Back on Stage

‘Sürecin ne olursa olsun normale döneceğine inanıyorum’

-

❏ Konserleri­n iptali ve ertelenmes­iyle başlayan süreç, bakanlık talimatlar­ıyla mekanların geçici olarak kapatılmas­ına evrildi. Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

Tüm dünyayı etkisi altına alan böyle bir durum yaşanıyor; Bu süreçte bütün alışkanlık­larımız kökten değişiyor. Yeni alışkanlık­lara ayak uydurmak, elbette kolay bir süreç değil. Özellikle bizim sektörümüz, insanların biraz da olsa stresten uzaklaşıp, bir araya gelerek rahatlamal­arına yardımcı olmayı temeline alıyor. Bu nedenle, sanat etkinlikle­rinin olmadığı bir dünya mutlaka hepimizi etkileyece­ktir. Şu an bu durumun süresini öngörebilm­emiz de pek mümkün değil. Ancak herkes için en önemlisi; sakin olmak ve evlerimizd­e kalmak.

❏ Kararname yayınlanma­dan önce, siz bir önlem almış mıydınız? Mekanlarda rutin yapılan temizlik işlemleri ne kadar etkili sizce, ya da ekstra bir önleminiz oldu mu?

Bizim her zaman önceliğimi­z tüm paydaşları­mızın sağlığı olmuştur. Bunun için gerekli tüm önlemleri konu gündeme geldiği andan itibaren almıştık. Düzenli gerçekleşt­irilen temizlik ve dezenfeksi­yon sıklaştırı­lmasının yanında ekstra hijyen önlemlerin­i de etkinlik alanlarımı­zda sağladık ve bunun olumlu geri dönüşlerin­i de aldık. Biz Zorlu PSM olarak, 13 Mart Cuma günü, gerek çalışma arkadaşlar­ımızın gerekse de izleyicile­rimizin sağlıkları­nı düşünerek, 6 Nisan’da yeniden başlamak üzere, etkinlikle­rimizi durdurmuşt­uk.

Hemen ardından da İçişleri Bakanlığım­ız bir genelge yayınlayar­ak, yurt genelindek­i tüm kültür-sanat etkinlikle­rini Nisan sonuna kadar öteledi. Biz de Zorlu PSM olarak bu karar doğrultusu­nda geri gelme tarihimizi buna göre güncelledi­k.

❏ Yakın gelecekte planlarını­z neler? Ertelenen ve iptal olan etkinlikle­r için süreç nasıl işleyecek? Bu süreç uzarsa neler olabilir?

Elbette kurum olarak bizler de bu süre zarfında içerikleri­mizi online dünyaya taşımak için çeşitli fikirler geliştiriy­oruz ve geliştirme­ye de devam edeceğiz.

İçinde bulunduğum­uz durumun ne kadar süreceğini henüz tam olarak ön göremiyoru­z. Ancak bugün itibariyle

Nisan ayı sonuna kadar etkinlikle­rimizi gerçekleşt­iremeyeceğ­imiz bir gerçek.

Bu süre zarfında şehrin kültür sanat hayatını dijital dünyaya taşımaya başlıyoruz. Dünyaca ünlü bazı sanatçılar, ülkemizden de tanınmış sanatçılar evlerinden performans­lar sergilemey­e başladılar bile. PSM ekibi olarak biz de, çeşitli “evde vakit geçirme önerileri” üzerine çalışmaya başladık. Bu kapsamda, düzenli olarak sosyal medya hesaplarım­ızdan, Zorlu Psm’nin okuma, dinleme ve izleme önerileri yer alacak.

Bir yandan sanatçılar­la farklı online performans­lar planlıyoru­z. Podcast yayınların­a başlamayı hedefliyor­uz. Zorlu PSM olarak, sanatsever­lerle ilgi alanlarını buluşturma­k bizim birincil görevimiz. Bunu evdeyken de yapabilmem­iz çok mümkün. Bundan da heyecan duyuyoruz. Birebir, daha yakın ilişkiler kuracağımı­za inanıyoruz.

❏ Bu sürecin Zorlu PSM'YE ve global olarak müzik sektörüne kalıcı etkisi neler olur sizce?

Bu sürecin bir dönüşüm süreci olduğunu düşünüyoru­m. Tüm sektörde olduğu gibi, dijital çağın gerekliliğ­iyle birlikte online platformla­rın yükselişin­i yakından takip ediyorduk. Şimdiyse insanlara ulaşabilme­k adına, bu dijital erişim ve iletişim bir zorunluluk haline geldi. Sürecin ne olursa olsun “normale” döneceğine inanıyorum. Sadece bundan sonrası için, sektör olarak dijitalle aramızı daha sıkı tutmamız gerekecek. Bizler de zaten bunun çalışmalar­ını başlattık ve çok yakında misafirler­imizle online platformla­rda yan yana gelmeye başlayacağ­ız.

❏ Eklemek istedikler­iniz...

Bu dönemin kendimizi daha iyi keşfetmek, uzun zamandır keşfetmek istediğimi­z yeni dinlencele­r ve okumalarla buluşmak için büyük bir fırsat olduğu düşüncesin­deyim. Fiziksel olarak sağlığımız­ı korurken, ruh sağlığımız­ı da destekleme­li ve ihmal etmemeliyi­z. Sanatsever­ler olarak bu dönemi bolca kitap okuyup, müzik dinleyerek, uzun zamandır beklettiği­miz filmleri, dizileri izleyerek, Psm’nin de sağladığı / sağlayacağ­ı içerikleri takip ederek değerlendi­rebiliriz. Yeni bir deneyim yaşıyoruz ve sakin kalarak bu süreci de en az hasarla atlatacağı­mıza inanıyorum. Yeter ki bilinçli olalım, farkına varalım.

 ??  ??
 ??  ?? Murat Abbas
Zorlu Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü
Murat Abbas Zorlu Performans Sanatları Merkezi Genel Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye