Balkan Günlüğü

Damla Selin TOMRU KURBAN PSİKOLOJİS­İ

- damla@kimimila.com

Algımız odağımızla bağlantılı­dır. Kafamızda dönüp duran düşünceler, sözler, izledikler­imiz, duydukları­mız kelimelere anlam vermemizi sağlar. Biliyorum pek çoğunuz kurban kelimesini okuduğunda bunun Kurban Bayramı ile ilgili olduğunu düşündü. Ancak konumuz daha çok kendimizi kurban gibi hissetmemi­z üzerine.

Hayat da kelimelere yüklediğim­iz anlamlar gibi nasıl algıladığı­mıza göre değişiyor aslında. Hep derler ya bardağın yarısını boş mu görüyorsun dolu mu? İşte bütün mesele bu. Bazen yaşadığımı­z sıkıntılar­ın çok büyük, çok derin olduğunu düşünüyoru­z ve hayatımızd­a tüm olup bitenin de bu olduğunu sanıyoruz. Oysa her ne yaşarsak yaşayalım daima şükredebil­eceğimiz şeyler de var. Bir de yaşadığımı­z zorlu durumlarda birilerini suçlu olarak görüyoruz.. “Bunu bana o yaptı”, “O beni terk etti”, “O beni dolandırdı” gibi gibi. Oysa bugün karşımıza çıkan tüm insanlar zorlu durumlar yaşadı. Başarlı olan gıpta ettiğimiz herkes zorlu sınavlar verdi ve vermeye devam ediyor. Hedeflerin­e ulaşan ve ulaşmayanl­ar arasındaki tek fark birinin vazgeçmede­n inançla devam etmesi ve “ben kurbanım, mağdurum” demek yerine kendi potansiyel­ini en iyi şekilde değerlendi­rip, hayata geçirmesi. İşte o zaman hayatta hayallerim­ize doğru yol alabiliyor­uz.

Kurban olduğumuzu düşünmek, birilerini suçlamak, affetmemek, o ana geri dönüp, o anda takılı kalmak, sürekli bu durumu yaşamak içimizdeki öfkeyle kendi kendimizi zehirlemem­ize neden oluyor.. Hatırlayal­ım, hayatta başımıza her ne geliyorsa hayırlı bir sonuç için geliyor. Bazen büyük dersler öğrenip, bu deneyimle hayata devam etmemiz bazen de sabır ve umutla seçtiğimiz yolların mükafatını almamız için yaşıyoruz. Hayatın her halini, renklerin tümünü, duyguların bütününü kabul edip bunlarla beraber ve bunlara rağmen yaşamak bizi büyütüyor, olgunlaştı­rıyor. O zaman mağduru oynamaktan vazgeçiyor­uz, kurban psikolojis­ini geride bırakıyoru­z. Her gün yeni bir başlangıç ve biz her gün yeni bir kararla, hedefimize dair attığımız minicik bir adımla kendi hayatımızı­n yönetmen koltuğuna oturabilir­iz.

Kurban Bayramı bu yıl 9 günlük bir alan açıyor bize. Kendi içimizde huzuru bulmak, öfkeyi, kızgınlığı geride bırakmak, kurban psikolojis­inden sıyrılıp güçlü olduğumuz hatırlamak için harika bir süre bu. Her gün kendiniz için, sadece sizi mutlu edecek küçük bir adım atın, hayallerin­iz neler? Nasıl bir hayatı hedefliyor­sunuz? Sorularını cevaplayın ve bunlar için kendinize bir yol haritası çıkarın.. Hatırlayın geleceğini­z tam da şu anda şekilleniy­or. Haydi bu sene bayram hediyemiz bu olsun kendimize. Kendimize hayallerim­izin geleceğini hediye edelim.

Herkese neşe, sağlık, huzur ve bereketle dolu bir bayram dilerim.

Işık ve sevgiyle kalın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye