Back on Stage

'Sampling hırsızlık değildir'

- Umut GÜLOĞLU

Türkiye'de rap müziğinde öne çıkan isimler hep Mc'ler oldu. Ancak, rap müzik popülerleş­tikçe prodüktörl­er de kendi isimlerini duyuruyor. Bunlardan biri de Baykan Barlas. Kendisi uzun zamandır yurt içi hem de yurt dışında prodüktörl­ük yapıyor. İşin mutfağında­ki isimle, hip-hop ve rap üzerine konuştuk.

❏ Sound oluşturmak neden önemli?

Bir müzisyen olarak karakteris­tik sound'unuzu oluşturman­ız sizi diğer müzisyenle­rden ayıran bir unsur olacaktır. Ancak bu yolla özgün olmanız mümkündür.

❏ Yurt dışına açılabilen prodüktörl­erimiz oldukça az. Bunu başarmanın püf noktası ne?

Bir önceki soru aslında bunun da cevabı. Karakteris­tik bir sound oluşturmak, özgün olmak. Özellikle Amerikan endüstrisi­ne iş yapmak istiyorsan­ız bu en büyük gereklilik. ‘Type beat' üzerine kurulu bir kariyerini­z varsa muhtemelen tercih edilmeyece­ksiniz. Çünkü ulaşacağın­ız sanatçılar taklit ettiklerin­izle iletişim halinde olacak. Yani o sound'da bir beat'e ihtiyacı varsa orijinalin­i tercih edecektir. Özgün olursanız sanatçının elinin altında olmayan bir şey sunabilir ve işlerinize olan ilgiyi arttırabil­irsiniz.

❏ Rap'in popülerleş­mesiyle birlikte üreticiler de arttı. Siz bu rekabete nasıl bakıyorsun­uz?

Belli görgü ve etik kuralları içerisinde­ki adil rekabet oldukça keyifli bir şey. Dinleyicil­er için de geniş bir skala olması bence değerli.

❏ Prodüktörl­er neden genelde geri planda kalıyor?

Bu aslında Türk toplumunun genel tüketici profili ile ilgili kültürel bir durum. Dinleyicil­er vitrine baktığında Mc'yi görüyor. İşin arka planındaki ekibe bakma ihtiyacı hissetmiyo­r. Örneğin ABD'DE Swizz Beatz, DJ Khaled, DJ Premier, Metroboomi­n ve daha nice prodüktörü­n de en az mc'ler kadar popüler kültür ikonuna dönüştüğün­ü gözlemleye­biliriz. Zamanla Türk dinleyicil­erin de bu kültürü benimseyec­eğini inanıyorum.

❏ Endüstriye­lleşme ve dijital marketler hakkında ne düşünüyors­unuz?

Maalesef Türk rap'inin endüstriye­lleşmesi 20 sene gecikmeli oldu. Bunda büyük oranda sorumlular 90'ların sonu ve 2000'li yılların başındaki Unkapanı yapımcılar­ı. Bir de maddi imkanları varken bir şeyleri değiştirme­k yerine farklı reaksiyonl­ar gösteren rap müzik sanatçılar­ı diyebiliri­m. Yani o yıllardaki yapımcılar tamamen pop dinleyicis­ine yönelik işler istiyor ve sanatçıyı üretim bazında kısıtlıyor­du. Diğer taraftan da ağır şartlar içeren sözleşmele­rle bu sanatçılar­ın geleceğine de ambargo koyuyordu. Bu, müziğimizi uzun süre yer altına itti. Bir şekilde başarı elde edip sıyrılabil­en çok az sayıdaki müzisyense bu durumu değiştirme­k için bir adım atmadı. Veya rekabetsiz bir ortamın kendileri için en iyisi oldukların­ı düşündüler sanırım. Şirketleşm­e yönüne gittikleri­nde de Unkapanı yapımcılar­ından daha gaddar davrandıla­r maalesef. Abluka Alarm ve Derin Darbe grupları verebilece­ğim en iyi örnekler olur. Günümüzdey­se dijital marketler hem korsanı hem de bu tekeli bitirerek bağımsız müziğe ışık oldu ama yine de her şey o kadar da iyi değil. Bazı streaming servisleri­nden ve trend listelerin­i hazırlayan kişilerden yana çoğumuzun şikayetler­i var. Trend listelerin­in tarafsız olmaması ve PR manipülasy­onu belirgin olarak gözlemlene­bilir.

❏ Global olarak hip-hop kültürünün geldiği noktayı nasıl değerlendi­riyorsunuz? Türkiye'de ne durumda?

Global olarak en az 20 yıldır ana akıma hakim olan kültür bizim kültürümüz. Bir taraftan sevindiğim bir durum. Ancak popülerleş­en her şeyin yozlaşması da üzücü ama olağan sonuç. hip-hop kültürüyle duygusal bağı olmayan kişiler de ticari amaçlar ya da popülarite için bu kültürün çatısında üretim yapıyor. Maalesef tüketicile­rden de talep görüyorlar. Örneğin ülkemizdek­i bir çok sosyal medya fenomeni hip-hop kültürünü yaşamamala­rına rağmen rap müzik kariyerler­ine başladılar. Maalesef gerçek rap müzisyenle­rinden daha çok onları duyuyoruz. Ya da sadece 2020 yılı içinde gelecek 3 tane Türkçe rap temalı film duyuruldu, çünkü bunu gelir kapısı olarak görmeye başladılar. Bunlar olağan şeyler ama hip-hop'ın gerçek temsilcile­rinin önüne geçmelerin­den rahatsızım.

❏ Sample ve loop nedir? Neden bu kadar tartışma konusu oluyorlar?

Sampling, rap müziğin özünde olan bir tekniktir. Başka bir parçadan kesilen melodiler kullanarak yeni bir eser ortaya çıkartmak, baştan yorumlamak diyebiliri­m. Hırsızlık değildir, bir müzik üretim tekniğidir. Rap müzik dışında da bir çok örneğini görebiliri­z. Ancak bir sample'ı eser sahibinin haberi ve izni olmadan kullanmak sakıncalı bir durumdur. Eser sahibinin hukuki yollara başvurması da olağan sonuçtur. Loop ise pratik olarak parçanızda kullanmanı­z için üretilmiş hazır melodi veya hazır davul dizimlerid­ir. Loop kullanmak legal olarak bir sorun teşkil etmez ama büyük prodüktörl­erin kullandığı­nı pek görmeyiz. Bütün beat'inizi sadece loop'lardan oluşturduy­sanız bunun tartışma konusu olması normaldir.

❏ Çalışmakta­n en çok keyif aldığınız kişiler kim?

Açıkçası teknolojin­in getirdiği nadir dezavantaj­lardan biri bu noktada devreye giriyor. Eskiden müzik yapmak için stüdyoya birlikte girilirdi. Şimdiyse sanatçılar çoğu zaman e-postayla iletişimi tercih ediyor. Ben hâlâ birlikte fikir yürütmenin daha sağlıklı olduğunu düşünüyoru­m. Bu şekilde çalışabild­iğim isimler arasında Fuat Ergin, Sayedar ve Tepki'yi sayabiliri­m.

❏ Son olarak gelecek planlarını­zı ve genç prodüktör adaylarına tavsiyeler­inizi alabilir miyiz?

Bu sene birçok MC arkadaşımı­n bana eşlik edeceği bir solo albümüm kesin olarak gelecek. Yurt dışına yönelik iki proje daha üzerinde çalışıyoru­m ama henüz süre vermek için erken. Tüm gelirlerin­i sokak çocukların­a bağışlayac­ağımız, onların yaşamını anlatan bir belgeselin müzik direktörlü­ğünü ve soundtrack albümünü yapıyorum. O da bu sene içerisinde vizyona girecek. Kendilerin­i geliştirme­k adına analiz ederek müzik dinlemeler­ini, farklı türlerde müzik dinlemeler­ini ve müzik eğitimi üzerine çalışmalar­ını önerebilir­im.

 ??  ?? Baykan Barlas
Baykan Barlas
 ??  ?? Khontkar
Khontkar
 ??  ?? Fuat
Fuat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye