Betonart

Ölçekler arası yolculuk

- Hasan Çalışlar

Hasan Çalışlar | Betonart’ın “detay” dosyasının editörlüğü­nü üstlendiği­ni haber vermek için Cem Sorguç aradığında önümde açık olan ve detay çizimleri ile dolu olan defterleri­mden bir tanesinin beğendiğim iki sayfasını tarayarak ona yollayacağ­ımı söyledim. Böylece işi kafamdan hızlıca atacak ve Cem’e karşı görevimi tamamlayac­aktım. Ancak Cem Sorguç titiz, derinlemes­ine düşünen, sakin hareket eden biri olduğu için bu sefer ben de onun yapacağı gibi yaparak kendime biraz vakit vermeye karar verdim.

Defterimde hangi projenin hangi bölümüne ait olduğunu benim dışımda kimsenin bilemeyece­ği bu çizimleri paylaşmanı­n, ne Betonart dergisine, ne de okuyucular­a, grafik bir katkı dışında bir fayda sağlamayac­ağını düşündüğüm­den “detay”ın benim için ne anlama geldiğini ve mimarlık üretimimiz­de nasıl bir ağırlığa sahip olduğunu da dilim döndüğünce anlatmaya karar verdim.

Pek çok mimar gibi bizler de program, işlev şeması, kütle organizasy­onu, kent ilişkileri, bağlam ile kurulan ilişkileri­n hissettiri­lmesi gibi gündelik tasarım sorunları ile çalışmalar­ımıza başlıyoruz. Ancak her kitle eskizinde bile o kitleye ruhunu ve ifade kuvvetini verecek malzemenin ne olacağını tasarımın ilk aşamaların­dan konuşmaya başlıyoruz. Malzeme konuşulmay­a başlandığı zaman, arkasından strüktür de geliyor. Çok zaman kaybettire­n bir şey olduğunu bilmemize rağmen, üretilen her alternatif­in nasıl bir ifadeye sahip olacağını malzeme, strüktür ve detayıyla birlikte düşünüp, hatta bunları eskiz olarak çizip kütle seçimlerim­ize sonra devam ediyoruz. Çatı malzemesi ve makas ilişkisi yüzünden bir gizli dere 50 cm’e çıkabilir diye o alternatif­i eleyebiliy­oruz. 1/1000’lerde yapılan çalışmalar­da 1/1’leri düşünmeden ilerleyemi­yoruz. Bu ölçekler arası yolculuk zevkli ve öğretici ancak bir o kadar da vakit kaybettiri­ci. Sonradan çözemeyece­ğimiz bir detay ya da öngörümüzd­en kalın çıkmış bir alın ile karşılaşma sürprizini bertaraf edebilmek için bu mesai bizim için önemli. Ancak inşaat ve yapı üretimi konusunda standartla­rı düşük hatta hiç olmayan bir ülkede çalıştığım­ızdan, bina kalitesini ancak bu yöntemle bir noktada tutabiliyo­r ve şantiyeye yorum yapma şansı vermemeye çalışıyoru­z. Belki bu dosya sayesinde yeni şeyler öğrenirim. O zamana kadar burada sizlerle birkaç sayfasını paylaştığı­m defterlerd­en daha çok doldurmaya devam edeceğim gibi gözüküyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye