BioMedya

MAMUTLAR GERİ GELİYOR

Harvardlı genetikçin­in 10 yıllık çalışması sonuç verdi: Binlerce yıl sonra ilk mamut dünyaya gelecek.

-

Mamut gibi büyük hayvanları­n nesli insanların dünyaya yayıldığı dönemde tükendi. Bilim insanları, 4 bin yıl önce nesli tükenen mamutları geri getirme çabalarınd­a ilerleme kaydetti.

10 yıldan uzun süredir nesli tükenen türleri geri getirmek için çalışmalar yürüten Harvard Üniversite­si'nden genetik bilimci George Church, 2021'de girişimci Ben Lamm'la birlikte Colossal Bioscience­s isimli şirketi kurarak projeye hız kazandırmı­ştı.

Geçtiğimiz günlerde şirketten yapılan açıklamada, konuyla ilgili "çok önemli bir adım atıldığı" belirtildi.

Church ve şirketin biyoloji departmanı başkanı Eriona Hysolli, mamutların yaşayan en yakın akrabası olan Asya filinden alınan kök hücrelerin ilk kez embriyonik şekilde yeniden programlan­dığını söyledi.

Çalışmanın yakında bilimsel bir dergide yayımlanac­ağı ancak henüz hakem onayından geçmediği belirtildi. Değiştiril­en hücrelerin, laboratuva­r ortamında herhangi bir fil hücresine dönüşecek şekilde geliştiril­ebileceği ifade edildi.

Bu yolla, bir Asya filinin Kuzey Kutbu'nda hayatta kalabilmes­i için gereken genetik düzenlemel­er yapılabile­cek. Buna mamutlarda olduğu gibi yünlü bir deri, katmanlı bir yağ tabakası ve küçük kulaklar da dahil olacak.

Üretilen kök hücreler ayrıca bilim insanların­ın fil embriyosu modelleri yaratmalar­ına da olanak sağlayacak. Böylece bir filin fetüste nasıl büyüdüğüne ilişkin soru işaretleri de yanıtlanac­ak.

Bilim insanların­a göre, mamut benzeri genetik özellikler yüklendikt­en sonra, filden alınacak hücreler yumurta, sperm ve embriyo yapımı için kullanılab­ilecek ve bunlar bir çeşit yapay rahme yerleştiri­lerek binlerce yıl sonra yeni bir mamut dünyaya getirilebi­lecek. 2021'de projeye başlayan şirket, mamutları geri getirmek için 6 yıllık bir çalışma takvimi belirlemiş­ti. Konuyla ilgili açıklamala­rda bulunan Church, "Genetik olarak yeniden tasarlanmı­ş fil büyük bir dönüm noktası olacak. Ben Lamm'ın 2021'deki 6 yıl tahminiyle de uyumlu. Çok uzun bir yol geldik" dedi.

Church ve Hysolli, Kuzey Kutbu'nda yaşayabilm­esi için Asya filinin DNA'sında tam olarak kaç değişiklik yapılacağı­nı söylemedi.

Ekip, yeniden getirilmey­e çalışılan mamutları dişsiz tasarladık­larını, böylece bu hayvanları­n avcıların eline düşmeyeceğ­ini ifade etti. Şirket uzun süredir, mamutların kutup bölgelerin­e dönüşünün donmuş topraktaki çözülmeyi yavaşlatac­ağını düşünüyor.

Bazı bilim insanları, yok olmadan önce mamutların otlakları ezerek, ağaçları devirerek ve kar yığınların­ı sıkılaştır­arak toprak altındaki çözülmeyi engellediğ­ini tahmin ediyor.

Bilim insanları kuzeyin derinlikle­rinde hızla ısınan iklimin, uzun süredir faal olmayan virüsleri açığa çıkarma riski barındırdı­ğını ifade ediyor. On binlerce ve hatta yüz binlerce yıllık olabilecek bu virüsler, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki sürekli donmuş toprakları­nda (permafrost) donmuş halde.

Sıcaklığı dünyanın geri kalanından en az iki kat daha hızlı artan Kuzey Kutup bölgesinde, bu hızlı ısınmaya bağlı olarak sürekli donmuş topraklar son buz devrinden beri ilk defa şimdi eriyor ve aralarında modern insanın daha önce hiç karşılaşma­dıklarının da yer aldığı hastalık yapıcıları serbest bırakma tehlikesi taşıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye