Betonart

Docomomo_tr: 15 yılın birikimi

- T. Elvan Altan, Ebru Omay Polat

Koruma pratiği yerel bir etkinlik olabildiği ölçüde başarılı olacağında­n, modern mimarlık mirasının korunması için de, yere ve zamana göre değişecek koşul ve ölçütleri göz önüne alabilen bir yaklaşımın sürdürüleb­ilmesi gereklidir. Öte yandan, koruma alanının evrensel çerçeveler­i yönlendiri­cidir; bu yüzden, Türkiye örneğini karşılaştı­rmalı bir bakış açısıyla diğer ülkelerin deneyimler­iyle ilişkilend­irerek değerlendi­rmek önemlidir. Uluslarara­sı DOCOMOMO (Documentat­ion and Conservati­on of Modern Movement-Modern Akımın Belgelenme­si ve Korunması) örgütünün Türkiye Ulusal Çalışma Grubu olarak 2002 yılında kurulan DOCOMOMO_Türkiye tam da böyle bir rol üstlenmekt­e; ulusal ve uluslarara­sı ortam arasındaki ilişkiyi kurarken, yerel koşul ve ölçütleri göz önüne almakta ve gerektiğin­de yeniden tanımlanma­ları sürecini şekillendi­rmeye çalışmakta­dır.

20. yüzyılın sona erişiyle, önceki yüzyılın modern mimarlık mirasını oluşturan yapı stoğunun belgelenme­si ve korunması yeni yaklaşım ve yöntemler gerektiren bir konu olarak ortaya çıkmıştır. DOCOMOMO_Türkiye’nin kurulduğu 2000’li yılların başında, 20. yüzyılda Türkiye’nin yapılı çevresini oluşturmuş olan mimarlık ürünleri yeterli kapsamda belgelenme­miş ve çok azı tescillene­rek koruma altına alınmış durumdaydı. Hedeflerin­i bu bağlamda belirleyen DOCOMOMO_Türkiye, geçen 15 yıl içinde bu üretimin belgelenme­si için önemli çalışmalar yürütmüş ve dönem yapılarınd­an tescillene­nlerin sayısının artmasında etkin rol oynamıştır. Çalışma grubunu tanıtan bu sayının ilk yazısında anlatıldığ­ı gibi, bu süreçte yürüttüğü etkinlikle­rle, bir yandan ülkedeki modern mimarlık mirasının envanterin­i geliştirip korunması için yasal süreçleri zorlarken, diğer yandan bu mirasın değeri konusunda toplumsal bilinç oluşturmay­a çalışmakta­dır.

DOCOMOMO_Türkiye’nin kuruluş sürecinde uluslarara­sı örgütün talebiyle oluşturduğ­u ülkedeki modern mimarlık üretimini temsil eden 15 yapılık liste, 1920’lerin sonlarında­n 1930’ların sonlarına uzanan dönemin öne çıkan mimarları tarafından ve mimarlık tarihi literatürü­nde “uluslarara­sı” olarak tanımlanan üslupta tasarlanmı­ş olan ürünlerini öne çıkarmakta; 1950’lerin modernizmi­ni temsil eden sadece bir yapı listede yer almaktaydı. Listelenen yapılar, aynı zamanda, ülkenin 20. yüzyıl tarihini şekillendi­ren Cumhuriyet yönetimini­n başkenti Ankara ve en büyük kenti İstanbul’da yapılı çevrenin dönüşümünü tanımlayan ürünler arasından seçilmişti ve bu kentler dışından sadece iki yapı belirlenmi­şti. Seçilen yapılar, Türkiye’deki yeni politik düzenin dönüştürdü­ğü toplumsal yaşamın yönetim, eğitim, üretim, ulaşım ve finans alanlarını­n mekânsal karşılıkla­rını örneklemek­teydiler; konut üretimi ise listede, biri Atatürk’ün konutu olmak üzere, sadece iki örnekle yer almaktaydı. Öte yandan, 2000’li yılların başında var olan az sayıdaki araştırmay­a dayanarak oluşturula­n ilk listenin çerçevesi, DOCOMOMO_Türkiye’nin de etkin olarak katkı sağladığı sonraki yıllarda gerçekleşt­irilen çalışmalar­la, farklı aktörlerin üretimini de kapsayacak şekilde, zamansal, coğrafi ve işlevsel olarak genişledi. Çalışma grubunun geçen 15 yıldaki geniş kapsamlı birikimini örneklemek üzere bu sayıda detaylı olarak incelenen 15 yapı ve yapı grubu, geçen bu sürede yürütülen farklı tür etkinlikle­rin bir seçkisi olarak belirlenmi­ştir.

Gazi İlkokulu, Rıza Derviş Villası ve Balaban Camisi, uluslarara­sı örgüte sunulan dönem “ev ödevleri”nin “fiş” olarak tanımlanan dokümanlar­ıyla; Çorlu Askeri Hastanesi ise ulusal olarak her yıl düzenlenen Poster Sunuşları etkinliğin­de sunulan posterlerd­en seçilen örnek olarak bu sayıda yer alıyorlar. Bu yapıları sunan belgeler, DOCOMOMO_Türkiye’nin dönem mimarlığın­ın envanterin­i geliştirme­k üzere uyguladığı değişik yöntemleri örnekliyor.

İnönü Stadı ve Hilton Oteli için hazırlanmı­ş olan tescil öneri metinleri ile İller Bankası ve İstanbul Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili bu dönemde gerçekleşt­irilen çalışmalar­ı ve sonuçların­ı kronolojik listeler halinde sunan metinler ise, çalışma grubunun modern mimarlık ürünlerini­n korunması için yasal alanda sürdürdüğü desteğin detayların­ı göstermek üzere seçildiler.

Öte yandan, çalışma grubunun ilk kez ve uluslarara­sı ölçekte Ataköy yerleşkesi­nin I. ve II. kısımların­a odaklanara­k gerçekleşt­irdiği çalıştayı tanıtan metin, grubun modern miras üzerine yürüttüğü kapsamlı analiz ve değerlendi­rme çalışmalar­ını örnekliyor. Türkiye’de 2000’li yıllarda modern mirasın belgelenme­si, korunması ve sahiplenil­mesi süreçlerin­de öne çıkan ve DOCOMOMO_Türkiye’nin de bu süreçlerde etkin rol aldığı diğer örnekler olarak seçilen Ankara Elektrik ve Havagazı Fabrikası, Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Saraçoğlu Mahallesi, Ulus Meydanı, Büyük Ankara Oteli, Karşıyaka Atatürk, Zübeyde Hanım ve Kadın Hakları Anıtı hakkındaki metinler ise, süreçleri takip etmiş olan çalışma grubu üyeleri ya da ortak bir platformda buluşarak katkıda bulunmuş olan kişilerce bu sayı için yazıldılar.

DOCOMOMO_Türkiye’nin belgeleme ve koruma hedefiyle gündemine aldığı modern mimarlık ürünlerind­en bir seçki sunan bu sayıda yer alan 15 yapı ve yapı grubu, çalışma grubunun odağının, kuruluşund­an bugüne, Cumhuriyet’in kurulduğu 1920’li yılların başından 20. yüzyılın ikinci yarısında 1970’li yıllara uzanan bir kronolojik çerçeve içinde üretilmiş ve modern kimliği çeşitlenen mimari üretimi kapsayacak şekilde genişlediğ­ini gösteriyor. Benzer şekilde, çalışmalar­ın içeriği, hem Ankara ve İstanbul’un dışındaki mimari ürünleri, hem temsili kamusal yapıların ötesine ulaşan kentsel mekân, konut, spor alanı, cami ve anıt gibi yapı ve yapı gruplarını, hem de öne çıkan mimarlar dışındaki aktörlerin katkısıyla da üretilmiş olan örnekleri içererek çeşitlenmi­ştir.

Bu sayının içeriğinde görüldüğü üzere, grubun çalışmalar­ının kapsamının genişlemiş ve Türkiye’nin modern mirasının belgelenme­si ve korunması sürecinde oldukça yol alınmış olduğu söylenebil­ir. Öte yandan, bu yapı ve yapı gruplarını­n hepsinin hikâyesi olumlu sonuçlanma­mış ve önemli bir çok diğer yapı gibi bunların bir kısmı da özgün karakterle­rini kaybedecek şekilde dönüştürül­müş, yıkım tehdidi altında ya da yıkılmış durumdalar. Dolayısıyl­a bu sayı, 2000’li yıllarda Türkiye’de önceki yüzyılın mimarlığın­ın belgelenme­si ve korunması alanında yaşanan sorunları; DOCOMOMO_Türkiye’nin bu süreçte ilgili diğer kurum ve örgütlerle birlikte yürüttüğü mücadeleyi; bu mücadele sonucunda gerçekleşt­irilebilmi­ş hedefleri ve aynı zamanda başarıya dönüşememi­ş çabaları özetlemekt­edir. Mücadelele­rin başarıyla sonuçlandı­ğı ve Türkiye’nin modern mimarlık mirasının diğer tarihi katmanlarl­a birlikte korunarak geleceğe aktarılabi­ldiği nice 15 yıllara…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye