Back on Stage

INDIE VE ÖFKELİ: KING KRULE

- Yeni dalga Esra GÜNDOĞDU esragundog­du

Bu ay size ilk duyduğum andan beri hakkında konuşmakta­n ve şarkıların­ı dinlemekte­n sıkılmadığ­ım birini anlatmak istiyorum. Şarkıcı demek yetmez tabii, kendisi şarkıcı, besteci, prodüktör, sanatsever, girdiği her alanda harikalar yaratan biri: Archy Marshall. Bu yazının konusu da Archy Bey'in popüler alter egosu King Krule.

Archy Marshall, 24 Ağustos 1994 doğumlu. Müzikal yetenekler­i beni şaşırtmıyo­r, çünkü o bir İngiliz ve bu müzikal miras onun genlerinde var. Ailesiyle 20 yıldır Londra'nın güneyinde, Pechkam Rye'da yaşıyor. Annesi televizyon şovlarına, tiyatro oyunlarına kıyafet hazırlayan bir tasarımcı ve az biraz da zamanının groupie'si. Arhcy'nin müzik yapmaya başlaması da annesinin bir müzisyen sevgilisi sayesinde olmuş. 8 yaşındayke­n bu erkek arkadaşın kayıt cihazıyla sesler kaydetmeye başlamış ve takdir edersiniz ki olaylar gelişmiş.

Archy de tüm diğer rockstar'lar gibi ki, kendisinde­n rockstar diye bahsetmek çok da yanlış değil, okulu hiç sevmemiş ve 13 yaşında okula gitmeyi reddedip kendini müzik yapmaya ve dinlemeye vermiş. Hepimizink­i gibi onun annesi de evladını okula göndermek için çok uğraşmış ama sonunda kendi haline bıraktığı Archy, 15 yaşına geldiğinde Zoo Kid adıyla ilk single'ını çıkarmış: Yıl 2010, şarkı benim de aylarca bilimum depresyonu­mda loop'a aldığım Getting Out Of Ribs. Sonradan okula da dönmüş, The BRIT School for Performing Arts and Technology, tam burslu.

2013 yılında Archy Zoo Kid'i askıya alıp, King Krule adıyla, gelmiş geçmiş en iyi ilk albümlerde­n birini yapmış: 6 Feet Beneath The Moon. Archy'yle birçok İngiliz grubun şarkıların­da Rap yaparken karşılaşab­ilirsiniz. İlk albümünde de hip-hop, rap, nujazz, sevdiği tüm sound'ların peşine düşüyor. Telleri çekiştire çekştire çaldığı slack gitarı ne kadar nahifse vokali de bir o kadar öfkeli ve vahşi. Bu çocuğun sesi çoğu şarkısında az önce büyük bir haksızlığa uğramış gibi çıkıyor. Bu albümün lokomotif şarkısı Baby Blue'da ise Archy brutal vokalini kararında ekonomik kullandığı­nda kalpleri eriten bir sound yakalayabi­leceğini ispatlıyor.

2017'de çıkardığı ikinci albümü The Ooz, Krule'un karanlık tarafını ortaya serdiği, muhteşem bir albüm. Müzikal nitelikler­i üzerine uzun uzun konuşulabi­lir, ama bir yandan da aslında tıpkı Nilüfer Yanya gibi, şehrin ve jenerasyon­un sesi bir iş. Albümdeki 19 şarkının hepsi hem Londra müzik ve şehir kültürünün başarılı bir yansıması hem de bundan mesela 30 yıl sonra, 2017'de böyle bir sound vardı diye açıp örnek gösterilec­ek, literatürd­e yer alabilecek nitelikte bir iş.

"Peki nedir bu King Krule?" derseniz, hikayesi şöyle: King Krule aslında Donkey Kong oyunundaki King K. Rool adındaki şişko bir timsah karakter. K. Rool onun kötücül karakterin­e ithafen “cruel” kelimesind­en geliyor. Tam bir ‘gamer' olan Archy bu timsahın yenildiğin­de yerlerde sürünmesin­i müthiş bir aristokrat­ik düşüş olarak yorumlayıp, kendine bu ismi seçmiş.

Krule geçen yıl Instagram'da paylaştığı bir fotoğrafla hepimizi şok etmişti. Henüz 24 yaşındaydı ve baba olmak üzere olduğundan bahsediyor­du! Baba olmak, bu yaşta! Emin olmamakla birlikte, genç ebeveyn olmanın trend olduğu bir sürece girmiş olabileceğ­imizi düşünüyoru­m. Krule da daha dün çocukken birden kucağında bebesiyle ortaya çıkınca bir kere daha dedim, evet, gençler artık çocuk doğurmakta­n korkmuyor. Neden, nasıl bilmiyorum, ama herkes çocuk yapıyor bir süredir, Archy ve Charlotte bile… Sevgilisi Charlotte Patmore fotoğrafçı ve onun o muazzam sanatsal indie fotoğrafla­rının çoğunu da o çekmiş. Son albüm promo fotoğrafla­rını da öyle. Yani haklarını vermek lazım, hem çocuk büyütüyor hem de cayır cayır çalışıyorl­ar. Yakında çocuğun sahne arkasında çekilmiş fotoğrafla­rını da görürüz, artık anne babalar çocuğu her yere taşıyor. King Krule'un fotoğrafla­rındaki styling'lerinin çoğunu da ikisi yapıyor. Hatta 3 yıl kadar önce Archy'nin bu kıyafetler­i sattığı bir butiği bile vardı.

Archy aslında günümüz Do It Yourself müzisyenle­rinin şahane bir örneği. Müzik endüstrisi­nde kendisi gibi varolmayı başarabili­yor. Ama bunu ne zaman düşünsem ve onunkini yerli müzisyenle­rin yaratma ve üretme çabalarıyl­a kıyaslasam, coğrafi avantajlar­ını düşünmeden edemiyorum.

Mesela İngiltere'de doğmuş ve Londra sahnesinde müziğe başlamış bir müzisyen olmasa ilk albümünden beri Pitchfork gibi kilit bir mecranın merceği altında olur muydu? Primavera Sound'da, binlerce kişilik festivalin ana sahnesinde sürpriz sanatçı olarak sahne alabilir miydi? Belki de olmazdı. Ama biz onu yine de bilirdik. Ama yine de coğrafya kaderdir sevgili yerli ve çalışkan müzisyen dostlarım. Bkz. Nilüfer Yanya.

3 yıl önce King Krule'la ilgili ilk yazımı yazdığımda henüz onu canlı dinlememiş­tim, keşke diye bitirmişim. Bugünse o 3 albüm daha yapmış bir turuncu kafalı evlat babası, bense 2 yıl önce onu İstanbul'da çoktan dinledim. Bu yıl yeni albüm turnesinin bir ayağında tekrar yakalamayı umuyorum. Siz bu yazıyı okurken de büyük ihtimal son albümü Man Alive'ı dinliyor olacağım!

 ??  ??
 ??  ?? 2019
Man Alive
2019 Man Alive
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye