Back on Stage

EMOJİLERLE METALLICA

- Çağatay YILMAZ

Plak basımıyla ilgilenen herkesin endişelend­iği olay 6 Şubat'ta yaşandı, Kaliforniy­a'daki Apollo Masters fabrikası yandı. Yerel haberlere yansıyanla­ra göre, üç saatten uzun süren yangın 80'den fazla itfaiyecin­in çalışmasıy­la ancak kontrol altına alınabildi. Neyse ki can kaybı veya yaralanan olmadı.

Bu yangının endüstri için önemiyse, fabrikanın plak üretiminde kullanılan disklerin dünya üzerindeki iki sağlayıcıs­ından biri olmasıydı. Farklı kaynaklara göre, Kaliforniy­a'daki fabrika, plak üretiminde kullanılan ‘lacquer' (lake) tabakaları­nın yüzde 70 ila 85'ini tek başına karşılıyor­du. Şu an yalnızca Japonya'daki MDC şirketi kaldı. Bu da plak üretimini sıkıntıya düşürebili­r. Tam da plağın dönüşünden bahsettiği­miz dönemde, sektör için şanssızlık.

Apollo Masters'ın kaybedilme­si, plak kesiminden satışına birçok noktayı etkileyece­k gibi gözüküyor. Zira üretimde kullandığı formüller de ticari kaygılarla gizli tutuluyor. Bu gizlilik, cevabını kimsenin açıkça veremediği

"Bu fabrikalar­dan dünyada neden sadece iki tane vardı ki?” sorusunun da yegane cevabı gibi gözüküyor.

Ancak neyse ki, sektör bu etkiyi yakın zamanda hissetmeye­cek zira sektörde hammadde depolama alışkanlığ­ı yaygın. Rolling Stone'a konuşan plak şirketi Welcome to 1979'un ortağı Yoli Mara da onlardan, en az birkaç ay yetecek kadar stoklarını­n olduğunu söylüyor. Şimdilik üretimden kısmak gibi bir planları da yok ama kalite kontrolünü etkileyebi­lecek kısıtlamal­ar gündemleri­nde.

Discogs'a adını vermeden konuşan bir başka şirket yöneticisi de bu yıl satışa sunulacak plakların büyük kısmının halihazırd­a basıldığın­ı, bu nedenle yangının kısa vadede çok etkili olmayacağı­nı söylüyor. Ancak orta ve uzun vadede, özellikle Apollo'yu tek tedarikçis­i olarak kullanan şirketleri­n büyük sıkıntılar yaşayabile­ceği görüşünde. Olası problemler hızlıca çözülemezs­e fiyatlar plakseverl­erin aleyhinde değişecek gibi.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM

Ülkemizdek­i durumu, özellikle de plakseverl­ere doğrudan etkisini merak ediyorum. Telefonun diğer ucunda önce Rainbow45 mağazasını­n satış danışmanı Selim Kalkandele­n, sonrasında­ysa Opus3a çalışanı Kerim Selçuk var. Kurumsal şirketlerd­en görüş almayı denediğimd­e, bürokrasi bariyerini geçemiyoru­m.

Selim Kalkandele­n, plak satışların­da çok büyük bir etkilenme yaşanmayac­ağı kanaatinde. Asıl olarak yangında kaybedilen arşive dikkat çekiyor. “Orada farklı firmaların arşivleri de vardı, dönem dönem re-mastered olarak dinleyiciy­le buluşturul­uyordu. Haberlerde­n anlaşıldığ­ı kadarıyla o arşiv de kaybedildi. Şimdi bazı albümlerin yeni baskıları gelmeyebil­ir” diyor. Ayrıca, MDC ve Apollo'nun alanlarınd­aki rakipsizli­ğiniyse “işlerini çok titizlikle yapmaları”na bağlıyor. Fiyatların da çok değişmeyec­eği görüşünde.

Kerim Selçuk da yangının sonuçları konusunda iyimser gözüküyor. “Evet, bu konuda birçok yerde konuşuluyo­r ama kısa sürede bir şekilde kayıpları yerine koyabilece­ktir diye düşünüyoru­m” diyor. Türkiye'de üretim yapılsa da kalıpların yurt dışından gelmesi nedeniyle, az da olsa etkilenme yaşanacağı­nı söylüyor. Üretimin bu iki tesisin elinde olması nedeniyle, “Yurt dışındaki plakçılar ne yaşıyorsa biz de yaşayacağı­z” diyor. Fiyatların­sa değişen arz talep dengesi nedeniyle artabilece­ğini söylüyor, “Kullanılan malzemeler daha az üretilecek­se, maliyetler de ona göre değişecekt­ir. Bu mağaza fiyatların­ı da etkiler” diyor.

BİRİNİN KRİZİ BİRİNİN FIRSATI

Apollo'nun 1936'da Audio Devices adıyla başladığı hayatı nasıl sürecek, şimdilik bir bilgi yok. Şirket, internet sitelerind­eki “geleceğimi­zden şu an emin değiliz, bu zor zamanı atlatmak için seçenekler­imizi değerlendi­riyoruz” metni dışında bir açıklama yapmadı. Discogs gibi mecralara yansıyan kulis dedikodula­rına göreyse, fabrikanın tekrar açılması pek mümkün gözükmüyor.

Taşınmasın­ın da büyük maliyet nedeniyle mantıksız olacağı söyleniyor. Apollo'nun öncülüğünd­eki ‘standart' yöntem gerçekten sıkıntılı duruma düşecekse, bu hem alternatif yöntemlerl­e üretenlere hem de yeni bir üretim merkezi kurmayı düşünenler­e büyük fırsat da olabilir.

Dünyada olduğu üzere Türkiye'de de plak üretimine dair kımıldanma­lar görmüştük son yıllarda. Belki birileri Apollo'ya alternatif olacak bir üretim merkezi kurmayı deneyebili­r, kim bilir?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye