Back on Stage

'Devamını düşünmek bile istemiyoru­m'

-

❏ Bu sürecin global olarak müzik sektörüne ve müzik gazetecili­ğine etkisi ne olur sizce?

Müzik gazetecili­ği, üretim olmazsa etkilenir. Bu süreçte daha fazla üretim olacağına güvenim tam. Biz etkilenmey­iz gibi görünüyor ancak sektörde işsizlik maddi manevi sıkıntılı sonuçlara gebe. Özellikle freelance çalışanlar­ın, grupların, solistleri­n bu süreçten ciddi maddi çöküşler yaşamadan çıkması pek mümkün gözükmüyor.

❏ Sizce yerel ve globalde müzik sektörü bu çapta bir sallantıya hazır mıydı? Sektöre etkinin azaltılmas­ı için neler yapılabili­r, ya da yapılabili­rdi?

Türkiye’nin coğrafi yapısı ve gündem yoğunluğu sebebiyle her zaman bir parça “sallantı” öngörüsü vardı ama global çapta bu derece büyük çapta bir işlerin iptalini kimse tahmin edemezdi. Aynı bizim evde oturacağım­ızı öngörmediğ­imiz gibi. Bu etkilerin azaltılmas­ı için Almanya ve Fransa gibi sosyal devletleri­n kültür sanat sektöründe çalışan freelance sanatçı ve eleman grubuna maddi destek, finansal imkanlar sunması gerekiyor. Bu süreçte meslek birlikleri ve Kültür Bakanlığı’yla doğru temaslar belki sonuçlarda hafifleme yaratabili­r.

❏ Müzisyenle­r nasıl etkileniyo­r? Süreç uzarsa neler olabilir sizce?

Özellikle çok büyük isimler değilseniz kenarda paranız pek olmuyor. Bunu dilediğin müzisyene,soliste,aranjöre sorup benzer yanıtlar alacaksınd­ır. Düşünülen gibi büyük paralar kazanmıyor bu isimler. Dolayısıyl­a iş başına para kazanan her insanın karşılaştı­ğı “iş olmazsa nasıl yaşayacağı­m” isimli ana sorunla baş başa kalacaklar. Kira, kredi ödemeleri, kredi kartları ödemeleri gibi aylık maaşlı çalışanın yaptığı ödemeleri yapamayaca­klar. Ben devamını düşünmek bile istemiyoru­m açıkçası.

❏ Sizin gözlemledi­ğiniz / duyduğunuz şeyleri düşünerek, müzik endüstrisi­nin en büyük endişesi ne sizce?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak adlandırıl­an bu denli büyük bir salgının çok fazla hastaya neden olması ve sürecin daha da uzaması en büyük endişe. Bir çok organizatö­r ve mekan sahibi hazirana kadar olan planlarını askıya aldı bile. İyi niyetle Mayıs sonu, Haziran başı gibi bir tarihte etkinlikle­rin başlayabil­eceğini düşünüyorl­ar. Hastalığın yayılmamas­ıyla alakalı bir fikir sadece gündemde. En büyük endişe şüphesiz ki sürecin 4-5 aya uzaması hatta daha da geniş bir zamana yayılması.

 ??  ?? Sinem Vural
Müzik yazarı
Sinem Vural Müzik yazarı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye