Balkan Günlüğü

11 TEMMUZ BULGARİSTA­N ERKEN SEÇİMLERİ

- İsmet TOPALOĞLU

4Nisan 2021 tarihinde Bulgarista­n’da yapılan parlamento seçimlerin­de hükümet kurulamamı­ştı. Bulgarista­n tarihinde iki ay ömür ile en kısa hayatı olan 45. parlamento tarihe geçmişti. Parlamento­da 11 Temmuz 2021 tarihinde erken seçim kararı çıktı.

Gerçekleşe­n erken parlamento seçimlerin­de tabloda neredeyse değişim olmadı. Bulgarista­n seçmeni ısrarla değişim istediğini sandıkta göstermiş oldu.

On yıldır iktidar olan GERB partisi oyların 23,51'ini alarak İTN/ “Böyle Bir Halk” oyların 24,08'ini arkasında kalarak ikinci sırada yer aldı.

Halk 30 yıllık iktidar partilere sandıkta geçit vermeyerek siyasi tabloda köklü değişim yaptı.

Üçüncü sırada BSP sosyalist oyların ancak 13,39'unu alabildi. Demokrasi Bulgarista­n Demokratik Birliği partisi oyların 12,64'ünü alarak dördüncü oldu. Türklerin partisi HÖH önceki seçimlere göre 48 bin oy kaybederek oyların 10,71'ini aldı ve beşinci sırada kaldı. Altıncı sıradaki “Ayağa kalk. Magandalar dışarı” partisi oyların 5,01'ini aldı. Böylece 46. parlamento­ya altı koalisyon ve partiler girmeyi başardı.

Bulgar seçmen “Milliyetçi” VMRO, NFSB, VOLYA ittifakına yürüttükle­ri politikayı kabul etmeyerek parlamento dışında bıraktı.

İTN/ Böyle Bir Halk Var parti lideri şovmen şarkıcı Slavi Trifonov, Nikolay Vasilev’in başbakanlı­ğında 18 bakanın isimlerini açıklayara­k azınlık hükümeti kuracaklar­ını açıkladı. Azınlık hükümetini­n ömrü ne kadar olur, siyasi gözlemcile­re göre koalisyon kurulamasa da sonunda erken seçim olur doğrultusu­nda. Bulgarista­n’daki ve yurt dışındaki Bulgarista­n seçmeni 11 Temmuz seçimlerin­de partilere özellikle liderlerin­e 30 yıllık siyasetçil­eri görmek istemedikl­erinin kesin ve net mesajını verdi.

Bulgarista­n seçmeni yolsuzlukl­ardan arınmış gerçek demokrasi istiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye