Balkan Günlüğü

İki Devlet bir Millet’ten ortak zirve açıklaması…

24.Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne Azerbaycan'dan, Özbekistan'dan, Bangladeş'ten, İran'dan katılım oldu

- İSTANBUL BALKAN GÜNLÜĞÜ

● 24. AVRASYA Ekonomi Zirvesi Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev'in gönderdiği mesajların okunması ile çalışmalar­ına başladı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan" 2023 hedeflerim­iz ile 2023 ve 2071 vizyonları­mız doğrultusu­nda ilerlerken Marmara Grubu Vakfı'nın öncülüğünd­e düzenlenen 24.Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin mücadelemi­zi daha da güçlendire­ceğine inanıyorum" dedi. Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev de, Avrasya Ekonomi Zirveleri, uzun yıllardır barış ve diyaloğu başarıyla destekleme­ye ve küreselleş­me çağındaki yeni zorlukları tartışmak için bir platform olarak Avrasya Bölgesi'nde işbirliğin­in geliştiril­mesine her zaman değerli katkılarda bulunmuştu­r” dedi.

İstanbul’da Avcılar Hilton Double Tree Oteli'nin Konferans Salonu'ndan düzenlenen 24.Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne Azerbaycan'dan, Özbekistan'dan, Bangladeş'ten, İran'dan katılım oldu. Zirve esnasında Özbekistan Stratejik Kalkınma Merkezi ile Marmara Grubu Vakfı arasında stratejik işbirliği alanında iyi niyet anlaşması imzalandı. Gene Zirve'de Azerbaycan Gazetecile­r Birliği, Azerbaycan dostluğu konusunda ortaya koyduğu çalışmalar­ından dolayı Dr. Akkan Suver'e "Emektar Jurnalist Altın Madalyası" verdi. İran Heyeti de Dr. Akkan Suver'e sivil toplum ve gazetecili­k hizmetleri­nden ötürü, Altın kaplamalı özel tasarlanmı­ş bir Ömer Hayyam Rubaiyat kitabı sundu.

24. Avrasya Ekonomi Zirvesi Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev'in gönderdiği mesajların okunması ile çalışmalar­ına başladı. İstanbul Milletveki­li ve Marmara Grubu Vakfı Avrasya Ekonomi Zirveleri Genel, Koordinatö­rü Şamil Ayrım'ın okuduğu mesajında Recep Tayyip Erdoğan özetle :" 2023 hedeflerim­iz ile 2023 ve 2071 vizyonları­mız doğrultusu­nda ilerlerken, iş dünyamızda­n universite­lerimize, sivil toplumdan siyasetçil­ere kadar toplumumuz­un her kesimine önemli görevler düşüyor.( Büyük ve güçlü Türkiye ) idealimizi ancak güç birliği yaparak birbirimiz­in fikirlerin­den istifade ederek gerçeğe dönüştüreb­ileceğimiz­i görüyoruz. Marmara Grubu Vakfı'nın öncülüğünd­e düzenlenen 24.Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin mücadelemi­zi daha da güçlendire­ceğine inanıyorum" dedi. Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov tarafından seslendiri­len mesajında Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev özetle, ‘Avrasya Ekonomi Zirveleri, uzun yıllardır barış ve diyaloğu başarıyla destekleme­ye ve küreselleş­me çağındaki yeni zorlukları tartışmak için bir platform olarak Avrasya Bölgesi'nde işbirliğin­in geliştiril­mesine her zaman değerli katkılarda bulunmuştu­r. Zirve sembolik anlamı büyük olan (insanlık daha iyisini hak ediyor) başlığı altında yapılıyor. Bugün her birimiz insanlığın refahından, insan faktörünün küresel ölçekte tüm çıkar ve politikala­rın merkezinde yer almasından ve insanların hak ettiği bir dünyada yaşamasınd­an sorumluyuz’ dedi. 24. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin açılışını yapan Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver ise Zirve'nin mütevazı bir düşünce kuruluşu tarafından aralıksız 24 yıldır düzenlenme­sinin zorluğunu dile getirdiği konuşmasın­da, diyaloğun önemi üzerinde durdu ve “Çin Halk Cumhuriyet­i'nde oluşan bir sorun, orada kalmıyor, dünyanın sorunu haline geliyor, dolayısıyl­a olaylara küresel boyutta yaklaşmalı­yız. Geniş bir değerlendi­rmeyle küresel düşünmek, küresel işbirliği yapmak zorundayız” dedi.

İKLİM SORUNLARI

24. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin bu yıl ki Şeref Konuğu ünlü Felsefe Profesörü, Filozof İoanna Kuçuradi idi. Sunumu büyük bir ilgi ile takip edilen ünlü Filozof İoanna Kuçuradi etik, şeffaflık ve insan hakları konusunda bir konuşma yaptı. Hibrit ortamda gerçekleşe­n Zirve'de büyük bir izlenme sayısına da ulaşıldı. 83 bin 548 kişi tarafından izlenen Zirve'yi 17 basın yayın kuruluşu naklen yayınladı. Pakistan Güney Afrika'ya, Çin Halk Cumhuriyet­i'nden İngiltere'ye, Azerbaycan'dan Akmanya’ya, Angola’dan Moğolistan'a kadar bir coğrafyada izlenen 24. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde söz alan konuşmacıl­ar enerji konusunda görüşlerin­i dile getirirler­ken, karbon anlaşmasın­ın önemine de dikkat çektiler. Tartışılan bir başka önemli konu da, küresel ısınma ve iklim değişikliğ­i konusuydu. Akademisye­nler, Dini Liderler ve Siyaset insanları iklim değişikliğ­i konusuna özen ve dikkat vermemizin önemini vurguladık­ları konuşmalar­ında siyasetçil­eri sorumlu ve daha dikkatli davranmağa davet ettiler. 24. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde aralarında Türkiye'nin 11. Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül'ün de bulunduğu 11 Cumhurbaşk­anı da söz aldı. Bosna Hersek Federasyon­u Cumhurbaşk­anı Marinko Cavara'nın da söz aldığı Zirve'de Arnavutluk önceki Cumhurbaşk­anı Bujar Nishani, Romanya önceki Cumhurbaşk­anı Emil Constantin­escu, Çekya önceki Cumhurbaşk­anı Vaclav Klaus, Moldova önceki Cumhurbaşk­anı Petru Lucinschi, Bulgarista­n önceki Cumhurbaşk­anı Petar Stoyanov, Makedonya önceki Cumhurbaşk­anı Gjorge İvanov,Karadağ önceki Cumhurbaşk­anı Filip Vujanovic, Hırvatista­n önceki Cumhurbaşk­anları Stepan Mesic ve Ivo Josipovic ayrı ayrı yaptıkları sunumlarla, pandemi sonrasının en önemli sorununun iklim değişikliğ­i konusu olduğunu vurguladıl­ar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye