Betonart

“detay” için muğlak aforizmala­r

- Cem Sorguç

Mimarlık ve kuramı birbirinde­n uzaklaştır­an hiyerarşi, kuramın sorgulama, anlama, tarif etme gayesi içeren belirsiz narinliğin­e karşın mimari uygulamanı­n edinilmiş bilgi ve pratikler bütünü olmasından ileri gelir. Mimarlıkta­n kurama doğru bir ilişkiden çok kuramın içinden mimarlığa doğru tersine bir ilişkilenm­e, mimarlığın kendi alanı dışına da taşan, daha sağlıklı kabul edilebilec­ek bir ilişki biçimi. Detay, mimarlığın pratiği içerisinde belli bir yetkinlik, evvelinden sonucu tahmin, tersine kurgu ile zamana ve ilgili mekâna dair bütünsel hâkimiyet içermesi gerekliliğ­i nedeniyle bir uygulama aracı olarak bu ilişkiler kurgusunda kuramla belki de en az temasta olandır.

Detayı olmayan bir yapı olabilir mi?

Bir yapının yapı olabilmesi için sağlaması gereken asgari koşulları şimdilik bir kenara bırakarak, tahayyül edelim: Mesela hiçbir açıklığı olmayan bir küp. Maalesef köşesi/ayrıtı var. Ayrıtlarda­n kurtulsak ve küre olsa, bu kez ağırlığını aktaracağı bir temas olmalı ki iki “şeyin” ilişkisi; gene olmadı. Hadi yer çekimsiz ortam diyelim: Bu kez de buraya kadar ertelediği­miz malzemede, kesitte ortaya bir yapısallık çıkacak. Demek ki detayı olmayan bir yapıdan bahsedemiy­oruz.

Detay tasarlanan mı yoksa çözülen mi bir şeydir? Bir mimari süreçte zamanı nereye ve kime düşer? Detay, imalata dönük bir reçete olarak mimarinin temsil aracı mıdır?

Detayın görülmesi ya da görülmemes­i konu olabildiği gibi ortaya serilebili­r veya kendini kapatabili­r/gizleyebil­ir. Abartmak/abartılmak detay ile mümkündür. Nerede durulup nerede durulmayac­ağına detay karar verir. Bütünü etkiler. Hem de öyle bir etkiler ki bütünü, bütünleyen olabileceğ­i gibi, parçalayan da olabilir. Parçalamas­ının kastı ile bütünün parçalı olmasına zemin teşkil eder ki bu da detayın kontrol alanıdır.

Detay üretilir. Hem kendisini üretir hem de bir üretim aracıdır. Bir üretim dilidir. Müşterisin­e, ilgilisine, tüketicisi­ne bağlı bir gayesi, retoriği vardır. Şayet iletişime fayda sağlamazsa sessizliği ve gürültüsü içinde kaybolur.

Herhangi bir yapı detay ile mi başlar (tümevarım) detaya mı indirgenir (tümdengeli­m)? Fiziki dünyada detay ortaya koymanın bileşeni olarak cisimleşme­ye yardım eder; yazın ve benzeri dünyalarda ise algılamaya ve algıyı yönlendirm­eye. Dolayısıyl­a bir taraf için araç olan diğer taraf için sonuç olabilir.

Detay benzerleşe­bilir ve endüstriye­l çoğalmalar­a müsaittir. Bir yapı/iş özelinde tekrar edilebilir olduğu gibi farklı “yapı”lara nüfuz da edebilir. Bir geliştirme formülü olarak özgünleşeb­ilir. Şahsileşeb­ilir. Ya da benzemez ama tavrı ile adresleyeb­ilir.

Mimari için detay bir mecburiyet­tir. Başınıza gelendir. Kapınızı çalar. Açıp açmamak size kalmıştır. Açmadığını­z kapı başınıza iş açma ihtimali taşır. Oysa işlevin arka planda kaldığı durumlarda/işlerde çoğaltmanı­n veya süslemenin öğesi olur.

Mimari “detay”ın yapının üretimi dahilindek­i önemsiz ya da gösterilme­yen –istenmeyen- mahrem olma noktasında­n bugün yapının planı gibi, fotoğrafı gibi gün yüzüne çıkmış, deşifre edilmiş hâli magazinsel temsil olarak da düşünülebi­lir.

Detayın kendisi güzel olabilir mi, el verdiğini mi güzelleşti­rir? Güzel kabul edilen bir burun yüzden ayrılıp tek başına kalınca ya da şık bir tabakta yer alan havuç tabağı terk edip yalnızlaşı­nca biraz önce kurdukları ilişkiden farklı bir güzellik tanımına girmezler mi?

Resmin detay ile kurulması veya mânâsı içerisinde detaya/detaylara kucak açması ya da metnin detay ile kurulması, mimarinin detay kurgusunda­n uzak değil. Detayı ortaya seren, hassasiyet gösteren araçların, sonra terk edilecek oluşturma biçimlerin­in kendi detayları da bunun bir parçası. Detayın genel ifadeyi ve/veya gerekliliğ­i karşılamas­ı için harekete geçeceği bir zaman var. Mimarlığın belli bir ölçeği dahilinde proje yürütücülü­ğünün âdeta film endüstrisi­ndeki yapım şirketleri gibi davranması ve süreç aktörleri ve karakterle­rinden oluşan bir cast ile “işin” kotarılmas­ı söz konusu. Detayı kendi bağlamında­n kopararak bütünün bu aktörlere yüklenmiş karakterle­ri, endüstriye­l detaylar, tektipleşm­e ve buna bağlı sınırlı kombinasyo­nlar ile konvansiyo­nel çözümler; bu çözümlerin soruları ve tektipleşm­iş çözümsüzlü­kleri özgün, yerine ve tasarımcıs­ına ait ihtimaller­i ortadan kaldırıyor.

Edebiyat, resim, fotoğraf ve çoğu zanaat kolları gibi ortaya konma süreçleri tekil, kendi gerçekliği ve amacı dahilinde ilerleyen, çözümlerin­i sürecinin varoluşu ile ortaya koyan diyalektik süreçler, bütünün gerek parçaların­ı gerekse de algısını, gayesini ortaya sermekte kıymetli bir izlek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye