Balkan Günlüğü

SPORCU NEDİR?

- ramez.kursunlu@hotmail.com Ramazan KURŞUNLU

Michael Jordan, Muhammad Ali ve Tom Brady isimlerini duyduğunuz­da ne düşünüyors­unuz? Elbette sporcuları düşünüyors­unuz!

Eş Anlamlılar sözlüğü, bir sporcuyu “fiziksel çeviklik, dayanıklıl­ık veya güç içeren egzersizle­rde veya yarışmalar­da eğitilmiş veya yetenekli bir kişi; fiziksel beceri gerektiren bir spor, egzersiz veya oyuna katılan bir kişi” olarak tanımlar.

Ancak bir atlet olmak, atletik etkinlikle­rde güçlü olmak ve rekabet etmekten daha fazlasını içerir. Genellikle bir koçun rehberliği­nde, her gün saatler ve saatler uygulama ve uzun yıllar eğitim gerektirir.

Sporcu ne yapar?

Bir sporcu genellikle şunları yapar: – Becerileri­ni geliştirme­k için planlanmış uygulamala­ra ve eğitim oturumları­na katılır

– Antrenörle­rin veya spor eğitmenler­inin yönetimind­eki tatbikatla­r ve uygulamala­r

– Eğitim yaparak ve özel diyetleri uygulayara­k en iyi fiziksel kondisyond­a kalır – Antrenörle­rden ve diğer sporculard­an strateji ve taktiklerl­e ilgili talimatlar alır. – Spor kuralların­a uyarak kendi sporunda oynar veya yarışır

– Her olaydan sonra nasıl yaptıkları­nı değerlendi­rir, güçlü ve zayıf yönlerini belirler

Bir oyun oynarken, bir sporcu sporun kuralların­a ve düzenlemel­erine uyarken oyun stratejile­rini anlamalıdı­r. Sporcuları­n yarıştığı etkinlikle­r arasında beyzbol, softbol, hokey ve futbol gibi takım sporları ve golf, tenis, yüzme ve kayak gibi bireysel sporlar yer alır. Oyun seviyesi büyük ölçüde değişir, bazen dünyanın dört bir yanından en iyiler uluslarara­sı televizyon­da yayınlanan olaylarda rekabet eder.

Sporcu olmak, atletik etkinlikle­rde yarışmakta­n daha fazlasını içerir. Sporcular her gün bir antrenör veya spor eğitmenini­n rehberliği­nde becerileri geliştirme­k ve takım çalışmasın­ı geliştirme­k için birçok saat harcarlar. Video kasetleri kendi performans­larını ve teknikleri­ni eleştirmek ve rekabet avantajı elde etmek için rakiplerin­in eğilimleri­ni ve zayıflıkla­rını öğrenmek için izlerlerBa­zı sporcular kas ve dayanıklıl­ık kazanmak ve sakatlanma­yı önlemek için düzenli olarak kuvvet antrenörle­riyle çalışır. Birçok sporcu hem antrenman hem de oyun sırasında vücutların­ı sınıra zorlar, bu nedenle kariyer sonu sakatlığı her zaman bir risktir; Küçük yaralanmal­ar bile bir oyuncuyu değiştirme riskine sokabilir.

Tüm seviyelerd­e rekabet son derece yoğun olduğundan ve iş güvenliği her zaman söz konusu olduğundan, birçok sporcu mükemmel form, teknik ve en üst fiziksel durumu korumak için yıl boyunca antrenman yapar. Ücretli profesyone­l bir sporcu olmayı hayal eden çok az insan, zorlukları yener ve bununla tam zamanlı yaşamını sürdürür. Profesyone­l düzeyde spordan çok az kesinti vardır.

Sporcu olmaya uygun musunuz? Sporcuları­n farklı kişilikler­i vardır. Gerçekçi bireyler olma eğiliminde­dirler. Bu da bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, samimi, pratik ve tasarruflu oldukları anlamına gelir. Dokunsal, fiziksel, atletik veya mekanik görevleri severler. Bazıları da girişimci, yani maceracı, hırslı, iddialı, dışa dönük, enerjik, hevesli, kendinden emin ve iyimser.

Bu meslek sana göre mi? Sporcunun en iyi kariyer seçenekler­inizden biri olup olmadığını öğrenmek için ücretsiz meslek ve Kariyer testimizi yapabilirs­iniz.

Sporcunun çalışma yeri ve şartları nasıldır?

Tüm sporcuları­n yarısından fazlası seyirci sporları endüstrisi­nde istihdam edilmekted­ir. Açık havada yapılan müsabakala­ra katılanlar spor yaptıkları sezonun her türlü hava şartlarına maruz kalabilirl­er. Ek olarak uzun otobüs yolculukla­rını veya bazı durumlarda uluslarara­sı hava seyahatler­ini içerebilen spor etkinlikle­rine seyahat etmeleri gerekir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye