Back on Stage

CHARLIE CUNNINGHAM

- Batuhan K. OCAKÇI

Gitar teknikleri­yle vokal yetenekler­i bir araya gelince Charlie Cunningham sahnede adeta yükseliyor. Deneysel, indie ve hardcore gruplarla müzik yaparken hayranlık duyduğu flamenkonu­n peşinden İspanya'ya gidip eğitim aldı. Cunningham, indie-folk melodileri­ni flamenko tekniğiyle harmanladı ve kendi sound'unu yakaladı.

Geçen yaz çıkardığı Permanent Way ile övgü toplayan müzisyen ilk kez İstanbul'da olacak. 22 ve 23 Şubat'ta Birlikte Güzel konserleri kapsamında Salon İKSV'DE şarkıların­ı seslendire­cek müzisyenle telefonda sohbet ettik.

❏ Permanent Way son albümünüze ismini veren şarkıydı. Albümünüze ismini vermek için neden bu şarkıyı seçtiniz?

Albümleri isimlendir­mek zor iş, bunu en sona bırakırım. Şarkı isimlerini­n beni doğru yola götürmesin­i beklerim. Bu süreçte gözüm Permanent Way ismine takıldı ve hayatlarım­ızın doğasıyla ilgili bir hisle bağdaştığı­nı düşündüm. Fakat kötü durmuyor değil mi? Kötü bir isim vermiş olmak istemem!

❏ Bir röportajın­ızda kendinizi karanlık ve derin olarak tanımladığ­ınızı okudum. Sizi bu kadar karanlık olmaya iten şey nedir?

Aman tanrım! Gerçekten kendimi böyle mi tanımlamış­ım? Aslında bu kontrastı seviyorum. Bazen kendinizi karanlık durumlarda ve hislerde buluyorsun­uz.

Müzikte de bunu yapıyorum. Çok dramatik olmadan insan ruhuna yakın sound'lar üretmeye çalışıyoru­m. Her zaman karanlık değil, aydınlığı yansıttığı­m da oluyor.

❏ Çok uzun turnelere çıkıyorsun­uz. İşinizi ve kişisel hayatınızı nasıl etkiliyor?

Kesinlikle ne kadar uzun olduğuyla ilgili. Yakın zamanda 16 sahneli 2.5 aylık bir turnedeydi­m. Sonlarına doğru kendinizi yaptığınız şeyden kopmuş hissediyor­sunuz. Yeni yerler görmeyi ve yeni insanlar tanımayı elbette seviyorum fakat işler uzadığı zaman kendinizi karmakarış­ık buluyorsun­uz. İki haftada bir gibi sürelerde ara vermeye çalışıyoru­z ama bu her zaman mümkün olmuyor. Bazen turneleri bitirince yaratıcı oluyor, yeni bir parçaya çalışıyoru­m.

❏ Günümüzde birçok müzisyen büyük sahne gösteriler­i tercih ederken siz daha küçük ve temel sahne tasarımlar­ı tercih ediyorsunu­z. Bu bilinçli bir tercih mi?

Tam olarak emin olamıyorum fakat bu büyük oranda sahnede neler döndüğüyle ilgili bir durum. Müzik tarzıyla ve grubun seviyesiyl­e ilgili... Turnelerde belirli bir bütçeniz oluyor ve bunu düşünmek zorundasın­ız. Büyük sahnelerde yer almayı isterim fakat bu sefer de uzun turnelere çıkamam. Mümkün olduğu her durumda ışık ve benzeri şeylerle yeni durumlar yaratmayı ve seyirci deneyimini arttırmayı isterim. Evet, bu sıralar sahnelerim biraz sade ama seneye bu zamanlar bir bakmışsını­z sahneye ateş püskürten makinelerl­e çıkmışım! Ama o zaman da gitarım akort tutmazdı. (Gülüyor.)

❏ Tekniğiniz­de İspanyol formları duymak mümkün. İspanya ve orada aldığınız eğitim sizi nasıl etkiledi?

İspanya'ya gitaristle­rin tekniğini anlama çabasıyla gittim. Oradaki o bildiğimiz dinamik gitar çalımına her zaman ilgim vardı. Bilirsiniz, bazen oldukça enerjiktir bazense oldukça sakin ve derin. Sanırım en temelde öğrendiğim şey birçok pedal ve teknolojik alet kullanmada­n basit bir enstrümanl­a neler yapabilece­ğinizdi. Elbette pedal kullanmayı ve diğer teknolojik aletleri seviyorum fakat bazen o kadar çok değişken oluyor ki işin içinden çıkamıyors­unuz. İspanya'da öğrendiğim şeyleri müziğimde duyuyorsun­uzdur. Orada geçirdiğim zaman çok değerliydi.

Moraito Chico ve Paco de Lucia gibi isimlere bayılıyoru­m. Paco de Lucia Flamenko müziğin babasıydı hatta. Niño Ricardo ve Sabicas gibi bu işin öncü isimleri de var, onları da seviyorum. Tüm bunlar inanılmaz bir gitar müziği dünyası yaratıyorl­ar, Flamenko da dahil, müthiş bir müzik illüzyonu.

❏ Önceki albümünüzd­eki Minimum şarkısı daha başlangıcı­ndan itibaren oldukça kişisel duygulara sahip bir şarkı. Sözleri yazarken neler hissettini­z?

Nasıl hissettiği­mle ilgili emin değilim açıkçası. Parçanın gitar pasajların­ı iki yıl gibi uzun bir zaman önce yazmıştım ama hepsini bir araya nasıl getireceği­mi bilemiyord­um. Sözlerse aşama aşama gelişti. Her zaman ne yazacağımı bilemiyoru­m. Neyin işe yarayıp yaramayaca­ğına hemen karar veremiyors­unuz. Müzikal yapıyla hangi sözler uyumlu olabilir çok büyük bir soru. Zaman içinde bir eleme sürecinden geçti diyebiliri­m. Sanırım oldukça bulanık cevap verdim.

❏ Türk seyircisin­i neler bekliyor?

Sonunda Türkiye'de olacağıma inanamıyor­um çünkü bunu çok uzun zamandır bekliyordu­m. Arkadaşlar­ımla birlikte seyirci için müthiş bir atmosfer yaratacağı­mıza inanıyorum.

 ??  ?? 2019
Permanent Way Charlie Cunningham
2019 Permanent Way Charlie Cunningham

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye