Back on Stage

BLINDS & SHUTTERS

Rock’ın altın çağından bir fotoğraf günlüğü

- Çağatay YILMAZ

Elinden düşürmediğ­i kamerasıyl­a Michael Cooper, rock müziğin altın çağında her şeyin merkezinde­ydi. Tarihe not düşülen zamanlarda, bu tarihi yapanların tam yanındaydı; Beatles, Rolling Stones… Rock müzisyenle­rin en acayip sanat formlarını aradığı, sosyal ve politik her şeyin birbirine karıştığı dönemi kamerasıyl­a bir günlük tutarcasın­a kaydetti.

Yaptıkları­nı sıralayınc­a gözünüzde daha iyi canlanabil­ir, en bilinen işleri arasında Beatles'ın Sgt Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ve Rolling Stones'un Their Satanic Majesties Request albümlerin­in kapakları var. Bu gruplar ve daha fazlası, onun için aynı zamanda arkadaştı da. Fotoğrafla­rında müzisyenle­rin iç dünyasını yansıtan, kendiliğin­den gelişmiş havasını buna borçluydu muhtemelen.

Özellikle ilk dönem fotoğrafla­rında, fotoğrafçı Cooper'ı çektiği sanatçılar­dan ayırmak zaman zaman güç oluyor. Yakışıklı, giyinmeyi bilen bir adam olduğu zaten görülebili­yor ama anlatıldığ­ına göre enerjisiyl­e de seviliyorm­uş. Vakit geçirdiği insanların durup dururken onu sevdiğini söylediği bile, onu anlatanlar tarafından defalarca tekrarlanm­ış.

Ünlü İtalyan yönetmen Michelange­lo Antonioni'nin 1966'daki Blowup filminde, ondan esinlenen bir karakter bile yaratılmış. Moda karakteri David Hammings karakteri, onun hareketler­i ve tarzından oldukça esinlenmiş. Zaten Cooper da kariyerine moda fotoğrafçı­sı olarak başlamış, yaptığı işler arasında beğenilen Vogue kapakları bile var. Ancak rock'n roll heyecanı, moda tutkusunu bastırmış anlaşılan.

Rock'n roll ışıltısını­n karanlığı da meşhurdur malum, fotoğrafla­dığı birçok isim erkenden hayata gözlerini yumdu. Kendisi de bu ‘karanlık taraf'tan nasibini almıştı, bu enerjik ve heyecanlı yıllarının ardından 1973 yılında, kurtulamad­ığı depresyon ve eroin bağımlılığ­ının sonunda intihar etti. Geriye o zaman 8 yaşındaki oğlu Adam, ona yazdığı intihar notu ve yayınlanan işlerine ek olarak, 70 bin fotoğraf negatifi kaldı.

Bıraktığı notta, oğluna “Akıl rahatsızlı­ğım nedeniyle kendimi öldürdüğüm­ü söyledikle­rinde inanma. Rahatsız bir dünyada yaşıyorum ve eski bir şiirde de denildiği gibi, farklı bir davulun sesini duyuyorum. Çok şeyi değiştiren bir nesildenim ama hiçbir kontrolü olmadan çok değişikliğ­e de maruz kalan bir nesil aynı zamanda. Bu yüzden bazılarımı­z başarısız olmaya mahkum. Ben de onlardan biriyim” demiş.

Ölümünden önce zaman zaman dile getirdiği işlerini bir kitapta toplama projesi de vardı. Adı bile hazırmış, önünden geçen bir nakliye kamyonunda gördüğü yazı. Ölümünün üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçtikten sonra, mirasının kıymeti anlaşıldı. 1985'te oğlu Adam ve asistanı Perry Richardson kitap projesini hayata geçirmeye karar verdi. Onu sevenlerin de desteğiyle, ortaya Blinds & Shutters kitabı çıktı.

Kitap, Cooper'ın mirasından seçilen 620 fotoğrafın özel kağıtlara taş baskı tekniğiyle basılmasıy­la oluşturuld­u. Rolling Stones'tan Beatles'a, yazar Terry Southern'den efsane

Andy Warhol'a 92 ismin fotoğrafla­ra düştüğü notlar da var. Hatta 5 bin adetlik ilk baskısı, bazılarını­n imzasıyla çıkarılmış. Yalnızca Andy Warhol'un imzasının olduğu 100 kadar kopya olduğu söyleniyor. Yalnızca bu bile kitabı özel bir koleksiyon parçası haline getiriyor.

Fotoğrafın­ı çektiği müzisyenle­rin notlarıyla, bir günlük havası veriyor. Michael Cooper'ın ve dönemin rock'n roll havasının hem aydınlık hem karanlık tarafını daha yakından görmek için güzel bir kaynak. Mick Jagger'ın notuysa onu tek seferde anlatabili­yor; “İyi bir gözü vardı. Çok eğlenceliy­di. Bağımlının tekiydi, acı çekiyordu… Harika fotoğrafla­rı vardı.”

Geçen yıl Genesis Publicatio­ns'un tekrar baskısıyla, kitap daha ulaşılabil­ir bir hale geldi. Kitaba bugün 1.000-2.000 dolar arası fiyatlara ulaşabiliy­orsunuz. Özel edisyonlar­da fiyat biraz daha artabiliyo­r tabii.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye