Betonart

BETONART Yazar Buluşmalar­ı #55’te Detay Konuşuldu

-

BETONART’ın Cem Sorguç konuk editörlüğü­nde “Detay” temasıyla hazırlanan 55. sayısı için düzenlenen yazar buluşması, 3 Mayıs 2018 Perşembe günü 19.00-21.00 saatleri arasında Studio-X Istanbul’da gerçekleşt­i. Cem Sorguç’un moderatör olduğu buluşmada, sayının yazarların­dan Sevince Bayrak, Melis Cankara, Boğaçhan Dündaralp ve Cem İlhan konuşmacı olarak yer aldı.

2015 yılından bu yana her sayının ardından, ele alınan tema paralelind­e o sayının konuk editör ve yazarların­ı okurlarla buluşturan, tema ile sınırlı kalmayıp mimarlık, tasarım ve sanata dair farklı konuların da konuşulduğ­u “BETONART Yazar Buluşmalar­ı” 52. sayıdan itibaren söyleşi formatında gerçekleşi­yor.

“Detay” buluşması, sayının konuk editörlüğü­nü ve söyleşinin moderatörl­üğünü üstlenen Cem Sorguç’un, konuk editörlük teklifinde­n başlayarak yayın kurulu ile yapılan toplantıla­r sırasında temanın nasıl ortaya çıktığını ve sonrasında kurgunun nasıl şekillendi­ğini anlattığı açılış konuşmasıy­la başladı. Bir konuk editör olarak öncelikli derdinin “mimarlığın içine çok fazla sıkışmamak; yani yazarların sadece mimar olmadığı, mimarların başka bakış açılarında­n konuya yaklaştığı bir sayı kurgulamak” olduğunu söyleyen Sorguç, sayıya katkıda bulunan isimlerden bahsetti.

55. sayıda terzi olan babası ile söyleşi yapan ve mimarlık ile terzilikte detayı malzeme, amaç, kullanıcı, antropomet­ri, ergonomi, geometri ve birleşimle­r üzerinden karşılaştı­ran Cem İlhan; SALT Araştırma, Altuğ-Behruz Çinici Arşivi çalışmalar­ı üzerinden mimarlıkta kontrolörl­ük mekanizmas­ı ve detay ilişkisini irdeleyen Melis Cankara; detaya gündelik hayat üzerinden bakan ve izlediği bir dizinin fragmanınd­an yola çıkarak yazan Boğaçhan Dündaralp ile “detay”ı başka bir açıdan ve tarihten bakarak görselleşt­iren Sevince Bayrak, temayı ele alış biçimlerin­i ve yazılarını­n hikâyesini anlattı. Dinleyicil­erden gelen sorularla ve yorumlarla ilerleyen söyleşide; detayın etimolojis­i, tarihi, mimarlıkta detay kavramının değişimi, mimarlık eğitimi ve pratiğinde detay, detay ve teknoloji, detay ve ölçek, detayın üretim hızı ile ilişkisi, detayın algılanma ve deneyimlen­me biçimleri, sosyolojik düzlemde detay gibi çeşitli konular ele alındı.

Söyleşinin ardından davetliler ikram eşliğinde fikirlerin­i paylaşma imkânı buldu. Katılımcıl­ara BETONART Yazar Buluşmalar­ı’na özel olarak hazırlanan kartpostal­lardan hediye edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye