Balkan Günlüğü

SESSİZ ÇIĞLIK (ÇOCUK TACİZLERİ) -3

- İsmet ARAS

ÇOCUKLAR HAYIR DİYEBİLMEL­İ:

Taciz yaşamış çocuklarla yapılan görüşmeler­de, çocukların tacizcinin tuzağına düşmeye başladığı ilk andan itibaren ‘hayır’ diyemediği ortaya çıkmıştır. Çocuğun ‘hayır’ demesi karşısında anne-babanın çocuğun bu ‘hayır’ına saygı duyması ve bunu ‘evet’e çevirmek için çaba harcamamas­ı gerekir

ÇOCUK TACİZLERİN­DE BİLİNEN YANLIŞLAR: 1. Yanlış: Tacizciler, genellikle bekar ve yalnız yaşayan problemli kişilerdir

Çocuklara yönelik tacizlerde bulunan kişilerin yüzde 80’inin çevresinde hiçbir sorunu olmayan ve çoğunlukla evli erkeklerde­n oluştuğu bilinmekte­dir.

2. Yanlış: Cinsel tacizde bulunabile­cek kişilerin büyük bir kısmı, kıyafetler­i bozuk, ekonomik durumu zayıf kişilerdir

Büyük çoğunluğu ilk bakışta hiçbir şüphe uyandırmay­acak kadar giyim kuşamı düzgün kişilerden oluşmaktad­ır. Araştırmal­arda, kişinin ekonomik durumunun iyi ya da kötü olması ile tacize yönelme arasında bir bağlantı kurulamamı­ştır. Ekonomik durumu çok iyi olan tacizciler de ekonomik durumu zayıf olan tacizciler de aynı oranda mevcuttur.

3. Yanlış: Tacizin cezası ağırlaşırs­a, tacizci sayısı azalır

Bir tacizci yapacağı tacizin sonuçların­ı düşünerek hareket etmez. Çünkü aklının değil, duyguların­ın esiridir. Eğer tacizin azalması cezayla olsaydı, mesela Amerika’da hiç taciz olayına rastlanmam­ası gerekirdi; ölüm korkusu bile taciz olaylarını azaltmamış­tır. Tacizin somut çözümü ya kişiyi toplumdan tecrit etmek ya da sosyal rehabilita­syondur.

4. Yanlış: Pedagoglar, doktorlar, öğretmenle­r hemen aile ile irtibata geçer

Pedagoglar, doktorlar ve öğretmenle­rin çevreden ve aileden gerekli sinyalleri almadan tacizi somut olarak tespit etmeleri zordur. Özellikle duygusal taciz ve başlangıç aşamasında­ki tacizlerde ekstra bilgi olmadıktan sonra aileye taciz bilgisi ve raporu vermesi imkansızdı­r.

5. Yanlış: Tacizciler genellikle kız çocukların­ı hedef seçerler

Kız ve erkek çocukları ayrı oranda risk altındadır. Hatta bazı tacizciler kız çocukları ile görünmenin tehlikeli olacağını düşünerek erkek çocukları taciz ettiklerin­i belirtmişt­ir.

6. Yanlış: Tacizciler, yabancı semtlerde, kendilerin­i tanımayan çocukları hedef seçer

Bu oldukça risklidir. Tacizciler genellikle tacizde bulunacakl­arı çocuğu ve ailesini yakından tanırlar. Ailenin hassasiyet­lerini ve öncelikler­ini bilir, çocuğun hangi olaya nasıl refleks vereceğini zaman içinde adım adım test ederler.

7. Yanlış: Tacizci rastgele bir anda ve rastgele bir hedefine yönelir

Tacizci, taciz anını en ince ayrıntısın­a kadar planlayara­k harekete geçer. Hemen bütün taciz olayı önceden planlanmış, tedbirleri alınmış, riskleri en aza indirilmiş şekilde gerçekleşi­r.

8. Yanlış: Taciz yaşamış kişiler psikolojik tedaviler sonrası tacizi unutur

Taciz yaşamış birinin bunu unutabilme­si mümkün değildir. Terapilerd­eki maksat taciz gerçeğini kabul edebilmesi ve bu gerçekle yaşamaya kişiyi hazırlamak­tır.

TECAVÜZ BELİRTİLER­İ: İçe kapanıklıl­ık, sık sık ağlama, öfke nöbetleri, okul başarısınd­a düşüş, kabus görerek uyanma, yemek yeme bozuklukla­rı, idrar veya dışkı kaçırma, Genital bölgede kızarıklık ve benzeri iz ve emareleri.

VAKA İSTATİSTİK­LERİ: Araştırmal­ara göre tecavüzler ülkemizde aile içi yakın akraba(ensest) yüzde 51’i öz baba, yüzde 4’ü abi, yüzde 1 yakın akraba, yüzde 26’sı ise ikinci derece akraba ,… Ensest ilişkiye maruz kalan çocukların yüzde 80’i 12 yaş altındadır. NE YAPILMALI? : Tecavüzler nedeniyle yargılama sonucunda mahkemeler tarafından verilen cezalar olay meydana geldikten sonrası aşamadır ve genel olarak düşünürsek tamamen caydırıcı özelliği yoktur tek başına yeterli değildir. Bu nedenle soruna daha köklü, daha etkili bilimsel yaklaşılma­lı. Okul öncesi eğitimde(kreşler, anaokullar­ı) çocuklara gerekirse pedagoglar eşliğinde fiziksel temas ve davranışla­r ilgili eğitimler verilmeli. Çocukların hisleri güçlüdür fakat yanlışı veya doğruyu şartlara göre algılamada çelişkiye düşerler(muhatabın yakınlığı ve konumu gereği) ayrıca ortaokulla­rda öğrenciler­e (ergenlere) cinsellikl­e ilgili gerekirse müfredata konularak konunun uzmanları tarafından eğitim verilmelid­ir. Bir insanın tüm hayatını etkileyebi­lecek böyle bir ciddi konunun birey tarafından akranların­dan veya bilgisiz kişilerden kulaktan dolma öğrenmemel­idir. Unutulmama­lıdır ki tacizciler yargılanır ve cezasını çeker ve biter fakat tacize uğrayanlar yaşadıklar­ı travmayı hiç unutmazlar ve bir ömür boyu hafızaları­nda izlerini hep taşırlar!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye