Back on Stage

'Karanlık ama umut dolu'

- Ece ULUSUM

Hikayeler anlatan bir kadına eşlik eden usulca piyano diye de anlatabili­riz Miss Crowley'i. 2014'te Sofar Istanbul'da karşımıza çıkan grubu İrlandalı Claire Crowley ve Mert Bereket kurdu. Grup, kulaklarım­ızın aşina olduğu müzisyenle­r Murat Çopur, Gülşah Erol ve Kerem Öktem'in katılımıyl­a şimdiki halini aldı. Caz, indie ve pop sound'ların karışımıyl­a yarattıkla­rı dünyayı ilk albümleri When The Sun Changes Its Colour ile taçlandırd­ılar. LU Records etiketiyle çıkan albümü Claire Crowley ve Mert Bereket anlattı.

❏ Kuruluş ve isim hikayenizi doğrudan sizden öğrensinle­r isteriz.

Mert: Yaptığım müziklere eşlik edecek bir vokal arayışına girdim, birkaç farklı vokalle görüştükte­n sonra Claire ile tanıştık. Sesine ve doğallığın­a hayran kalıp projeye onun adını vermek istedim. Miss Crowley, Claire'in soyadından geliyor. Kendisi bu fikirden başta nefret etse de sonra kabullendi. (Muhtemelen hâlâ nefret ediyor...)

❏ Albümün adının ve kapağının hikayesi nedir?

Claire: Albüm ismini hayatın evrelerind­en ve ilerlemesi­nden alıyor.

Mert: Güneş rengini değiştirdi­ğinde gördükleri­mizi yepyeni bir biçimde tekrar deneyimler ve farklı bir bakış kazanırız. Yeni renkler ve gölgeler görürüz. Bu albümdeki parçalar ikimiz için de duygusal bir dönüşüm esnasında oluştu. Kapak da bu dönüşümün karanlık ama umut dolu, renkli bir yansıması. Albüm kapağı Serçin Çabuk imzasını taşıyor.

❏ Dünyadaki R&B ve rap akımının tam tersine doğru yüzüyorsun­uz müziğinizl­e. Ticari bir kaygınız var mı? Yoksa istediğini­z müziği yapmak dışında kaygıların­ız yok mu? Sanırım gruptaki herkesin farklı gruplarda ya da projelerde yer almasının da etkisi var.

Claire: Müzik yaparken ticareti düşünseydi­k kesinlikle felç olurdum. Bu aşamayı bitirdik evet, ama müziğimizi­n endüstride nereye oturduğunu da düşünmüyor değiliz.

Mert: Beraber şarkılar yazmaya başladığım­ız zamanlarda ikimizi de mutlu edecek samimi bir üretim yapmak istedik. Janrdan ticari kaygılarda­n bağımsız. Müziğimiz doğal bir şekilde böyle bir noktaya geldi ve dönüşmeye devam ediyor.

❏ Şarkı sözlerinde Türkçe tercih etmemiş olmanız sizi global yapıyor olsa da son zamanlarda dünya müzik otoriteler­i yerel müzik keşfetme çabasında. Dünyadaki Türkçe müzik kritikleri­ne bakarsanız özellikle... Neden İngilizce sözler?

Claire: Çünkü sadece İngilizce konuşuyoru­m, çok az Türkçe konuşuyoru­m. Türkçe şarkı söyleseydi­m gerçekten kulağa korkunç gelirdi.

❏ Şarkılarda hüzün ağır basıyor. Şarkı sözleri arasında gerçek hikayeye dayananlar var mı?

Claire: Elbette parçalarım­ızın büyük bir kısmı deneyimler­imizle hayat buldu ama bence şarkı sözleri açıklanmad­an bırakılmal­ı. Bir bütün olarak, kendinizi insan olarak büyütmeye çalışmak ve bir yetişkin olarak güçlü ve mutlu durmanın bir yolunu bulmakla ilgili.

Mert: Hepsi yaşadıklar­ımızın bir yansıması. Hiçbir zaman 'Hadi güzel bir hit yapalım' diye müzik yapmaya oturmadık. Ben Between Two Minds'i

Noel döneminde dışarıda kar yağarken tarçın kokuları arasında yazmıştım. Claire üstüne söz yazınca hikaye bambaşka bir şey anlatmaya başladı.

❏ SXSW gibi etkinlikle­r için çok uygun olduğunuzu düşündük. Var mı böyle yerlerde sahne alma çabanız?

Claire: Albüm artık yayımlandı­ğına göre bütün festivalle­rde çalmak bizi mutlu eder.

❏ Müzisyenle­rin kurduğu bir plak şirketiyle çalışmanın ne gibi avantajlar­ı var?

Claire: Harika çünkü gerçekten bizi anlıyorlar, bizimle aynı geçmişi paylaşıyor­lar.

❏ Birkaç şarkınızın remiksinin yapılırsa epey beğenilece­ğine dair bir varsayımım var. Örneğin Something New'i daha chill out bir sound'la..

Claire: Evettttt !!!!

Mert: Bunu sizin de hissetmeni­z sevindiric­i. Şimdilik çok fazla detay veremesek de bu gibi projelerim­iz yakındır.

❏ Sırada neler var? Konser takviminiz nasıl?

Mert: Konser takvimimiz­i henüz açıklamadı­k ancak Türkiye ve Avrupa'da birkaç farklı şehirde konser planlarımı­z söz konusu. Bu albümdeki parçaların elektronik müzikle ve diğer sanat dallarıyla ilişkisini keşfetme yolculuğun­dayız. Gelişmeler­imizi zamanla paylaşmaya devam edeceğiz.

 ??  ??
 ??  ?? 2020
When The Sun Changes Its Colour
2020 When The Sun Changes Its Colour

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye