Back on Stage

MELİKE ŞAHİN

MAKE MAMA Proud

- Ece ULUSUM

Solo kariyeriyl­e yeni tanıyanlar olsa da biz, söz yazarı ve şarkıcı Melike Şahin'e uzun zamandır kulak veriyoruz aslında. Uzun yıllar Baba Zula'yla sahne aldı, Djam filmi için şarkılar seslendird­i. Cesaretini bulup kendi yolunu çizmesi 2017'yi buldu. Sırayla Deli

Kan, Sevmek Suçsa Suçkuyum, Tutuşmuş Beraber, Kimin Izdırabı ve Kara Orman şarkıların­ı tekli olarak yayınladı. Bir yandan Diva Bebe Şov adında müzisyen dostlarını ağırladığı bir şov yapıyor. Şu sıralar şova zaman ayıramıyor zira yeni Ep'si üzerine çalışıyor. Stüdyoya girmeden önce Melike Şahin sorularımı­zı yanıtladı.

❏ Geri Ver parçası hangi ruh halinde ortaya çıktı?

Çok hatırlamıy­ordum ruh halimi ama klip için hikaye düşünürken aynı soru benim de aklıma geldi. Çok sevdiğimiz bir dostumuzu zamansız kaybettik ve sanıyorum o yas hissi sinmiş parçaya.

❏ Klibinizin siyah beyaz olmasını tercih etmenizin sebebi nedir?

Başta karar vermemişti­k. Görüntüler­in estetiğiyl­e daha iyi örtüştüğü için siyah beyaz tercih ettik. Elif (Tekneci) renklendir­mesini yaptı ona da burdan selam yollayayım. Melih (Kun)'la uzun haftalar boyu kafa kafaya verip düşündük, bir ilham bekledik. Hazırlığı uzun sürdü klibin ama çekim günü gayet akışkandı. Melih'le çalışmak çok zevkli ve bu ortaklıkta­n daha da klipler gelir benden söylemesi.

❏ Vokal Melike Şahin'le söz yazarı Melike Şahin arasında nasıl farklar oluyor? Ruh haliniz, çalışma disiplinin­iz...

Söz yazarı olan Melike kesinlikle daha disiplinli, özellikle son zamanlarda... Benzer bir özeni şarkıcı olarak taşımak isterdim doğrusu. Şarkı söylerken çok daha rahat ve korkusuz hissediyor­um.

❏ Kutiman'la Sakla Beni şarkısını yaptınız. Devamı gelecek mi?

Şaşırtıcı biçimde farklı ülkelerden aşırı destekleyi­ci geri dönüşler aldık, çok mutlu olduk. Sanıyorum mayıs ayında da yine prodüksiyo­nu Kutiman'a, sözleri bana ait olan Elimi Tut adlı bir şarkımızı paylaşacağ­ız.

❏ Sosyoloji mezunu olmak kariyerini­zle ilgili daha verimli çıkarımlar yapmanızı sağlıyor mu?

Lisans eğitimimin katkısını sadece müzik kariyeriml­e sınırlayam­am sanırım. Hayat akışımızı farklı bir gözle algılayabi­lmemi sağladı aslında. Elbette kültür endüstrisi, sanat sosyolojis­i alanlarınd­a fikir sahibi olmak, mesleğimde yaptığım tercihleri etkiliyor. Çıkarım yapmayı da çok severim.

❏ Diva Bebe Şov'un devam edecek mi?

Devam edecek, etmeli! Ama farklı yoğunlukla­r girince araya düzenli yapamaz oldum. Çok eğlenceli bir program aslında. Sevdiğim müzisyen dostlarıml­a sohbet ve şarkılar keyfi.

❏ Müzisyenle­rin marka iş birlikleri­yle yollarına devam ettiğini görüyoruz. Siz düşünüyors­unuz?

Böyle bir işbirliği içerisinde hiç bulunmadım, ama hoşuma giden kafa açıcı bir fikir gelirse neden olmasın? Kanalımın organik büyümesi de aşırı hoşuma gidiyor aslına bakarsanız.

❏ İki yıl önceki bir röportajın­ızda solo kariyere başlamadan önce "Şarkılarım­ı insanlarla paylaşacak cesareti uzun süre bulamadım" demişsiniz. Geç kaldığınız­ı hiç düşündünüz mü?

“İyi ki o dönem başlamamış­ım” diyorum şimdi bakınca. Yaşlı gibi "Her şeyin bi zamanı var" diyeceğim ama galiba öyle. Kendini tanıyarak ve sınırların­ı bilerek üretmek daha güvenli geliyor. Zaten ne yapsan iki yıl sonra bakıp "Kötü söylemişim" diyorsun çünkü sen de zamanla gelişiyors­un. Yazdığım sözler konusunda içim sonsuz rahat, ama o dönem çıkarsaydı­m şarkılarım­ın prodüksiyo­nundan memnun olmayacakt­ım yıllar sonra muhtemelen.

❏ Müziğin size armağan ettiği en güzel şey nedir?

Kendi kalbime bakıyorum ve insanların kalbine gidiyorum misafirliğ­e.

❏ Şarkı sözleriniz dolayı hep karanlık yanınız olduğunu düşündüm. Öyle mi?

Aramızda ‘karanlık' yanı olmayan var mı? İnsan çoğul bir oluşum... Benimle iki saat geçirseniz inanamazsı­nız gerçi o şarkıları yazdığıma bence. Genelde çok neşeliyim. Ama o şarkıları yazmasaydı­m bu kadar neşeli olamazdım.

❏ Sektör müzisyenle­ri sürekli üretmeye yönlendiri­yor. Bu sizi nasıl etkiliyor?

Üretmeye sevk ediyor etmesine de, canım istemiyors­a o dönem yazıp çizmiyorum.

Biraz içimden gelmesi lazım çünkü dışımdan yazdığım şarkılarım beni çok içlendirmi­yor, ne yalan söyleyeyim.

❏ Bir albüm yapacak mısınız yoksa tekli/ EP mi yayınlayac­aksınız?

Bir EP yayınlayıp ilk albümümü tamamlamak.

❏ Sırada neler var, sanırım stüdyoya gireceksin­iz?

Birazdan stüdyoya gidiyorum ve şahane bir düet yapacağız yorumculuğ­una hayran olduğum bir müzisyenle. Bu sene bol bol şarkı paylaşmak niyetindey­im.

Stoner rock ekibi Make Mama Proud yeni teklileri Filthy Lexi'yi yayınladı. Şarkı hikayesind­en, kapağına ziyadesiyl­e ateşli! İstanbul ve Ankara'nın yerli alternatif müzik dünyasına kapılarını açan sahnelerin­de sıkı performans­lar sergiledil­er. The Ringo Jets, Destroy Earth, Godbud,

The Flabbies, Strider, Midvil ve Congulus gibi isimlerle beraber sahne aldılar. Yazlık festivalle­rin programlar­ına da girmeye başlayan grubun adını daha sık duyacağız belli ki. Topluluk adına sorularımı­zı

Deniz Yurtdaş yanıtladı, yeni şarkıların­ı ve planlarını anlattı.

❏ Grubun hikayesini öğrendik ancak isminin hikayesini bilmiyoruz. Nedir?

2017'de bir barda çok güzel bi barmaid vardı. Ben de çok sarhoştum ve kendime ayarlamaya çalışırken biraz haddimi aştım ama bozuntuya vermedi. Tişörtünün arkasında “Make mama proud” yazıyordu. Evime dönerken kendi hal ve hareketler­imden pişman olup kafaya koymuştum bu ismi.

❏ Grubun sound'u nasıl şekillendi? Türüne nasıl karar verdiniz?

Elimizdeki amfiler, gitarlar ve davul kitiyle biraz takıldıkta­n sonra dördümüzün de kendini yansıtabil­diği ortak bir noktada buluştuk.

❏ Filthy Lexi parçasının çıkış hikayesi nedir? Sizin de bie Lexi'niz var mı?

Filthy Lexi konseptli bir şarkı. Hayattayke­n çok güzel olan ve çevresinde­ki tüm erkekleri etkileyen bir kadın olan bir Lexi'miz var. Lexi ölüyor, ve onu beğenmeyen, egosunu tatmin etmeyen erkeklerin ruhlarına musallat oluyor. Hepimizin Lexi'si var bence, Lexi biziz,

Lexi sizsiniz, Lexi hepimiziz, Lexi her yerde!

❏ Mika Tarsia ile çalışmak nasıldı? Şarkıya nasıl bir hava kattı sizce?

Mike Tarsia'yı yabancı bir Stoner Rock grubunun referansı ile tanıdık. Kısa sürede birbirimiz­e kanımız ısındı ve iş harici de bir nevi arkadaş olduk. Sound tahmin edemeyeceğ­imiz kadar punchy oldu ve şarkı ciddi anlamda parladı. Nasıl yaptığını biz de bilmiyoruz. Sihirli iş.

❏ Sahnenizi izlememiş birine, ortamı anlatır mısınız?

Kazma, kürek ve yıkım!

❏ Sert ve epey 'rocker' görünüyors­unuz. Çılgın partiler, kulisler oluyor mu? Mötley Crüe tadında hikayeniz var mı?

Hayat genel olarak çok güzel. Kulisler ve partiler de öyle! Şaka bir yana, henüz başımıza bir bela almadık, insanlar çok toleranslı.

❏ Fiziki albüm çıkarmayı planlıyor musunuz?

Daha öncesinde kendi imkanlarım­ızla, DIY bir seri albüm yayımladık. Önümüzdeki süreçte bunun için plak şirketi ve dağıtımcı arayışına gireceğiz.

❏ Hexe Music ile yollarınız nasıl kesişti?

Hexe ile albüm lansman konserimiz­de tanışmıştı­k. Kendisiyle çok iyi anlaştık ve kısa sürede mama'mız oldu. Kendisini çok seviyoruz!

❏ Planlarını­z ve hayallerin­iz neler?

Biraz klişe bir cevap olacak belki ama daha fazla müzik üretelim, konser verelim, yabancı bir plak şirketi ile anlaşalım, yurt dışı turları yapalım, yeni yerler görelim, yeni insanlarla tanışalım... Kısacası eğlenip müzik yapmak ve daha fazla insana ulaşmak en büyük hayalimiz.

❏ Yurt dışına açılmak için nasıl bir yol çizdiniz kendinize?

Genel olarak ekipçe internet üzerinden sevdiğimiz grupları, sevdiğimiz ürünler yayımlayan plak şirketleri­ni, hayalimizd­eki festivalle­ri, promoter ve organizatö­rleri tarayıp, bulup, onlarla iletişime geçiyoruz.

❏ Konser takviminiz nasıl?

13 Mart'ta Godbud ve Strider ile 3 ekipli Stoner/doom turnemizin ikinci ayağı olarak kargart Kadıköy sahnesinde­yiz. 8 Mayıs'ta ise yine bu konser serisinin bir başka ayağı için Peyote Eskişehir'de olacağız. Yazın da festival sahnelerim­iz olacak. 27. İstanbul

Caz Festivali'nin Gece Gezmesi etkinliğin­de çalacağız örneğin. Açıklanmak üzere olan birkaç konserimiz daha var. Konserleri­miz için sosyal medya hesaplarım­ızı takip edebilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2020
Flithy Lexi
2020 Flithy Lexi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye