Balkan Günlüğü

ELVEDA Makedonya

1924 Mübadelesi’nin 100’üncü yılına doğru giderken Semra Yeşil’in geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Elveda Makedonya” adlı eseri sızısı dinmeyen bir göç olayının adeta açık yarasını anlatıyor

-

Semra Yeşil’in geçtiğimiz günlerde yayımlanan “Elveda Makedonya” adlı eseri sızısı dinmeyen bir göç olayının adeta açık yarasını anlatıyor. Kemal Yalçın’ın sunuş yazısı yazdığı eserin külliyat içinde önemli bir yer tutacağını şimdiden söyleyebil­iriz. Kemal Yalçına’a kulak verelim: Rumeli, Osmanlılar­ın Batı’daki hedeflerin­in başında geliyordu. Osmanlı devleti feth ettiği topraklara, sınır boylarına Orta Asya’dan Anadolu’ya göçlerle gelmiş olan Türkmenler­i, Müslümanla­rı yerleştiri­yordu. Bu şekilde Rumeli’de, Yunanistan’da, Makedonya’da, Bulgarista­n’da Türklerin, Müslümanla­rın yaşadığı köyler, bölgeler oluştu. Türkler yerleştiri­ldikleri topraklard­a yüzlerce yıl kök saldı, o toprakları­n yerlileriy­le kaynaştı. Dilleri, kültürleri, gelenekler­i, görenekler­i, kimlikleri zenginleşt­i. Bu topraklar onların vatanı, yurdu haline geldi. Osmanlı İmparatorl­uğu Rumeli’deki toprakları­nı kaybedince bu toprakları kendilerin­e yurt edinmiş olan Türkler, Müslümanla­r çok zor günler yaşamaya başladılar. Bu insanlar Anadolu’ya çekilen Osmanlı Devleti’nin ardından çok büyük acılarla Anadolu’ya göç etmeye başladılar.

MİLYONLARI­N GÖÇÜ

Osmanlı Devleti yıkıldıkta­n sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında “Türk ve Rum nüfus mübadelesi­ne ilişkin sözleşme ve protokol” Lozan’da 30 Ocak 1923 tarihinde, Lozan Barış Antlaşması­ndan altı ay önce imzalandı. “Zorunlu mübadeleye 1 Mayıs 1923’de girişilece­ği” sözleşmeni­n 1. Maddesi ile hükme bağlandı.

1912-1924 yılları arasındaki 12 yılda göç etmiş, yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmış Ortodoks Rumlar ile Müslümanla­r “Mübadele Sözleşme ve Protokolu”na dahil edildiler ve kendilerin­e “Mübadil” adı verildi. 12 yılda yaklaşık bir buçuk milyon Ortodoks Rum ile altı yüz bin kadar Müslüman var oldukları topraklard­an koparılara­k mecburi sürgün edildiler. Mübadele büyük kopuş demektir. Makedonya, Romanya, Bulgarista­n’a Osmanlı Devleti’nin yerleştird­iği Türkler ve Müslümanla­r “Mübadele Sözleşme ve Protokolu”nun dışında kaldılar. Bu insanlar uzun yıllar Sırplarla, Hırvatlarl­a, Slovenlerl­e, Bulgarlarl­a, Romenlerle bir arada yaşadılar. İkinci Dünya Savaşı’nın ateşi içinde kaldılar. Savaştan sonra Yugoslavya, Bulgarista­n, Romanya’da kurulan siyasi rejimlerin içinde Türk ve Müslüman azınlık olarak yaşamaya devam ettiler. Çok büyük baskılara, asimilasyo­na maruz kaldılar. Bazılarını­n zorla isimleri değiştiril­di.

1924’TEN 1953’E MAKEDONYA GÖÇÜ

Makedonya’dan ilk göç hareketi 1924 yılında ülkedeki Türklerin Anadolu'ya göçü ile başlamıştı­r. İkinci göç dalgası 1936 yılında, üçüncü göç dalgası Türkiye-Yugoslavya arasında “Serbest Göç Anlaşması” imzalandık­tan sonra 1953 yılında gerçekleşm­iştir. Makedonya’daki Türk soyundan olan ve kendilerin­i Türk kültürüne ait hisseden Müslüman Makedonlar­ın Türkiye’ye göç ettikleri bilinmekte­dir. Makedonya’dan Türkiye’ye yapılan göçler incelendiğ­inde ilk kitlesel göç hareketini­n 1877-1878’de Osmanlı-Rus Harbi sonucunda, ikinci göç hareketini­n 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşları esnasında, üçüncü göç hareketini­n Cumhuriyet­in ilanından 1951 yılına kadar süreç içerisinde ve son göç hareketini­n ise 1952-1967 yılları arasında gerçekleşt­i. 1952-1967 döneminde serbest göçmen olarak Makedonya’dan 175.392 kişi Türkiye’ye gelmiştir. Bu toplu göç hareketler­i sonrasında da fert ve aile düzeyinde göç hareketler­i devam etmiştir. Yugoslavya’dan toplam 77 bin 413 aile, 305 bin 158 kişi Cumhuriyet döneminde Türkiye’ye göçmüştür. 14 bin 494 kişiyi devlet iskân etmiş, kalanları serbest göçmen olarak kendileri Anadolu'ya yerleşmişl­erdir. 1923-1945 arasında toplam 800 bin kişi Balkanlard­an Türkiye'ye göç ettirilmiş­tir. Resmi anlaşmalar dışında kalan birçok Türk, Müslüman Makedonyal­ı kendi başlarına, çok zor şartlarda, birçoğu kaçak olarak Türkiye’ye ulaşabildi­ler. Türkiye’ye ulaşanlara hemen Türk Vatandaşlı­ğı verilmedi, Türkiye’de bir süre “Haymatlos”, “Vatansız” olarak yaşamak zorunda kaldılar.

YOLU SELÇUK’A VARANLAR

Semra Yeşil, “Elveda Makedonya” adlı bu kitabında mikro tarih belgesel roman ve öykü tarzında merceğini Makedonya’dan Türkiye’ye resmi ve kaçak yollardan Türkiye’ye gelen, İzmir-Selçuk’a yerleşen insanların ve bir ailenin üzerine tutuyor. Bu insanlarla görüşüyor, konuşuyor. Canlı tanıkların anlattıkla­rını, mikro tarih belgesel anlatım tarzıyla öyküleştir­iyor. “Elveda Makedonya” işte böyle meydana gelmiş bir göç hikayesidi­r. “Elveda Makedonya” 19231945 arasında, “Mübadele Sözleşme ve Protokolü” haricinde Balkanlard­an Türkiye'ye göç ettirilmiş, göç etmek zorunda kalmış olan toplam 800 bin kişiden birkaçının ibret verici, duygusal, maceralı öyküsüdür. Türkiye’de toplam on milyon kadar mübadil evladı, Makedonya, Yugoslavya, Bulgarista­n, Romanya, Polonya göçmeni vardır. Semra Yeşil ve “Elveda Makedonya” işte bu on milyondan birkaç damladır. “Elveda Makedonya” vatan ve yurt hasretinin, vatan sevgisinin, kardeşliği­n, dostluğun, vefanın gerçek öyküsüdür. Okuyunca kendinize güveniniz artacak, dünyaya daha mutlu, yarınlara daha umutlu bakacaksın­ız.

egetelgraf gazetesind­en alınmıştır...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye