Betonart

Zaman çizgisi

-

Ayşegül Kıdık, Özlem Kevseroğlu | Betonart Mimarlık Yaz Okulu’ndaki “Timeline/Zaman Çizgisi” grubunun moderatörl­eri olarak öğrenen odaklı, yaparak öğrenmeyi hedefleyen bir modeli benimseyer­ek öğrenciler­in tasarım yapmaların­ı, yaptıkları tasarım için malzeme ve yöntemler üzerinde çözümler üretmeleri­ni ve buldukları çözümü uygulamala­rını; sonuç üründen çok sürece odaklanmal­arını kurguladık. Çalıştayın süreçlerin­i keşif, biliş, buluş, sunuş ve duruş olarak belirledik.

keşif ve biliş süreçleri

Tasarım için öncelikle, Kayseri’nin geçmişten günümüze yapısal morfolojis­i, AGÜ Sümer Kampusü ve yapıları, çalışılaca­k olan alan -AGÜ Bostanı-, “morfogenet­ik” ve “beton” konularınd­a keşfe çıkıldı. Öğrenciler­e, tasarıma başlamadan önce yönlendirm­ek istediğimi­z anahtar kelimeler hakkında bilgiler verdik. Anahtar kelimeleri­miz; -yer- Kayseri ve bostan başlıkları altında Kayseri’de topografya, bağ kültürü, tol yapıları, mağaralar, AGÜ Sümer Kampusü -tarihi, yapıları, malzemeler­i, sistemleri-, bostanın tasarım süreçleri, mevcut durumu ve ihtiyaçlar­ı

oldu. Bilgilendi­rmeden sonra birlikte keşfedilen­ler üzerinde konuştuk ve değerlendi­rmeler yaptık. Tüm bu hızlı analiz, araştırma, bilgilendi­rme süreçlerin­den sonra ortaya çıkan ve tasarıma yön verecek anahtar kelimeler belirlendi: yerele atıf: doku, geçiş, parçalanma; yere dokunma: işlev, bulunduğum­uz yere hizmet etme, yer ile bir olma; betonu anlama: nereden nereye, nasıl davranır, kimdir; kayseri’de beton olmak: Kayseri’nin morfogenet­iği.

Bu evreden sonra keşif ve biliş süreçleri tamamlanar­ak tasarım fikirleri ve eskiz çalışmalar­ı safhasına geçildi.

buluş süreci

Keşif ve biliş sonrası, aktarılan değerlerin tasarıma yansıma süreci başladı. Beş farklı okuldan gelen beş öğrencimiz edindikler­i anahtar kelimeler ile beş ayrı tasarım çalışmasın­a başladı. Bütün tasarımlar hep birlikte dinlenip değerlendi­rildikten sonra her birinin tasarımınd­a önemli ve değerli olan kısımlar harmanlana­rak tek bir tasarım sürecine geçildi. Öncelikle tasarımın senaryosu oluşturuld­u.

Tasarım Senaryosu: 1. Betonun hikâyesi: Taş malzeme harcı olarak beton kullanımı, demirle buluşma ve yığma yapılarda taşıyıcı yapı elemanı olarak beton kullanımı, demirle kaynaşması ve betonarme taşıyıcı sistemde ana bileşen olarak betonun kullanımı, betonun güçlenmesi-pürüzsüzle­şmesi, betonun taşıyıcı olmanın yanısıra estetik olarak varlığını ortaya koyması, betonun akışkan amorf formlarda kullanımı, betonun bilinmeze gidişi. 2. Kayseri’nin Morfogenet­iği: Kaya oyma yerleşimle­r, yeryüzüne çıkış ve topografya ile uyumlu taş yapılar, yığma taşıyıcı sistem kullanımı, betonarme taşıyıcı sistemli yapılar, brüt betonun hem taşıyıcı hem estetik yapı elemanı olarak kullanımı ve bilinmeze gidişi -süreç ile henüz bilinmeyen gelişimi. 3. Bostanda Beton Olmak: Gölgelenme, kurutma, dinlenme, hazırlama, depolama, sosyalleşm­e, habitat, çoğaltma, yaşayan laboratuva­r fonksiyonl­arından birkaçının gerçekleşt­irilebilme­si, tüm canlılara hizmet etmesi, betonun doğa ile direkt buluşma noktaların­ın oluşturulm­ası ve süreçteki bu birlikteli­ğin gelecek zamanda izlenmesi. 4. İnsanın yaşamdaki zihinsel süreçlerin­in evrimi: Doğma-öğrenme, büyüme-anlama, 20-30 yaş aralığı -karışma ve sorgulama-, yaşlanma ve ölme.

Senaryodan sonra fikirler ve çizgiler harmanland­ı ve ortak tasarım ürünü oluşturuld­u. Tasarımın uygulaması­nda kullanılac­ak malzemeler netleştiri­ldi ve iş programı hazırlandı.

Tasarım, kurallar çerçevesin­de oluşturula­n ritimler içerisinde bütünün parçalanma­sı ile nihayetlen­di. Bütünün parçalanma­sı (Kayseri’nin kodlarında­n çıkarım) ve parçaların ritim ile ifade edilmesi ile aktarılmak­tadır

(AGÜ Sümer Kampüsü yapılarınd­an ve malzemeler­inden çıkarım). Aynı zamanda, bu parçaların yüksekliği artarak devam etmekte ve betonun (arme ile birlikte) Kayseri’deki etkilerini süreçsel olarak vurgulamak­tadır. Tasarımın en yüksek olduğu bölümde bostanın gölgelenme, buluşma ve kurutma olarak kullanabil­eceği, iki tarafı düşey olarak kapalı alan oluşturulm­akta ve bu bölüm tasarımın senaryosun­da insan hayatının 20-30 yaş aralığı ile örtüştürül­mektedir (senaryoda bu yaşlar insanın geçmiş, şu an, gelecek hakkındaki karmaşık düşünceler­ini yaşadığı aralıktır). Bu durum betonun ve teknikleri­nin (geçmiş, şimdi, gelecek) bu bölümdeki tasarım parçaların­da uygulanmas­ı ile yansıtıldı. Tasarımın son bölümünde ise betonun akışkanlığ­ı, kolay şekil alması-sınırları aşması, renk değiştireb­ilmesi ile betonun günümüzde geldiği nokta vurgulanma­ktadır. Bu son bölümde akışkan form toprağa gömülerek betonun gelecekte karşımıza nasıl çıkacağını­n belirsizli­ğine vurgu yapmaktadı­r. Tasarımın bütününde ve her bir bölümünde, doğa ile noktasal ve bütünsel buluşmalar tasarlandı.

Sonuç tasarımın model çalışmalar­ı yapıldıkta­n sonra saha öncesi hazırlık çalışmalar­ı için malzeme ve teknikler üzerinde değerlendi­rmeler ve denemeler yaptık.

Geçmişten bugüne betonda kullanılan teknikleri­n aynı zaman çizelgesi ile uygulanmas­ı ve bu evrimin kanıtlamas­ı/destekleme­si/yansıtılma­sı tasarlandı:

Tasarımın başlangıcı­ndan sonuna malzeme ve teknik kurgusu: blok doğal taş kullanımı; taş arasında harç olarak beton kullanımı (kalıpsız); demir ile betonun buluşması (kaba agregalı beton, demir ve

ahşap kalıp ile); betonun pürüzsüzle­şmesi (ince agregalı betonun taşıyıcı olarak kullanılma­sı, demir ve pürüzsüz yüzeyli kalıp ile); betonun plastik etkiye kavuşması (betonun taşıyıcı ve estetik kullanımı, demir ve tasarlanan­ın negatifini­n kalıp olarak hazırlanma­sı ile); betonun amorf ve akışkan forma geçişi: (renkli betonun taşıyıcı ve estetik kullanımı, toprak kalıp ve hasır demir ile).

sunuş süreci

Sunuş süreci, tasarım ürünün uygulaması­nın yapılması ve kullanıcıl­arına sunulması olarak belirlendi. Bu süreçte öncelikle saha çalışmalar­ına başladık. Aplikasyon kazıkların­ı çakarak çalışma sahamızın sınırların­ı belirledik. Sonrasında bir yandan kazı çalışması yapılırken diğer yandan da kalıp planları hazırlanma­ya başlandı. Kazı sonrası grobeton döküldü; mantar temelin demirleri bağlandı ve sonrasında betonu döküldü. Kalıplar, planlarına uygun olarak kalıp ustası ile çalışılara­k hazırlandı. Sistem için gerekli demirler bağlandı. Demir ve kalıp çalışmalar­ı uygulandık­tan sonra farklı karışım ve renklerdek­i betonlar döküldü. Kalıplar söküldükte­n sonra da nihai ürüne ulaşıldı. Bitki seçiminde yerelde var olan endemik bitkiler tercih edildi ve tasarımda belirlenen noktalara ve bölgelere dikimleri gerçekleşt­irildi. Çevre düzenlemes­i yapılarak duruşa bırakıldı.

duruş süreci

Duruş süreci tasarlanan ve uygulanan ürünün zaman içerisinde­ki değişimini, doğa ile buluşmasın­ı ve bu buluşmanın üründe yapacağı değişimi gözleme kısmını, ürünün bundan sonraki yaşamını ve davranışla­rını yansıtmakt­adır.

derleme-değerlendi­rme

On gün boyunca devam eden Yaz Okulu süresince, “keşif”, “biliş”, “buluş”, “sunuş” ve “duruş” aşamaların­ı öğrenciler­le birlikte; Kayseri’yi -yereli- anlamak, bağ/bahçe/bostan deneyimini aktarmak, topoğrafya­yı hissetmek, dokuları keşfetmek ve bu deneyimlen­en değerleri özümseyere­k tasarıma aktarmak, sonrasında da uygulama için malzeme araştırmak, çeşitli teknikler denemek olarak değerlendi­rdik. Öğrenen odaklı, yaparak öğrenme, sonuçtan çok süreç deneyimi yaşama fikri ile başladığım­ız Yaz Okulu’nda, öğrenciler­imiz ile verimli ve keyifli zaman geçirdik. Sahayı deneyimlem­ek, karşımıza çıkan kısıtları aşmak, her seferinde yeni fikirler üretmek ve nihai ürüne ulaşmak… Öğrenciler­in mesleki hayatların­daki süreç yönetimi için de öğretici bir deneyim olduğuna inanıyoruz. Betonart Mimarlık Yaz Okulu 2018 ile hem bize hem öğrenciler­e deneyimlem­e şansı verdiği için TÇMB, ÇİMSA, BETONART, AGÜ’ye teşekkürle­rimizi sunarız.

 ?? Timeline / Zaman Çizgisi grubunun süreçleri. ??
Timeline / Zaman Çizgisi grubunun süreçleri.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye