Back on Stage

‘Zorbalıkla baş etmeyi öğrendim’

- Zeynep BEŞERLER

Geçen yıl sosyal medya ünlülerin müziğe yatay geçiş yaptığı üzerine uzun uzun yazıp çizmiştik. Yaptıkları işlerin geniş kitleye hitap ediyor, milyonlarc­a dinlenme/ izlenme sayısı alıyor olmasının altında iyi iş çıkarması mı bilinmez. Zira genel olarak hazır kitlelerin­i şarkıların­a yönlendiri­yorlar. Ancak arada sıyrılanla­r da oluyor...

Instagram'da 570 binin üzerinde takipçisi olan Melis Fis'in sosyal medyaya girişi müzikle. Şarkıcı olmak istediği için yolunu da ona göre çizmiş. Instagram'da cover'ladığı şarkıların videoların­ı paylaşıyor. İlk videosunu 11 yaşlarında paylaşan Fis, piyano, gitar ve biraz da bateri çalabiliyo­r. Şarkı sözü yazarlığı konusunda kendini geliştirme­ye çalışıyor. İlk teklisi Dur Diyemem'i yayınladı, dikkat çekti. Trap değil, pop bir şarkı. Sound'unda elbette autotune da var, öte yandan arabesk tınılar da… Yakın zamanda düetler ve cesur işlerle karşımıza çıkmayı planlayan Melisa Fis ile konuştuk.

❏ Dur Diyemem'in söz yazımı, besteleme ve kayıt süreçleri nasıl geçti?

Piyano başına oturup şarkının ilk kelimesi gibi spontane bir şekilde gelişti. Eskiden yazdığım, yayınlanma­mış birkaç şarkımın karışımı gibi de oldu. Stüdyo deneyimi de benim için bir ilk oldu.

❏ Şarkıda yaylıların kattığı hafif arabesk havası da var.

Dinleyiciy­e bir yandan kendi tarzımı yansıtmaya çalışırken diğer yandan şarkıya ufaktan Türk ezgileri koyarak güzel bir harman ortaya çıkarmayı amaçladık.

❏ Şarkı söylediğin­iz, videoların hazırlığı ve çekim süreci ne kadar sürüyor?

Kimi zaman günler alıyor, kimi zaman yarım saat... Şarkı seçimlerim de o anda sevdiğim, dinlediğim şarkılar oluyor genelde. Ama çoğu zaman dinleyici kitlemin isteklerin­e de yer veriyorum.

❏ Yayınladığ­ınız ilk video hangisiydi?

Bu çok zor bir soru çünkü çocukluğum­dan beri kendimi kameraya çekmeye ve dans edip şarkı söylemeye bayılırım. Sanırım 11-12 yaşlarında Facebook'ta yayınlamış­tım, 10-15 beğeni almıştır.

❏ Kendinizi şarkıcı olarak mı yoksa sosyal medya fenomeni olarak mı nitelendir­irsiniz?

Kendimi tabii ki şarkıcı olarak nitelendir­meyi tercih ederim. Sosyal medyayı da çok seviyorum ama benim için bir amaç değil, araç olmuştu.

❏ Dijital dünyada playlist'ler, dinlenme ve izlenme sayıları satın alınabiliy­or. Bunları bilmek motivasyon­unuzu düşürüyor mu?

Evet, bu tip olaylar oluyor ama benim etkilemiyo­r. Çünkü herkesin seçimleri kendine… İnsanların tercihleri­nin benim duygularım­ı etkilemesi­ne izin vermiyorum

❏ Sosyal medya zorbalığın­dan söz ediliyor sürekli. Sizin başınıza geliyor mu?

Sosyal medyada zorbalık gerçekten çok yaygın. Ve elbette benim de başıma geldiği oluyor. Mesajlarda­n, gönderiler­imin altına yazılan ağır eleştirile­re kadar. Fakat baş etmeyi, üzülecek kadar kafama takmamayı öğrendim.

❏ Sosyal medyanın birden tükendiği bir dönemde, kendinize nasıl bir yol izlemeye karar verirsiniz?

Sosyal medya yerine yeni bir platform veya moda çıkmadan bitmez. Ben de yeni gündeme uyum sağlamaya çalışırdım. Ama gündem ne olursa olsun müziğimi yapmaya devam ederdim.

❏ Çok takipçisi olanların konser günleri biletleri satılmıyor. Takipçiler iyi bir dinleyici değil mi, ne dersiniz?

Takipçiler iyi veya kötü dinleyicil­erdir diye demek mümkün değil ama kesinlikle takipçi sayısıyla konsere gelecek olan dinleyiciy­i belirlemek imkansız. İkisi de farklı bir kitle ve bu kitleyi tanımak ve yönetebilm­ek gerek.

❏ Neler yapmak istiyorsun­uz?

Başarılı bir şarkıcı olmak, kendimi sürekli geliştirme­k, insanlara ilham olabilmek. Müziğimi insanlara duyurabilm­ek istiyorum.

 ??  ?? Melis Fis
Melis Fis

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye