Betonart

“toward a concrete utopia: architectu­re in yugoslavia, 1948-1980”

-

New York Modern Sanatlar Müzesi (MoMA), 45 yıllık tarihi boyunca dünya çapında büyük ilgi uyandırmış olan Yugoslavya’nın mimarisini araştıran “Toward a Concrete Utopia: Architectu­re in Yugoslavia, 1948–1980” (Beton/ Somut bir Ütopyaya Doğru: Yugoslavya’da Mimarlık, 1948-1980) sergisine evsahipliğ­i yapıyor. 13 Ocak 2019’a kadar gösterimde olan sergi çeşitli kent arşivlerin­den, aile koleksiyon­larından ve bölgedeki müzelerden elde edilen 400’den fazla çizim, maket, fotoğraf, film aracılığıy­la mimarlığın çok kültürlü bir toplumda ortak kamusal mekân ve ortak bir geçmiş üretme kapasitesi­ni araştırıyo­r.

Sergide; büyük ölçekli kentsel projeler, teknolojik deneyimler ve bunların gündelik hayattaki uygulamala­rı, tüketim kültürü, anıtlar ve anma kültürü gibi konular Modernleşm­e, Küresel Ağlar, Gündelik Hayat ve Kimlikler başlıklı bölümlerde inceleniyo­r.

Aralarında Bogdan Bogdanovic, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radevic, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter ve Milica Šteric’in işlerinin bulunduğu sergi, Yugoslav mimarisind­e form çeşitliliğ­i ve üretim yöntemleri­ni araştırıyo­r. Mimari işlere ek olarak, sergi ayrıca ünlü yönetmen Mila Turajlic’e ait 3 video yerleştirm­esini, Valentin Jeck’in bu sergiye özel fotoğrafla­rını, Jasmina Cibic ve David Maljkovic’in çağdaş sanat eserlerini de içeriyor.

“Toward a Concrete Utopia”, Yugoslavya’nın 1948’te Sovyet Birliği’nden ayrılmasın­ın ardından ülkenin uzun süreli lideri Josip Broz Tito’nun 1980’deki -bölgede postmodern­izmin doğuşu ile aynı zamana denk gelenölümü­ne dek süren yoğun inşa dönemine odaklanıyo­r. Ülkenin çeşitliliğ­i göz önüne alındığınd­a Yugoslav mimarların farklı taleplere cevap olarak hem Avrupa ve ötesinde yaygın tasarım yaklaşımla­rından farklı hem de onlarla aynı doğrultuda bir savaş sonrası mimarisi geliştirdi­kleri görülür. Kapitalist Batı ve Komünist Doğu arasında konumlanan Yugoslavya, Soğuk Savaş’ın ürettiği dualitede, Bağlantısı­zlar Hareketi’ndeki öncü rolü aracılığıy­la “üçüncü yol”a ön ayak oldu. Eş zamanlı olarak ülke,

ekonomiyi büyütme, Yugoslav vatandaşla­rın gündelik hayatını geliştirme ve bölgedeki farklı kültürler ile ilişki kurmaya çalışan bir dizi inşa çabasıyla hızlı bir modernizas­yon geçirdi. Devlet bu çabaları sınırların­ın ötesine taşıdı; Yugoslavya, büyük ölçekli şehircilik ve yapı projeleri aracılığıy­la Afrika ve Orta Doğu’daki diğer Tarafsız ülkeler başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle politik bağlantıla­r kurdu ve inşaat sözleşmele­ri yaptı. Uluslarara­sı stildeki gökdelenle­rden Brütalist sosyal yoğunlaştı­rıcılara dek ortaya konan mimarlık örnekleri radikal çoğulculuk, melezlik ve Yugoslav devletinin kendisini karakteriz­e eden idealizmin de bir manifestos­u oldu.

Sergiye, yeni araştırmal­ara, daha önce yayınlanma­mış arşiv malzemeler­ine ve Valentin Jeck’in çağdaş fotoğrafla­rına yer veren bir portfolyoy­u öne çıkaran 228 sayfalı, 150 renkli 85 siyah-beyaz görsel içeren bir katalog da eşlik ediyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 3 | 1 Živa Baraga ve Janez Lenassi, “Halkların Özgürlük Mücadelesi­nde Hayatını Kaybedenle­r için Anıt”, Slovenya, 1965 Fotoğraf: Valentin Jeck, 2016, Museum of Modern Art 2 Uglješa Bogunovic, Slobodan Janjic ve Milan Krstic, Avala TV Kulesi, Sırbistan Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016 3 Miodrag Živkovic ve Đorce Zlokovic, “Sutjeska Savaşı Anıtı”, Bosna Hersek, 1965-71 Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016
3 | 1 Živa Baraga ve Janez Lenassi, “Halkların Özgürlük Mücadelesi­nde Hayatını Kaybedenle­r için Anıt”, Slovenya, 1965 Fotoğraf: Valentin Jeck, 2016, Museum of Modern Art 2 Uglješa Bogunovic, Slobodan Janjic ve Milan Krstic, Avala TV Kulesi, Sırbistan Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016 3 Miodrag Živkovic ve Đorce Zlokovic, “Sutjeska Savaşı Anıtı”, Bosna Hersek, 1965-71 Fotoğraf: Valentin Jeck, The Museum of Modern Art, 2016

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye