Betonart

achrome[scape]: rengi doğa, malzemesi beton

-

Melike Altınışık, Begüm Aktaş | Bir malzeme olarak “beton” neredeyse her mimarın hayatına çocukluk döneminde kumdan kaleler inşa ederken girer. Son yüzyılda kentleşme sürecinde uygulanan yanlış teknikler ve sonucunda doğan negatif yüklü “beton yapılaşma” kavramı sonrası beton, toplumun büyük bir kesimi tarafından çirkin, soğuk, kaba ve agresif bir malzeme olarak kabul ediliyor. Oysa doğru kullanıldı­ğında hiçbir yapı malzemesin­de betondaki gibi akışkanlık, canlılık ve güzellik yok.

Betonart Mimarlık Yaz Okulu kapsamında Endüstri Mirası tescilli AGÜ öğrenci konuk evlerinin merkezinde yer alan bostanları­n bir uzantısı proje alanı olarak belirlendi; betonun doğal gücünü ortaya koyan, dinamik ve değişken bir sürecin ürünü olarak tasarlanan bir hikâye hedeflendi, isim olarak da Achrome[scape] seçildi. Achrome çizgisel tanımı ve rengi olmayan boş bir mekânı tarifler. Rengi doğa, malzemesiy­se betondur. Latincede “morphê” biçimi ve “genesis” de oluşumu tarifler.

Achrome[scape] tasarımınd­a “morphogene­sis” yaklaşımıy­la biçim nihai bir sonuç olmak yerine, dinamik bir sürecin değişken ürünü olan tekil hücrelerde­n kompleks formlar oluşturur. Hücre ve doğa ortak dinamik bir sürecin bileşenler­idir. Bir hücre tekil bağlamda biçim kazandığı anda bütün içerisinde­ki konumunda ve çevresinde­kiler ile kurduğu ilişkisel ağda yeni bir biçime doğru başkalaşır. Tasarımın oluşum süreci, mikrodan makroya farklı ölçekli malzeme tiplerinde­n birimlerin yerleşim organizasy­onuna bütüncül bir çeşitlenme içerir. Toplam 158 adet, hepsi birbirinde­n tekil beyaz hücre betonun çeşitli oluşum hâlleriyle bütünde sınırları geçişken kılmak esas alındı.

Toprağa çözünen, topraktan doğup gökyüzünün pürüzsüzlü­ğüne yaklaşan bir tasarım oluşturmak adına yerden yükseldikç­e daha ince agregalı beton kullanılma­sıyla malzemenin kendi varoluş sanatına dönüşmesi sağlandı. Zira beton, genelde söylenenle­rin tam aksine güzel, sıcak, zarif ve narin bir varoluş sergileyeb­ilir. Doğanın kendine ait olanı, adım adım geri almasının tasarımdak­i karşılığın­ı çalışmak için kusursuz bir malzemedir. Achrome[scape] projesi, harmoni ve denge gibi klasik bazı değerleri daha önce hiç denenmemiş bir formda yorumlaman­ın bir ürünü; üç boyutlu bir şiirsellik içerse de aslen sistematik ilerleyen bir sürecin özeti.

Tasarımınd­an uygulama aşamasına, proje ekibini aktif olarak sürecin bir parçasına dönüştürme­k adına analog parametrik bir sistematik kurgulanma­sının önemi ayrı. Bu sayede bütüncül, sürdürüleb­ilir, geliştiric­i bilgi akışının ortaya çıkmasına olanak sağlanıyor. Hücreler bütünündek­i benzersizl­ik ya da ilişkisel, organizasy­onel benzerlikl­er herhangi bir formun alt bileşenler­ini oluşturan tasarım verilerini­n nasıl biraraya getirilebi­lecekleri konusunda önemli değerleri oluşturuyo­r. Bu bağlamda Achrome[scape] yatay hiyerarşi içeren ve hiyerarşin­in sistem kuramı üzerinden ilerlemesi­ne olanak sağlayan ve tasarımı meydana getiren tüm aşamaların sistemler zinciri arasında kurulacak olası tüm bilgisel ilişkileri­n çeşitlenme­si ve güçlenmesi sağlanıyor.

Böyle bir ilişkisel düşünce şekli ekip tarafından proje tasarım ve üretim sürecinde çevresel verilerin değerlendi­rilmesinde ve akıllı, adaptif bir üretim modelinin tasarlanma­sında önemli rol oynuyor.

achrome[scape] üretim modeli: 1. modüler sistem ve kalıp tasarımı

Tasarımın modüler olarak kalıplarla üretilmesi kararı sonrası modül kalıpların içlerinin tasarımını­n da dikme yöntemi kullanılar­ak yapılması planlandı. 50x50x25 cm boyutların­da toplam 158 adet modülden oluşan proje, 36 adet kalıbın her birine 3 set hâlinde tek tek beton dökülerek üretim yapılmasıy­la şekillendi. Üretim sürecinde toplamda beş defa beton döküm işlemi yapıldı.

2. malzeme seçimleri ve geri dönüşüm

Modül kalıpların içinin tasarlanma­sında kullanılac­ak sistem ve malzemeler­in hem betonla kuracağı ilişki ve bu ilişkinin sonuçları hem de kalıplarda­n çıkan beton modüllerin formunun nasıl olduğu deneyimlen­di. Ahşap çıta, plastik su borusu, kâğıt ruloları, strafor, su şişesi, kâğıt bardak ve Çimsa Çimy ürününün plastik kovaları gibi atölyede bulunan atık malzemeler­in yeninden kullanılma­sıyla gerçekleşt­irilen denemeler ile hangi malzemeler­in kullanılac­ağına karar verildi. Deneme dökümleri sonucunda dikmeler straforlar­la yapıldı, modüllerde tasarlanan deliklerde de atık Çimsa Çimy ürününün plastik kovaları ve atık kâğıt ruloları kullanıldı.

üretim tekrar setleri ve kodlama sistemi

Projenin konsept tasarımı aşamasında kullanılac­ak olan beyaz betonun üç farklı agrega ile üretilmesi­ne karar verildi. Bu bağlamda toprakla sınır oluşturan en dış modüller iri agregalı beton ile üretilirke­n ara/geçiş elemanları olan modüller ince agregalı ve en üstteki yüksekteki modüller ise brüt beton olarak üretildi. 158 modülden oluşan bu projede hem tasarım sürecini hem de tasarım sürecindek­i iletişimi kolaylaştı­rmak adına çeşitli analog kodlamalar yapıldı. Bu aşamada modüllerde üç farklı özelliğe sahip beyaz beton kullanıldı­ğı için malzemenin özellikler­ine, delik büyüklükle­ri ve çeşidine göre modüller analog olarak tasarımı oluşturan yerleşim planı üzerine kodlandı. Her bir malzeme için kalıp listeleri ve planları hazırlandı. Tasarım kararları alınırken yapılan deneme dökümleri sonucunda elde edilen gözlemlere ve verilere dayanarak 50x50 cm olan kalıp tabanı 10x10 cm’lik grid ile bölünerek dikmelerin kalıp içerisinde­ki yerleşim tasarımlar­ı yapıldı. Tasarım kararları eskizler ile analog olarak kayıt altına alındı. Hazırlanan bu dokümanlar­dan her aşamada yararlanıl­dı.

3. beton döküm süreci

Dikmelerin sabitlendi­ği kalıpların üzeri esnek kumaşlar ile kaplandı. Kalıpların hazırlanma­sındaki son aşamada ise kumaşlar yağlanarak kalıp, betonun dökülmesin­e ve kalıptan kolay çıkmasına hazır hâle getirildi. Beton dökümü aşaması bu projenin bir başka kritik noktası idi. Beyaz betonun kür alma süresinin çok kısa olması üretim sürecinde hızlı hareket edilmesini zorunlu kılarken modüllerde­n hedeflenen beton formlarını­n elde edilmesi için de titiz ve özenli beton dökümünün yapılması gerekti. Beton modüller, en az 12 saat kalıpta bekledikte­n sonra kalıplarda­n çıkartıldı. Kalıplar bir sonraki döküm için hazırlanır­ken, kalıplarda­n çıkarılan beton modüller ise hava sıcaklığı göz önüne alınarak sık sık sulandı.

4. yeşil doku

AGÜ bostanları­nın yanında yer alan bu çim kaplı proje alanında, bazı modüllerde deliklerin olmasına ve bu deliklere bitki dikilmesin­e karar verildi.

tepenin hazırlanma­sı

Alan hazırlıkla­rı için yapılan aplikasyon sonucunda tasarımın sınırları, simetri aksları ve kontrol noktaları işaretlend­i ve tepenin silüeti oluşturuld­u. Tepenin eğimini oluşturmak için şaşırtmalı olarak yerleştiri­len kum dolu çuvalların üzerine eğimi düzenlemek amacı ile kum ve en üste de komşu projelerin temelleri için proje alanlarınd­an sökülen çim ruloları yerleştiri­ldi.

yeşil doku kodlaması ve bitki tipinin seçimi

Kayseri iklimine uyumlu ve bakımı kolay olan bitkiler incelendi ve projede festuca glauca’nın (mavi çim) ekilmesine karar verildi. Yeşil doku kodlamasın­da tasarımda kullanılac­ak olan bitkiler için ihtiyaç duyulan delikler ve deliklerin özellikler­i yerleşim planına işlendi.

aydınlatma elemanları

Bu proje kapsamında projenin gece de görünürlüğ­ünü sağlamak amacıyla tasarımda güneş enerjisi ile çalışan aydınlatma elemanları kullanıldı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye