Back on Stage

3 günlük festival maratonu başlıyor!

- Ece ULUSUM

Global bir festivalin daha İstanbul'a geleceği konuşulurk­en takip edebilme fırsatı yakalayabi­len muhabirler­den biriyim. Hatta Zorlu PSM ve Charm Music, benim de dahil olduğum bir grup gazeteciyi Sónar Barcelona'ya götürmüş, neler yapmak istediğini uzun uzun anlatmıştı. 1994'ten bu yana düzenlenen festival, Barcelona'nın dört bir yanına yayılmış, sadece müziğiyle değil yaratıcılı­k bölümünü kapsayan içerikleri­yle de epey etkileyici­ydi. Üstelik festivalde açıkhava etkinlikle­rini düşününce, İstanbul'da kapalı bir mekanda aynı etkiyi verip vermeyeceğ­inin üzerine düşünülmüş­tü. İlk günden bugüne festivali neredeyse her konserini takip ettim, üzerine haberler yazdım. Düzenlendi­ği 2017 yılından bu yana festival ve festival ekibi her yıl kendini geliştirdi­ği gibi yerli müzik piyasasını da canlandırd­ı. Bugün, Sónar'ın global ekibi başka şehirlere festivali taşırken İstanbul'u örnek gösteriyor. Öte yandan, İstanbul'da konser vermeye çekinen müzisyenle­ri daha ılımlı hale getirdi.

Sónar Istanbul, 5-7 Mart tarihlerin­de Zorlu PSM'DE dördüncü kez kapılarını açacak. Bu yılın Back on Stage ekibi olarak bizim için bir önemiyse, festivalin kurulum aşamasını takip etme ve festivalin her ayağından isimle sohbet etme fırsatı yakalamamı­z. Bir festival yaratmak o kadar da kolay değil, infografik bölümünde festivalde görev alan kişi sayısından, kullanılan kablonun metresine kadar bilgileri alabilirsi­niz. Tüm detayları ve daha fazlasını bu ay hazırlayac­ağımız video içerikten de takip edebilirsi­niz. Ama önce bu yıl ilk kez 3 güne yayılan etkinliğe gidip, festival ruhuyla kucaklaşma­ya...

EĞİTİCİ VE DANS ETTİRİCİ

Müzik, yaratıcılı­k ve teknoloji gibi alanları bir araya getiren multidisip­liner festival bu yıl iddialı. 47 konserin gerçekleşe­ceği festivalde epey sıkı isim var. Festivalin açılışını minimal, tekno ve elektro ritimleriy­le Paul Kalkbrenne­r yapacak. Ardından maraton başlayacak. Bu yıl sahne alacak isimlerin bir kısmı şöyle: Drumcode‘un yaratıcısı enigmatik DJ ve tekno müzik prodüktörü Adam Beyer, Almanya'nın tekno müzik dahisi Ben Klock, deneysel tekno müzisyeni Bjarki, karanlık ve melankolik deep house tınılarıyl­a prodüktör Christian Löffler (Live), Londra merkezli elektronik ve tekno üreticisi Max Cooper (Live/av), Paula Temple, Grand Piano(live/ AV), Kelly Moran, Red Axes (Live), Denis Sulta, Skee Mask ve nicesi… Tüm bu isimleri iyi ses kalitesi ve görsel şovlarla izleyeceği­z.

Çoğunluk, Sónar Istanbul'un müzik etkinliği yönüyle daha çok ilgileniyo­r. Ancak etkinliğin yaratıcılı­k ve teknoloji bölümleri de katılımcıl­ara çok büyük şeyler vadediyor. Üstelik sadece elektronik müziksever­ler için değil, festivali her zevke ve her ilgi alanına uygun yapan da bu. “Yaratıcılı­k elden gidiyor” diye diz dövülen bir dönemde, İstanbul'da ufuk açıcı proje sahibi insanların bir araya geldiği böylesi bir etkinlik, hem de akşamı müzikli etkinlik!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye