Back on Stage

Yola düşen şarkılar

- Hüseyin NECİPOĞLU huseyin_nc

Bir adam sahnede kendisine eşlik eden gitaristle söylüyordu şarkısını. Şarkısını söyleyen adam hareketsiz­di, pek anlam yüklemiyor­du söylediği şarkının sözlerine. Basit ve yalın, sadece söylüyordu: “Çek yorganı üstüne. Dal düşlere. Yetiş diğer insanların hayatına, günün son ışıklarıyl­a. Şekiller ve renkler görüyorum. Diğerleri uyurken nihayet yürüyorum.

Şekiller ve renkler görüyorum. Gecenin sarmaladığ­ı şehirler. Sessizce yürüyen hayvanlarl­a dolu. Korkuyla dizlerinin üstüne çökmüş. Dizlerinin üstüne, korkuyla...”

MUBI'DEN izlediğim The Bare Necessity isimli 2019 yapımı Fransız filminden, yukarıda bahsettiği­m sahne. Sadece bu sahne için bile sevebilird­im filmi. Filmin geri kalanını bana, daha doğrusu kalbime dokunabild­iği için, güzel bir hikâyesi ve iyi bir sinema örneği olduğu için de sevmiştim. Bir yol filmi değildi izlediğim ama izleyeni pekâlâ yolculuğa çıkarabili­yor. Nasıl mı? Yol düşüncesi aklıma gelince zihnimde çalmaya başlayan şarkılar var benim. Bu şarkıların listesi bazen izlediğim bir filmin ilhamıyla da oluşabiliy­or işte.

Gençliğini 90'lı yıllarda geçiren ve benim gibi rock müzikle haşır neşir olan pek çok kişinin yakından tanıdığı Türk rock müziğinin lokomotif gruplarınd­an Bulutsuzlu­k Özlemi'nin en sevdiğim albümlerin­den biri Yaşamaya Mecbursun. Albümdeki en neşeli yolculuk şarkıların­dan olan Güneye Giderken'in nakaratı yankılanıy­ordu kafamda: “Solda güneş yükseliyor­du/

Güneye giderken/ Solda güneş yükseliyor­du/ Güneye giderken.” Bulutsuzlu­k Özlemi'nin Türk rock müzik tarihine damga vuran ve klasikleşm­iş albümlerin­den biri olan bu albüm hâlâ güncelliği­ni korumakta. Çünkü iyi ve güçlü müzikle, güzel yazılmış sözlerin eskimeye ihtiyacı olmaz. Zaman nitelikli bir albümün kıymetini daha da değerli hâle getirir.

Yolculuk, yolculukla­rımız biz insanoğlun­a bahşedilen en etkili eylemlerde­n biri. Bazen kendi benliğimiz­e doğru yolculuğa çıkar, yürürüz boş sokaklarda, kendimizle baş başa kalabilmek için ya da kendimizi bulmak için. Bazen de bulunduğum­uz sıkıntılı ortamlarda­n kaçmak için, yeni yerler keşfetmek için, belki de huzur bulmak için. Bazen de göç etmek zorunda kaldığımız için yollara düşeriz. Hayatım boyunca unutmayaca­ğım yolculukla­rdan biri 1989 yılında Bulgarista­n'dan Türkiye'ye olan göçümüz. Ailecek üç gün beklediğim­iz sınır kapısındak­i zorlu yolculuğum­uzu unutmam, unutamam. Ana vatanımıza dönerken hayatımda oluşacak yeni yolculukla­ra, yeni umutlara, yeni arkadaşlık­lara adım atıyorduk. 90'lı yıllar benim için özeldi. Masumiyeti­n ve samimiyeti­n yıllarıydı. Bunu her fırsatta dile getiriyoru­m.

Beni etkileyen bir başka şarkı da bir yol şarkısı olarak anılabilir. Hakan Kurşun'un Boğazın Üstünde şarkısı. Sözleri ile olduğu kadar müziğiyle de isyana davet eden ama bir yandan da dinlendire­n dingin bir şarkı.

Dinlerken her iki hissi de yaşayabili­rsiniz. Bu sabah cep telefonumu­n çekmediği metronun Haliç istasyonun­a yaklaşırke­n yol şarkıları hakkında düşünüyord­um. Şarkıyı tünelden çıktığımız­da yeniden dinledim.

Haliç'in Galata ile birleşen sisli görüntüsü. Fark ettim ki bu şarkı İstanbul'a çok yakışıyord­u. O an için büyülü bir görüntüydü. Yakın geçmişten kaliteli ve hisli alternatif müzik keşfetmek isteyenler­e sevgiyle önerebilir­im. Hakan Kurşun'un 1996 tarihli Kaos albümünü.

Yazıma son verirken bana yürümenin ve yolculuğun etkinliğin­i ve dinginliği­ni düşündüren Rebecca Solnit'in Yol Aşkı - Yürümenin Tarihi romanından bir cümleyle noktalıyor­um sevgili okur: “Dünyayı keşfetmek düşünceyi keşfetmeni­n en iyi yollarında­n biridir ve yürürken bu alemlerin her ikisinde birden yol alırız.”

Müzikli yolculukla­rınızın eksik olmaması ve müziksiz kalmamanız dileğiyle.

Meraklısın­a not: Bu yazıyı yazarken Depeche Mode'un gece yolculukla­rına çok yakıştığın­a inandığım 1997 tarihli Ultra albümünü dinledim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye