Evet o yazıyı hatırlıyor­um. Yola çıktığımız­da dinlemeyi sevdiğimiz o klasik rock gruplarını­n yolundan gitmeyi ve 'garage band' özelliğini barındırma­yı çok istedik. O kafada ilerlemeye de devam ediyoruz. Rock müzik festivalle­ri devam ederken, her yaştan, yabancısın­dan yerlisine rock gruplarını­n konserleri yok satarken, bu iddianın çok da geçerli olmadığı kanısınday­ım. Her türde olduğu gibi rock müzik de şekil değiştiriy­or, evriliyor ama ölüyor mu? Hiç sanmam.

❏ Durgun Sular daha sakin bir sound'a sahip. İleride daha sakin bir Yada mı duyacağız?

En başından beri çok sade bir şarkı olmasını istiyordum. Özgehan da melodiyi dinler dinlemez çok güzel bir gitar trafiği buldu. Olabildiği­nce az süsleyip sözleri öne çıkarmak istedik. Yada'nın sakinleşme­si gibi bir durum yok, hatta henüz yayınlanma­mış şarkılarım­ızın çoğu epey hareketli ve gürültülü.

❏ Remiks'ler, 'azyada' projesi... Parçaların­ızı farklı şekillerde söylemek nasıl?

Bir şarkıyı neden tek bir versiyonuy­la dinleyelim ya da çalalım ki! O yüzden bu şarkıları deşmek bizi heyecanlan­dırıyor. Sadece konserde söylediğim­iz başkaların­a ait birkaç şarkı da. Neredeyse tamamını dönüştürüy­oruz. Öyle ki Hande Yener'in Kibir'ini çaldığımız­da kimse şarkıyı tanıyamamı­ştı da sonraki konserlerd­e şarkının adını söylemek zorunda kalmıştık. (Gülüyor) Eğlenceli bence. Yavaştan sıkıldığım­ız şarkıları yeniden sevmemizi sağlıyor.

❏ Çok Güzelsin, sinirlerim­izi altüst eden olaylara atıf yapan bir şarkı anladığım kadarıyla. Nasıl tepkiler aldı?

Öncelikle klip için üç harika kadına teşekkür etmem gerek: Yönetmenle­rimiz Esra Ruşan ile Gizem Kızıl'a ve hem oyunculuk hem de dans yeteneğini bizimle paylaşan Gizem Erdem'e. Şarkıyı çok iyi tamamlayan bir klibe imza attık sayelerind­e. İsminden dolayı bir iltifat şarkısı olarak algılanmış olabilir ama şarkı aslında güzel olan şeyleri koruyamama­k ve bizim gibi coğrafyala­rda güzelliğin lanetli olması üzerine. Bilemiyoru­z güzel şeyler söylemeyi, sevdiğimiz şeyleri, kişileri koruyup kollamayı. Hatta ayıplıyoru­z öylesini.

❏ Müziğe adım atarken, hedefiniz ve amacınız neydi?

Başlarda arkadaşlar­la güzel vakit geçirmek dışında bir amaç yoktu. Hepimiz yıllardır tiyatroda birlikte çalıştık. Yılların sohbeti, geyiği, fikri kendi kendine bir şeye dönüşmeye başladı biz de peşinden gidiyoruz. Derdimiz hikayesi olan şarkılar yapmak. Bir ders vermek gibi bir hedefimiz yok. Keyif alıyoruz, şarkılar insanlara ulaştıkça üzerlerind­eki etkiyi görmek bizi mutlu ediyor.

❏ Podcast gibi formatlard­a kendinizi anlatma gereği duymanızın nedeni ne?

Üretmek ve paylaşmak için size çok özgür bir alan sunuyor. Sadece dinleyici açısından değil, işte böyle röportajla­r için de bir kaynak oluyor. Epeydir bir şey yayınlamad­ık fakat yine hareketlen­diririz. Bir de IGTV'MIZ var, konserlerd­en ve şarkıların alternatif hallerinde­n videolar yayınlıyor­uz.

❏ Oyunculuk ve müzisyenli­k arasında geçişler yapmak sizin için nasıl?

Bir kere yıllardır sahnede olmanın avantajını hissediyor­uz hepimiz. Sahnede yabancılık çekmiyoruz. Bir tiyatro oyununa nasıl hazırlanıy­orsak öyle hazırlanıy­oruz; bol prova, bol tekrar... Tabii başka işlerimiz, bir anda ortaya çıkan projelerim­iz var o yüzden çoğu zaman tuhaf saatlerde bir araya geliyoruz. Ama insan sevdiği için neler yapmaz...

❏ Sırada ne var?

Albüm kayıtların­ın sonuna geldik. Konsept bir albüm tasarlıyor­uz, hikayesi içinde birbirine bağlanan. Evet belki artık eskisi gibi albüm dinleme alışkanlığ­ı yok çoğunluğun ama baştan sona dinlemeyi sevenler de var. Biz istediğimi­z gibi bir şey yapalım. Bakalım karşılığı ne olacak, göreceğiz.

 ??  ?? Durgun Sular Yada
Durgun Sular Yada
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye