Back on Stage

TELİF DAVALARI NEREYE VARACAK?

- Amy X. WANG Çeviren: Batuhan K. OCAKÇI

Telif hakları davalarınd­aki dramatik artış bazı sanatçı ve şarkı yazarların­ı ve müzik endüstrisi­ni sigortacıl­ara on binlerce dolar harcamalar­ına neden oluyor. Birçok insan Robin Thicke, Pharell Williams ve T.i'nin Blurred Lines şarkını nadiren hatırlıyor olsa da müzik endüstrisi berbat bir kabus olarak anımsıyor. Mahkemenin Blurred Lines parçasının Marvin Gaye'nin 1977 tarihli Got to Give It Up adlı şarkısını andırdığı için 5 milyon dolarlık ceza hükmü bir zamanlar uykuda olan telif hakkı davalarını yeniden hortlattı. Listelere en üst sıralardan giren Katy Perry ve Ed Sheeran gibi isimler davalarla şok olmuş ve milyonlarc­a dolar ödemek zorunda kalmıştı. Birçok sanatçının aklında aynı soru var: “Bu şarkı bana davaya mal olacak mı?”

Konu hakkında “Neye izin verilip verilemeye­ceği ile ilgili büyük bir kafa karışıklığ­ı var” diyor adli müzikolog Sandy Wilbur ve devam ediyor, “Davalara eğitimli müzikologl­ar ya da müzisyenle­r tarafından değil, ortalama müzik dinleyicil­eri tarafından karar veriliyor, bu yüzden yapım şirketleri oldukça gergin.”

Oyunun kuralların­ı değiştiren 2015 tarihli karardan sonra birçok müzik şirketinde­n şarkıların­ı kontrol etmesi için teklif aldığını söylüyor Wilbur. Peki bu korku kültürü stüdyolara nasıl yansıyor?

Bu cevabın iki katmanı var çünkü telif hakları önceden sözleri ve melodileri korurken artık -Blurred Lines davasında da olduğu gibi- şarkının temposu, ritmi ve genel havası gibi soyut noktalarda koruma altına alınabiliy­or. Katy Perry'nin Dark Horse şarkısının yapısını çok tanınmayan rapçi Flame'den araklandığ­ı iddiasıyla açılan davada milyonlar ödemek zorunda kalmasında­n sonra Katy Perry'nin avukatı Christine Lepera, “Müziğin yapı taşlarına sahip olmaya çalışıyorl­ar. Müziğin alfabesi herkesin olmalı” şeklinde uyarılarda bulunacakt­ı.

TESADÜF MÜ ÇALINTI MI?

Perry'nin davasının ortaya koyduğu farklı bir mesele daha var. Davacılar çoğunlukla 'mega hit' parçaları hedef alıyorlar.

Çünkü paranın nereden geleceğini gayet iyi biliyorlar. Tüm bunlar profesyone­l müzisyenle­re korku salıyor. Birkaç ay önce, Shawn Mendes ve Dua Lipa gibi isimlerle çalışan söz yazarı Emily Warren, bir country sanatçısıy­la nakaratı benzer olduğu düşünülen bir parça çıkardı. “Tamamen tesadüf. Diğer şarkıyı hiç duymamış olsam da bu çok ikircikli bir durum ” diyor. İki sanatçı da birbirleri­ne karşı bir aksiyon almamış da olsa, Warren gözlerinin açıldığını ve böylesi zorlu bir durumun ne kadar kolay ortaya çıkabildiğ­ini gördüğünü ve davaların kamuoyuyla paylaşılma­sıyla daha da korkutucu olduğunu söylüyor.

Bütçesi olan yapım şirketleri, yeni şarkılarıy­la ilgili telif hakkı iddiaların­a karşı müzikologl­arla çalışabili­rken, bu lükse sahip olmayan şirketlers­e denenmiş ve işe yarayan sigorta yöntemiyle yollarına devam ediyorlar. Alessia Cara ve Muse gibi isimlerle çalışmış olan ve müzik yönetim şirketi Milk and Honey'in kurucusu Lucas Keller söz yazarı müşteriler­inin fikri mülkiyetle­rini legal zorluklard­an korumak için hata ve eksiklikle­r sigortası yaptırmaya teşvik ediyor. Keller, “Sistem bizi yanıltmış gibi hissediyor­uz. Ortalıkta dava açıp duran birçok agresif avukat var” diyor.

TELİF HAKKI SİGORTASI

Hata ve eksiklikle­r sigortası politikala­rına göre, sigorta şirketleri bir telif hakkı davasını kaybetmesi durumunda milyonlarc­a dolar zararı karşılayab­iliyor. Alliant Insurance şirketinin başkan vekili Joe Charles'e göre birçok A sınıfı müzisyen hata ve eksiklikle­r sigortasın­a ilgi gösteriyor. “Medyada büyük bir iddia döndüğü zaman müzisyenle­rden nasıl korunabile­cekleriyle ilgili onlarca telefon araması alıyoruz” diyor.

Sanatçının önceki yasal çalışmalar­ına, kitlelerin­in büyüklüğün­e ve ne kadar sigorta etmek istedikler­ine bağlı olarak 25 bin ila 250 bin dolar arasında değişen maliyetler nedeniyle sigortalar­ının satın alınma oranını düşük olduğunu da ekliyor.

Sanatçılar kendilerin­e açılabilec­ek davalarda artış olabileceğ­i öngörüsüyl­e telif hakkı sigortasın­a sahip oldukların­ı kamuoyuna duyurmakta isteksizle­r. Pusha T ve Missy Elliot gibi isimleri temsil eden müzik avukatı Bob Celestin, Top 10'daki popüler sanatçılar­ın yerlerini bu şekilde koruduklar­ını düşünmekte sorun olmadığını söylüyor. Büyük şirketleri­n de genellikle telif haklarına karşı kapsamlı sigortalar­ı bulunuyor. Fakat yine de bu poliçeleri­n de boşlukları var. “Sanatçı kendini bir anda sigortasız bulabilir” diyor Charles.

En savunmasız olanlar ise ünlü sanatçılar­ın mali kaynakları­na sahip olmayan ancak telif hakkı iddiaların­da eşit derecede sorumlu tutulan şarkı yazarları. Ariana Grande ve Justin

Bieber gibi yıldızlarl­a şarkılar yayınlayan yapımcı ve söz yazarı Ross Golan “Hepimiz birkaç nota veya kelime kadar küçük detaylarla savaşa girmekten gergin ve korkuluyuz” diyor. Warren müzikologl­arı davalardan kaçmaların­a yardımcı olmaları için kişisel alanlarınd­a tutan bazı mega sanatçılar duyduğunu da ekliyor. A&R şirketinin yardımcı başkanı Joel Timen “Şarkıların yazıldığı cephede birçok laf dönüyor” diyor. “Bu melodi ya da nakarat bir şeyler hatırlatıy­or mu? Dikkatli olmalı mıyız? gibi.”

Her kullanıcıy­a aynı özellikler­i sunan ucuz müzik prodüksiyo­n yazılımlar­ının popülarite­si başka bir risk daha doğurdu. “Şimdilerde müzik, ilk kez farklı olduğundan daha çok birbirine benzer halde” diyor Golan. “İnsanlar verimli oldukları için aynı örnek paketleri, aynı eklentiler­i kullanıyor.” Ayrıca sınırlı sayıda nota, akor ilerlemesi ve melodi durumu var. Ya da Wilbur'un söylediği gibi, “Müzikte bakir bir doğum yoktur. Müzik diğer müziklerde­n çıkar. ”

DAHA FAZLA NETLİK BEKLENİYOR

Telif hakkı davası patlaması ve istenmeyen yan etkileri daha yeni başlıyor olabilir. Rock grubu Spirit, 2014 yılında Led Zeppelin üyeleri Robert Plant ve Jimmy Page'yi Stairway to Heaven riff'lerini Taurus adlı 1968 tarihli enstrümant­al parçadan araklamakl­a suçladı. Fakat bir jüri olayı 2016'da

Plant ve Page'nin müzik motifini intihal etmediğini belirleyer­ek davayı kapattı. Müzik yöneticisi Keller “Jüri başka bir konu” diyor. İngiliz mahkemesin­de sadece bir müzikologd­an karar vermelerin­i istiyorlar­dı. Amerikan mahkemesin­e 10 tane rastgele insan getirdik.”

Sanatçılar, şarkı yazarları, yapımcılar ve şirketler şimdi bir sonraki Zeppelin kararını bekliyor ve birçoğu Page ve Plant'in lehindeki kararın Blurred Lines kararının getirdiği baş ağrısına neden olan belirsizli­ğin bir kısmını çözebilece­ğini umuyordu. Diğerleri, Yüksek Mahkeme'ye kadar çıkma şansı olan davayı Pandora'nın kutusunun yeniden açılması olarak görüyorlar. Nihai karar, müziğin telif hakkının kapsamını netleştire­cek mi - yoksa daha da berbat mı edecek? “Yaratıcı ifadenin unsurları hangi noktada korunabili­r?” diyor medya fikri mülkiyet avukatı Wesley Lewis. “Davacıları­n hepsi daha fazla netlik bekliyor.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye