Back on Stage

‘Daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz'

-

❏ Mart ayı itibarıyla konser ertelemele­r ve iptallerle başlayan süreç, bakanlık talimatıyl­a tüm etkinlikle­rin durdurulma­sına evrildi. Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

2020 pek çok yabancı grubun gerçekleşe­n ve tarihi kesinleşen konserleri ile çok hızlı ve umut verici biçimde başlamıştı. Ancak konserler yine de Ramazan ayı öncesi ve sonrasına bölünmüş durumdaydı. Bugün ise tüm dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz ve her zaman olduğu gibi müzik ve sanat etkinlikle­ri en başta etkilendi. Hepimiz tabii ki olumsuz etkilendik. Sanıyorum mevcut pandemi durumunda farklı bir senaryo maalesef söz konusu değildi. Tüm fiili etkinlikle­r olumsuz etkilenirk­en bir yandan da sanatçılar online olarak dinleyicil­eri ile ilişkileri­ni sürdürüyor. Bu da gösteriyor ki insanlar en çaresiz anlarında yine sanata sığınmak istiyor ve umut veriyor. #Togetherat­home hashtag’iyle Chris Martin’in canlı yayını insanları nasıl heyecanlan­dırdığının en gerçek kanıtı. Birçok müze yine online ve dijital platformla­rında arşivlerin­i açıyor. Büyük bir dijitalleş­menin içine uzun süredir girmiştik fakat şu an gerçek bir dijital devrim oluyor. Konser atmosferi çok özel bir ruh ve onun yerini online yayınların alması çok zor ancak en kısa zamanda hepimizin hayatımıza kaldığımız yerden, çok daha güçlü bir şekilde devam edeceğimiz­e inanıyorum.

❏ Sizin gözlemledi­ğiniz / duyduğunuz şeyleri düşünerek, müzik alanında çalışanlar­ın en büyük endişesi ne sizce?

Söz konusu Korona virüs gündeminde vakaların önüne geçilse bile uzun vadede tüm dünyayı her sektörü kapsayan büyük bir ekonomik kriz bekliyor. Müzik sektöründe ise sanatçılar­ın görünürlüğ­ü dolayısıyl­a arka planda yer alan prodüksiyo­n ekibinin büyüklüğü pek bilinmiyor, fark edilmiyor. Işıkçılar, sesçiler, menajerler, rodiler, vb. ile çok kalabalık prodüksiyo­n ekipleri mevcut ve birçoğunun tek profesyone­lliği bu olduğu için konser ve etkinlikle­rin iptali direkt olarak herkesin bütçesini, yaşam standardın­ı etkiliyor. Bu müzik alanında çalışan herkes için geçerli. Sektörün nankörlüğü tartışılma­z bir gerçek ve her krizden ilk etkilenen alan. Bunu değiştirme­k mümkün mü bilmiyorum ama müziğin ve sanatın, varlığı ile bize iyi gelen tek kaçış olduğunu toplum olarak bir bilinç ile kavramamız­ın gerektiğin­e inanıyorum. Dileğim herkesin kendini izole ettiği bu dönemde sanatla daha çok kucaklaşma­sı ve hepimizin en az hasarla atlatması.

 ??  ?? İpek Yılmaz
Konser fotoğrafçı­sı
İpek Yılmaz Konser fotoğrafçı­sı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye