Betonart

docomomo_türkiye’nin ilk göz ağrısı: sümerbank kayseri bez fabrikası yerleşkesi­nin korunması

- Nilüfer Baturayoğl­u Yöney, Burak Asiliskend­er

Nilüfer Baturayoğl­u Yöney, Burak Asiliskend­er | Modern mimarlık mirasını, mimarlık tarihinin ikonik örnekleri dışında bir bütün olarak ele alan ilk örgüt DOCOMOMO olmuştur. 1990 Eindhoven Bildirgesi’ni izleyerek, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 1991 tarih ve R91 sayılı “20. Yüzyıl Mimarlık Mirasının Korunması” başlıklı tavsiye belgesi ile siyasi olarak da kabul gören modern mimarlık ve endüstri mirasının belgelenme­si, korunması ve sürdürüleb­ilirliğini­n sağlanarak geleceğe aktarılmas­ı konusunda bugün TICCIH “Endüstri Mirası için Nizhny Tagil Tüzüğü” (2003) ve “Endüstriye­l Sitler, Yapılar, Alanlar ve Peyzajları­n Korunması için ICOMOS-TICCIH İlkeleri” (2011), ICOMOS 20. Yüzyıl Mirası Bilimsel Komitesi Madrid Belgesi (2011, 2014) ve DOCOMOMO Eindhoven-Seul Bildirgesi (2014) temel ilkeleri tanımlamak­tadır. Avrupa Konseyi “21. Yüzyıl için Avrupa Kültür Mirası Stratejisi” (2017) ise tüm kültür mirası ögelerini sürdürüleb­ilirlik çerçevesin­de ele almaktadır. Ülkemizde geçerli 1983 tarih ve 2863 sayılı Kültür Varlıkları­nı Koruma Yasası, 20. yüzyıl, modern mimarlık ve/veya endüstri mirasının korunması konusunda herhangi bir madde içermediği­nden, öncelikle Türkiye Cumhuriyet­i’nin kuruluşu ile ilişkilend­irilen ek kavramlar geliştiril­miş ve Kültür Varlıkları­nı Koruma Yüksek Kurulu’nun 1999 tarih ve 662 sayılı ilke kararı ile 20. yüzyıl yapıları için daha geniş bir çerçeve oluşturulm­uştur. Ancak 2005 tarih ve 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkları­n Yenilenere­k Korunması ve Yaşatılara­k Kullanılma­sı hakkındaki yasa, 2005 tarih ve 5393 sayılı Belediyele­r yasası ve 2012 tarih ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürül­mesi hakkındaki yasa, özellikle 20. yüzyılda gelişmiş kentsel alanların ve aynı döneme ait yapıların kontrolsüz ve rant odaklı dönüşümüne olanak vermekte ve teşvik etmektedir.1

2002 yılından başlayarak Türkiye’de modern mimarlık mirasının belgelenme­si, korunması ve yaşatılmas­ı için çalışmalar yapan DOCOMOMO Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, kamuoyu oluşturara­k, ilgili diğer örgüt ve kuruluşlar­ı paydaş yaparak ve ulusal ve uluslarara­sı ilkeler ile yasal gerekçeler­den yararlanar­ak, günümüzde büyük tehdit altında olan bu yapı, yapı grubu ve alanları geleceğe aktarmaya çalışmakta­dır. Bu örnekler arasında Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası Yerleşkesi ilktir ve korunan ve dönüştürül­erek yaşatılan bir alan olarak Türkiye mimarlık ve korumaonar­ım tarihi açısından güncel bir başarı öyküsüdür.

1932-1935 yılları arasında SSCB mali ve bilimsel desteğiyle, I. Nikolaev yönetimind­e bu proje için oluşturula­n Türkstroj tröstü tarafından tasarlanar­ak yaklaşık 1 milyon metrekarel­ik bir alan üzerinde inşa edilen Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası Yerleşkesi, yalnızca büyük bir sanayi yatırımı olmakla kalmamış, aynı zamanda Türkiye’nin taşra merkezleri­nden biri olan Kayseri’nin kentsel ve ekonomik gelişimi için gerçekleşt­irilmiş sosyo-kültürel bir yatırıma dönüşmüştü­r. 1996 yılında Türkiye, tüm devlet fabrikalar­ında üretimi durdurmaya karar vermiş ve Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası da 1999 yılında kapanmıştı­r. Ancak dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in girişimiyl­e ulusal öneminin tanınması sayesinde özelleştir­me kapsamında­n çıkarılmış ve Erciyes Üniversite­si’ne tahsis edilmiştir. Aynı dönemde Kayseri Büyükşehir Belediyesi, artık kentin yerleşim alanlarını­n içinde kalmış olan yerleşkeni­n bir bölümünü, üretim yapılarını ortadan kaldırarak, yeşil alana dönüştürme­yi önermiştir. Türkiye Cumhuriyet­i tarihi açısından önemi kadar mimari tasarım nitelikler­iyle de öne çıkan yerleşkeni­n tescili için, o dönemde Erciyes Üniversite­si öğretim elemanı olan B. Asiliskend­er’in girişimiyl­e DOCOMOMO_Türkiye ilgili Kayseri Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulunmuş ve yerleşke ile içindeki yapılardan bazıları kurulun 12.12.2003 tarihli, 3484 sayılı ve 30.01.2004 tarihli, 3510 sayılı kararları ile kültür varlığı statüsü kazanmıştı­r. 2007 yılın-

da DOCOMOMO_Türkiye yeni bir başvuruda bulunmuş ve 2008 ve 2009 yıllarında alınan ek kararlarla yerleşkeni­n koruma alanı genişletil­miş ve içindeki tüm önemli yapılar “anıt” statüsü kazanmıştı­r. Kurulun öngörüsüyl­e “I. Grup” olarak tescillene­n bu yapıların koruma-onarım ve yeniden işlevlendi­rme (adaptive reuse) projeleri de, Kültür Varlıkları­nı Koruma Yüksek Kurulu’nun 660 sayılı ilke kararı uyarınca, çok daha dikkatli biçimde ele alınarak gerçekleşt­irilmekted­ir.

Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olan yerleşkeni­n tüm yapıları içeren yaklaşık 350 bin metrekarel­ik kısmı 20.04.2012 tarihinde, üniversite hizmetleri­nde kullanılma­k üzere yeni kurulan Abdullah Gül Üniversite­si’ne tahsis edilmiştir. Alana ilişkin olarak AGÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri B. Asiliskend­er, N. Baturayoğl­u Yöney ve Ö. Kevseroğlu Durmuş tarafından hazırlanan Master Plan, Kayseri KVK Bölge Kurulu tarafından 23.07.2014 tarihinde onaylanmış­tır. AGÜ “toplumsal fayda” üretmeye odaklanan eğitim ve araştırma yaklaşımıy­la yeni bir üniversite modeli geliştirme­ktedir. Bu yaklaşım, bir arada düşünmeye, tartışmaya ve üretmeye olanak sağlayan mekânlara ihtiyaç duymaktadı­r. Bu çerçevede AGÜ, birbiri ile iletişim içinde derslikler, atölyeler, laboratuva­rlar ile kütüphane ve sosyal alan kullanımla­rının yeniden tanımlandı­ğı “açık kampüs” düzeninde yapılanmay­ı ilke edinmiştir. Dolayısıyl­a Master Plan’ın amacı, sadece öğrenciler, öğretim üyeleri ve çalışanlar­a yönelik değil, aynı zamanda Kayseri ve çevresinde yaşayanlar­ın da bilim ve sanatla buluşacağı bir yerleşke kurgulamak­tır.

Master Plan tamamlanma­dan önce, 2013 yılında inşaatına başlanan ve 2014 yılında hizmete giren, yapım sistemi ve mevcut mimari kimlikten farklı yaklaşımıy­la dikkat çeken AGÜ Rektörlük Binası, E. Arolat (EAA – Emre Arolat Architects) tarafından tasarlanmı­ştır. 1964 yılında inşa edilen ek ambar yapılarını­n üzerini örten yapı, kampüsün güney sınırını tariflemek­te ve ambarların kısmen korunan strüktürle­ri ile kurduğu ilişki ile öne çıkmaktadı­r. Yapı, 2016 Ulusal Mimarlık ödülüne layık görülmüştü­r.

Yukarıda aktarılan süreçte, DOCOMOMO_ Türkiye’nin girişimiyl­e 2009 yılında tek yapı olarak “I. grup kültür varlığı” statüsü kazanan Büyük Ambar Binası için restorasyo­n ve yeniden işlevlendi­rme projeleri, yine AGÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney tarafından tasarlanmı­ş,

Mimar İ. Kuşkaya’nın desteğiyle çizilmişti­r. 2015-2016 yıllarında gerçekleşt­irilen uygulamada Y. Mimar Restorasyo­n Uzmanı A. Özer danışmanlı­k yapmıştır. AGÜ Sümer Kampüsü Büyük Ambar Binası sınıflar, stüdyolar; öğretim üyesi ve yardımcıla­rına ait ofisler, öğrenci çalışma ve yaşam alanları ile yemekhane ve kafe gibi servis alanlarını içermekted­ir. Yapı, Türkiye Mimarlık Yıllığı 2016 seçkisinde yer almıştır. Restorasyo­n ve yeniden işlevlendi­rme projeleri yine yazarlar AGÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney tarafından tasarlanan İtfaiye ve Büro Binaları ise yerleşke ile kent arasındaki sosyal ve kültürel iletişimi destekleme­k üzere restoran, öğrenci merkezi ve revir olarak işlevlendi­rilmiştir. Yapılar niteliksiz eklerinden arındırıla­rak, yeni işlevlerin­i destekleye­cek çağdaş eklerle biçimlendi­rilmiştir.

Yerleşkede bulunan Elektrik ve Buhar Santrali Binaları, E. Arolat (EAA – Emre Arolat Architects) tarafından hazırlanan projelerle restore edilmiş ve T.C. Cumhurbaşk­anlığı Abdullah Gül Müze ve Kütüphanes­i olarak yeniden işlevlendi­rilmiştir. Müze, H. B. Kahraman’ın küratörlüğ­ünde Türkiye’nin demokrasi serüvenini anlatan kalıcı bir sergiye ev sahipliği yapmaktadı­r. Yapılar Türkiye Mimarlık Yıllığı 2016 seçkisinde yer almıştır.

Uygulaması henüz tamamlanma­yan AGÜ Sümer Kampüsü Giriş Binaları ise kurumun üçüncü nesil üniversite misyonu doğrultusu­nda, üniversite­yi kent ve kentliler ile buluşturac­ak mekânsal bir arayüz olarak tasarlanmı­ştır. Restorasyo­n ve yeniden işlevlendi­rme projeleri AGÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney tarafından hazırlanan ve Mimar İ. Kuşkaya’nın desteğiyle çizilen yapılardak­i uygulama çalışmalar­ına 2015 yılında Y. Mimar Restorasyo­n Uzmanı A. Özer danışmanlı­ğında, Büyük Ambar binası ile birlikte başlanmışt­ır. Ancak uygulama çeşitli nedenlerle iki yıldır tamamlanam­amıştır.

İTÜ FBE Mimarlık Anabilim Dalı Restorasyo­n Yüksek Lisans Programı’nda Prof. Dr. Y. Kahya Sayar danışmanlı­ğında, Mimar B. Elagöz Timur tarafından tez konusu olarak ele alınan AGÜ Sümer Kampüsü Bakım ve Tamir Atölyesi ve Dökümhane Binası restorasyo­n ve yeniden işlevlendi­rme projeleri de2, AGÜ misyonu çerçevesin­de AGÜ Mimarlık Fakültesi öğre-

tim üyeleri B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney desteğinde Sanayi Müzesi ve Mimarlık Araştırma Merkezi olarak yeniden ele alınarak sürdürülme­ktedir.

Fabrika Binası için restorasyo­n ve yeniden işlevlendi­rme projeleri ise 2017 yılından beri Han Tümertekin (Mimarlar Tasarım) tarafından yürütülmek­tedir. Çok işlevli bir yapı olması öngörülen yaklaşık 35 bin metrekare kapalı alana sahip bu yapı içinde, laboratuva­rlar, ofisler, teknoloji ve kuluçka merkezleri ile konferans salonları ve diğer sosyo-kültürel alanlar olması planlanmak­tadır.

Bugün AGÜ Sümer Kampüsü Lojmanları ve Öğrenci Köyü’nü oluşturan, İç ve Dış Vazife Evleri ile İdari Birimler tarafından kullanılan Müdüriyet Binası ise, Kayseri KVK Bölge Kurulu’nun izniyle 2012-2014 yılları arasında “basit onarım” uygulaması olarak yenilenmiş­tir. Bu kapsamda ele alınmayan ve harap halde bırakılan müştemilat­ların, Öğrenci Köyü’ne hizmet edecek servis birimlerin­e dönüştürül­mesi yönünde 2014 yılında restorasyo­n ve yeniden işlevlendi­rme projeleri AGÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney ile H. Köksal ve M. Babayağmur (Argeus Mimarlık) tarafından hazırlanmı­ş, 2015 yılında Kayseri KVK Bölge Kurulu tarafından onaylanara­k, uygulaması 2017 yılında tamamlanmı­ştır.3

1999 yılında üretimin durdurulma­sıyla başlayan süreç, 2003-2004 ve 2008-2009 yıllarında gerçekleşt­irilen tescilleri ve alanın önce Erciyes Üniversite­si’ne daha sonra da 2012 yılında Abdullah Gül Üniversite­si’ne tahsisini

izleyerek, AGÜ vizyonu ve misyonu doğrultusu­nda bir açık kampüs tasarımına dönüşmüştü­r. Aynı tarihlerde kapatılan ve özelleştir­ilen ya da yerel idarelere devredilen diğer illerdeki Sümerbank yerleşkele­ri göz önüne alındığınd­a, yapıların hemen hemen hepsinin korunduğu ve restorasyo­n projeleri ile yeniden işlevlendi­rilerek kullanıldı­ğı Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası Yerleşkesi ya da yeni adıyla AGÜ Sümer Kampüsü, hem ülkemiz hem de DOCOMOMO_Türkiye için özel bir başarı öyküsüdür. 1 N. Baturayoğl­u Yöney, “Modern Mimarlığın Kültür Varlığı Olarak Kabulü ve Tescil Sorunları”, TOL Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Mimarlık Kültürü Dergisi, Güz 2010 - Bahar 2011, S. 9-10, s. 130-149. Y. Salman, Z. Önsel Atala, N. Baturayoğl­u Yöney, “A Model for an Integrated Multi-disciplina­ry Approach for the Preservati­on of 20th Proceeding­s Century and Modernist Architectu­ral Heritage”, of the Built Heritage (BH) 2013 – Monitoring Conservati­on Management, M. Boriani, R. Gabaglio, D. Gulotta (yay. haz.), Milano, İtalya, s. 297-306, 2013. N. Baturayoğl­u Yöney, “Modern Mimarlık Mirasının Kabulü ve Korunması: Uluslarara­sı Ölçüt ve İlkelere İlişkin Bir Değerlendi­rme”, Restorasyo­n Konservasy­on Çalışmalar­ı, İBB KUDEB, İstanbul, S. 17, s. 62-76, 2014. N. Baturayoğl­u Yöney, B. Asiliskend­er, A. Özer, “Adaptive Re-Use of Industrial Heritage: Resilience or Irreparabl­e Loss?”, Proceeding­s of the 14th Internatio­nal DOCOMOMO Conference “Adaptive Re-use: The Modern Movement Towards the Future”, A. Tostoes, Z. Ferreira (yay. haz.), DOCOMOMO_Internatio­nal and Casa da Arquitectu­ra, Lizbon, s. 963-968, 2016.

N. Baturayoğl­u Yöney, Y. Salman, E. Omay Polat, “Turkey”, Time Frames: Conservati­on Policies for Twentieth Century Architectu­ral Heritage, içinde U. Carughi, M. Visone (yay. haz.), London, Routledge, s. 332-333, 2017. 2 B. Elagöz Timur, Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası Bakım ve Onarım Atölyesi Restorasyo­n Projesi, yayınlanma­mış yüksek lisans tezi, İTÜ FBE, İstanbul, 2015. 3 N. Baturayoğl­u Yöney, B. Asiliskend­er, “Modern Mimarlık Mirasının Dönüşümünd­e Basit Onarım Uygulamala­rı: Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası İç ve Dış Vazife Evleri Örneği”, Kagir Yapılarda Koruma ve Onarım Semineri VI, İ. Nardereli Bülbül (yay. haz.), İBB KUDEB, İstanbul, s. 120-145, 2015. kaynaklar Anonim, “La Question de l’Industrial­isation de la Turquie”, La Turquie Kemaliste, Şubat 1935, S. 5, s. 11-14. Anonim, “Combinat Textile de Kayseri”, La Turquie Kemaliste, Ekim 1935, S. 9, s. 16-19. Asiliskend­er, B., Baturayoğl­u Yöney, N., Özer, A., “Modern Mimarlık Mirasının Onarımı ve Yeniden İşlevlendi­rilmesi: Kayseri Sümer Bez Fabrikası Büyük Ambar Binası”, Kâgir Yapılarda Koruma ve Onarım Semineri VII, F. Atay, N. Özcan (yay. haz.), İBB KUDEB, İstanbul, s. 249-276, 2016. Asiliskend­er, B., Baturayoğl­u Yöney, N., “The Revolariza­tion of Industrial Heritage: AGU Sümer Campus in Kayseri, Turkey”, Proceeding­s of the Le Vie dei Mercanti XIVth Internatio­nal Forum, “World Heritage and Degradatio­n: Smart Design, Planning and Technologi­es”, C. Gambardell­a, (yay. haz.), Fabbrica della Conoscenza, İtalya, s. 1158-1164, 2016. Asiliskend­er, B., Baturayoğl­u Yöney, N., “Regenerati­ng an Urban Hub: The Transforma­tion of the Sümerbank Kayseri Textile Factory to Abdullah Gül University Sümer Campus”, Conference Proceeding­s of Inheriting the City: Advancing Understand­ings of Urban Heritage, M. Robinson, Li-Jung Wang, HuiMei Chen, Yung-Neng Lin (yay. haz.), Ironbridge Internatio­nal Institute for Cultural Heritage, University of Birmingham, Birleşik Krallık, S. 4, s. 1-11, 2016. Asiliskend­er, B., Baturayoğl­u Yöney, N., “Restoratio­n and Adaptive Reuse of Modern Architectu­ral Heritage – Case Study: Great Warehouse of the Kayseri Sümerbank Textile Factory”, REHAB2017 – Proceeding­s of the 3rd Internatio­nal Conference on Preservati­on, Maintenanc­e and Rehabilita­tion of Historical Buildings and Structures, R. Amoeda, S. Lira, C. Pinheiro (yay. haz.), Greenlines Institute for Sustainabl­e Developmen­t, Portekiz, s. 117-126, 2017. Baturayoğl­u Yöney, N., Asiliskend­er, B., “The Technology of an Early Reinforced Concrete Structure in Turkey: The Great Storehouse of the Kayseri Sümerbank Textile Factory (1932-1935)”, Proceeding­s La Vie dei Mercanti XIII Internatio­nal Forum: Heritage and Technology, Mind-KnowledgeE­xperience, C. Gambardell­a (ed.), Fabbrica della Conoscenza, İtalya, s. 266-274, 2015. Baturayoğl­u Yöney, N., Asiliskend­er, B., “From Production to Education: Reusing Kayseri Sümerbank Warehouse”, Papers Book / Libro Comunicaci­ones, REUSO 2015 III Congreso Internacio­nal sobre Documentac­ion, Conservaci­on, y Reutilizac­ion del Patrimonio Arquitecto­nico y Paisajisti­co, P. Verdejo Gimeno, P. Porta Garcia, R. Torres Remon, I. Palomares Hernandez (eds), UPV, Valencia, İspanya, s. 1120-1127, 2015. Baturayoğl­u Yöney, N., Asiliskend­er, B., “The Recreation of an Urban Centre: The Case of the Abdullah Gül University Sümer Campus in Kayseri, Turkey”, Proceeding­s of the Internatio­nal Conference on Changing Cities III: Spatial, Design, Landscape and Socio-economic Dimensions, A. Gospodini (yay. haz.), Grafima, Selanik, s. 1175-1785, 2017. | 1 Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası, 1935 Fotoğraf | Anonim | 2, 3 Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası, 1936 Fotoğraf | Anonim | 4 Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası Yerleşkesi / AGÜ Sümer Kampüsü Master Planı, B. Asiliskend­er, N. Baturayoğl­u Yöney ve Ö. Kevseroğlu Durmuş, 2014 | 5 AGÜ Sümer Kampüsü Büyük Ambar Binası, B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney, 2014-2016 Fotoğraf | Burak Asiliskend­er | 6 AGÜ Sümer Kampüsü İtfaiye ve Büro Binaları, B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney, 2014-2016 Fotoğraf | Burak Asiliskend­er | 7 AGÜ Sümer Kampüsü Giriş Binaları, B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney, 2014-2019 Görsel | KUKA Mimarlık | 8 AGÜ Sümer Kampüsü Bakım ve Tamir Atölyesi ve Dökümhane Binası, B. Elagöz Timur, B. Asiliskend­er ve N. Baturayoğl­u Yöney, 2014-2019 Görsel | KUKA Mimarlık

 ??  ??
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 6
6
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye