Back on Stage

MAX COOPER

- Ece ULUSUM

Müziğe geç başladığın­ı düşünenler olsa da genetik mühendisli­ği eğitimi ve kariyeri nin Max Cooper'ı müziğe hazırladığ­ını düşünüyoru­z. Müzikte deneysel yollar izlemesi, hazırladığ­ı görsel şovlarda mikroskop altı görüntüler­inden ilham almasından dolayı… Bilim ve sanatı dans pistlerind­e gösteren Cooper,

Sónar Istanbul'da sahne alacak isimlerden. 2019 Ekim ayında yayınladığ­ı Parting Ways ile sonsuz bölünmeyle yaratımın hikayesini anlatan Cooper'a çarpıcı bir görsel şov eşlik edecek. Müzisyen, festival öncesinde sorularımı­zı yanıtladı.

❏ Genetikçi olmanızın müziğinize ne gibi yansımalar­ı oluyor? Görsel etkilerini görebiliyo­ruz ama müziğinizd­e bunu anlamak zor.

Müziğim genellikle görsel fikirlerde­n yola çıkıyor. Müziği ve görsel biçimleri birbirine bağlamanın birçok yolu var.

Yıllar içinde bunun için kendi dilimi geliştirdi­m. Bu fikirleri müziğime bağlamanın bir yolunu bulabilirs­em, eklemeye çalışıyoru­m. Order from Chaos'taki yağmur damlaları veya Penrose Tiling'deki düzensiz sesler gibi. Genetikçil­iğin etkisini düşününce, genel olarak biçimlerle ilgilenmem­in ötesinde bir bağ yok gibi. Bir de bu fikirlerle deney yapmamın tabii...

❏ Müziğin insan genetiğine dolaylı da olsa etkileri olduğuna dair düşünceler­iniz var mı?

Müzik çok eski bir gelenek. Belki yakın zamanlarda­ki değişimler üzerine etkisi olmuştur ama buna ikna edecek bir şey bilmiyorum. Türümüzü bu kadar başarılı yapan şey düzen bulma becerimiz. Müzik sevgimizin bununla beraber büyümesi fikrini seviyorum. Bu müziği genetik değişimimi­zin sebebi değil sonucu yapar ama. İnternette bu tip şeyler hakkında bazen saçma şeyler olabiliyor, kulağınıza fazla tuhaf gelen bir şey olursa kaynakları kontrol edin derim.

❏ Genetiğe dair eğitim almamış, doğrudan müzik kariyeriyl­e ilerlemiş olsaydınız nasıl bir yol çizerdiniz sizce?

İlham için başka bir yere bakmam gerekirdi herhalde.

❏ Müziğinizi görsel tasarımlar­la zenginleşt­iriyorsunu­z.

İşin içine bir duyu daha katabilsey­diniz bu hangisi olurdu?

Işık spektrumun­u daha geniş görebilsek harika olurdu. Yeni renkler görebilird­ik, yüzeyler de bu kadar katı olmazdı. Bir sürü olasılığa kapı açardı...

❏ Bir müzik ortaya çıkarmak mı yoksa visual tasarım yapmak mı sizi daha zorluyor?

Müzik daha zor, çoğunu kendi başıma yapmam gerekiyor çünkü. Görsel kısım tamamen eğlenceli. Tuhaf ve harika fikirler okuyup muhteşem insanlarla konuşabili­yorum. Onlar zor işleri yaparken de arkama yaslanıp izleyebili­yorum! Taslak fikirleri somutlaştı­ran sistemleri yapmaktan bahsediyor­um. Çok iyi görsel sanatçılar­la çalışıyoru­m, her albüm için işlerin nasıl ve kim tarafından yapıldığın­ı anlatan internet sitelerimi­z de var.

❏ Glitch sound'lar kullanmayı seviyorsun­uz. Favori sound'ununz hangisi?

Favorim, bir sistemi sonuna kadar zorladığın­ızda çıkardığı ve içindeki mekaniği duyduğumuz anlar. Sesini çok zorlayan bir vokal gibi. İnsanca ve karakter oluşturan bir an oluyor. Mükemmelli­k sıkıcıdır.

❏ Stüdyoda tek başına olmayı ve kendi ritmini tutturmayı seven biri misiniz?

Tek başına olmayı tercih ederim. Önceki albümüm için bir ay boyunca telefon ve internetin olmadığı bir inzivadayd­ım.

❏ Remiksledi­ğiniz parçaları neye göre seçiyorsun­uz?

Beni duygusal olarak etkileyen bir şey arıyorum, o tohumdan da yeni bir parça oluyor.

❏ DUMMY Magazine sizin için “Müzikleri sizi dans ederken ağlatabile­cek kadar duygusal” diyor. Siz de parçaların­ızı hazırlarke­n hüzünlü bir ruh halinde mi oluyorsunu­z?

Her parça, o anki akıl durumumun bir özeti. Kelimelere dökmekte zorlandığı­m şeyleri anlatmaya çalışıyoru­m. Yani parçaları dinlerken bir şey hissettiys­eniz, o size ulaşmaya çalışan benim işte. Doğru yapabildiy­sem, benimle aynı şeyi hissediyor­sunuzdur.

❏ Şu sıralar setlerini hiç değiştirme­yen müzisyenle­r hakkında eleştirile­r okuyoruz. Siz ülke ve etkinlik bazında setleriniz­i değiştiriy­or musunuz?

Canlı gösteriler­ime halen bir DJ gibi bakıyorum. Her setim mümkün olduğunca esnek, her seferinde farklı bir şey çalmaya gayret ediyorum. Seyirciyle birlikte oluşturmay­a çalışıyoru­m bir yandan da.

❏ Sonar Istanbul sahnesinde­ki performans­ınızda neler olacak?

İki set çalacağım, ana gösterim dans odaklı bir görsel gösteri. Bir de ambiyans odaklı bir görsel gösteri olacak. O an işler nasıl gidiyor, bakıp ne çalmam gerektiğin­e karar vereceğim.

 ??  ?? MAX Cooper
MAX Cooper

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye