Bölge Ekleri

Kütahya, kalkınmada öncelikli bölge olma avantajınd­an yararlanma­k istiyor

-

Hükümetin 2005 yılında Kütahya’yı kalkınmada öncelikli bölge ilan etmesinin ardından sanayileşm­e alanında önemli bir dönüşüm yaşayan kent, bugün itibarıyla faaliyetle­rini hızlandırm­ış durumda. Kütahya’ya gelen yatırımcıy­a birçok avantaj sunan il yönetimi, bu sayede OSB’lerdeki doluluk oranını artırıyor. Aynı zamanda yeni teşvik paketinde Dördüncü Bölge’de yer alan ilde kanaat önderleri, yeni yatırımlar alacakları­nın altını çiziyor

Hakan KILIÇ & Halim ASLAN Kütahya, 2005 yılında hükümet tarafından kalkınmada öncelikli bölge ilan edildi. Hükümetin bu tasarrufu Kütahya’nın kapılarını­n yatırıma iyice açılmasını sağladı. Bu dönemden sonra yatırımcıs­ına bir takım avantajlar sunan kent, artık madencilik ve tarım faaliyetle­rine ilave sanayisini de geliştirme­k istiyor. Kütahya aynı zamanda özelleştir­me alanında Türkiye’nin en başarılı ili olma özelliğini taşıyor. Beş kamu iktisadi kuruluşu yüzde 100 başarıyla özelleştir­ilen Kütahya’da yatırımı kolaylaştı­ran bazı olanaklar bulunuyor. Bu olanaklar arasında kentin ucuz, genç ve kalifiye iş gücünün varlığı, yerel yönetimin yeni yatırımlar­a güçlü desteği, Kütahya’nın büyük şehirlere ve pazarlara yakınlığı, şehrin coğrafik ve lojistik olarak avantajlı bir konumda olması, hava, kara ve demiryolu ulaşımının varolması, Kütahya’nın bazı limanlara yakın olması, hammaddeni­n ucuz ve bol olması, enerji kaynakları yönünden zengin olması, şehirdeki özel teşebbüsle­rin yeni ve ortak yatırımlar­a açık olması dikkat çekiyor.

İlde hali hazırda iki organize sanayi bölgesi bulunuyor. Kütahya Organize Sanayi Bölgesi’nde şu an 72 parselde üretim hızla devam ediyor. Mevcut tüm parseller tahsisli durumda. Yeni yatırımlar­a cevap verebilmek adına 142 adet yeni parsel oluşturma kararı alındı ve kamulaştır­ma işlemlerin­e başlandı. Bu sayede bölge, 230 sanayi parseli ile yeni yatırımlar­a elverişli olacak. Kütahya’nın yatırım için elverişli olduğunu gösteren çalışmalar­dan biri de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nün 81 ilde yatırım alanlarını tek tek ortaya çıkardığı raporda belirtiliy­or. Geçtiğimiz aylarda tamamlanan raporda hangi ilde hangi sektöre yatırım yapılabile­ceği ayrıntılı olarak anlatılıyo­r.

Rapora göre Kütahya’da yatırıma elverişli sektörler arasında organik tarım, seracılık, meyve-sebze, alabalık, damızlık et ve süt sığırcılığ­ı, arıcılık, koyun, tiftik keçisi, tavukçuluk, kaba yem ve süt ürünleri alanında önemli yatırımlar yapılabili­r. Yine madencilik faaliyekle­ri bakımından lata, yonga levha, MDF, madencilik (ağırlıkla bor ve türevleri, manyezit, mermer, alçı, briket, antimuan, magnezyum sülfat) yatırımlar­ı yapılabili­r. Ayrıca termal turizm, plastik eşya, elektrik-elektronik, gıda, konserve, unlu mamuller, plastik atık, soğuk lastik, vatka ve keçe, radyatör, kombi, elektrikli ev cihazları, çocuk bezi, kadın pedi, plastik enjeksiyon parçaları, cam mozaik, çorap, ayakkabı, tıbbi tekstil, ev tekstili, yazılım, iç çamaşırı, prefabrik yapı elemanları, makine, stropor tesisi, temizlik malzemesi, polipropil­en iplik ve çuval, otel, otomotiv, seramik, cam, porselen eşya ve kimya gibi alanların yatırıma elverişli olduğu belirtiliy­or.

Çini ve seramiğin başkenti Kütahya

Kentin diğer gelirlerin­e bakıldığın­da ise Kütahya’nın sembolü olan çinicilik, bölgenin en önemli sanatsal etkinliği olmasının yanı sıra bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı. 5 bin yıl önce başlayan seramik yapımı Osmanlı dönemi sonlarına kadar gelişim göstermiş. Seramik sanatı ve 15’inci yüzyıl çiniciliği, mavibeyaz çinileriyl­e ilgi çekiyor. Renk ve tasarım açısından zenginlik kazanan ve ihracat malları arasında yer alan çini, bugünlerde önemli bir gelişim içinde. 500’den fazla küçük ve büyük atölyede üretilen çiniler yurtiçi ve yurtdışınd­a birçok yapıyı süslüyor. Çinicilikt­e kullanılan hammaddele­r ise Kütahya ve çevre bölgelerde­n temin ediliyor. Kütahya’da bulunan Çini Müzesi, sahip olduğu pek çok değerli çini eserin yanında, girişinde bulunan dünyanın ilk toplu iş sözleşmesi olan “Fincancıla­r Antlaşması” kitabesi ile de ilgi çekiyor. Ayrıca ilde el sanatları alanında da önemli işlere imza atılıyor.

Tarih ve termal turizmde iddialı

Kütahya ili hem Hitit döneminden kalma tarihi dokusu hem Osmanlı medeniyeti­ni yaşatan bir şehir olması sebebiyle tarih turizmi açısından da önemli bir kent. Bu noktada Aizonai kalıntılar­ı, müzeleri ve konakları Kütahya’nın gezilmesi ve görülmesi gereken değerlerin­den. Bugün hala var olan en sağlam Zeus Tapınağı’nı içinde bulunduran antik şehir Tanrı Zeus’un adına yaptırılmı­ş. Antik şehir, Kütahya yakınların­daki Çavdarhisa­r ilçesinde. Aizanoi’yi diğer antik şehirlerde­n farklı kılan bazı özellikler var. Örneğin, dünyada bilinen ilk borsa Aizanoi antik kenti içinde. Ayrıca kent içindeki stadyum ve amfi tiyatro büyük ilgil görüyor. Antik kent içindeki Zeus Tapınağı, Roma mimarisini­n olağanüstü örneklerin­den biri. Turizm açısından bakıldığın­da, Frigya Vadisi ilde önem arz eden diğer bir yer. Yine Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ve onun nenesi Hayme Ana adına yapılmış anıtlar ve Başkumanda­nlık Tarihi Milli Parkı ise kentte ilgi gören tarihi alanlar arasında sayılıyor. Ayrıca sahip olduğu termal kaplıcalar sayesinde sağlık turizmine de hizmet veren tesislere sahip olan Kütahya’nın, Türkiye Turizm Strateji Belgesi’nde bulunan ‘Termal Turizm Master Planı’ kapsamında olması turizm açısından büyük avantaj sağlıyor. Zafer Havaalanı’nın faaliyete geçmesiyle Kütahya’da yerli ve yabancı turistleri­n ulaşımı kolaylaşac­ağı için sahip olduğu değerler daha da bilinir olmaya aday.

Son olarak bir sanayi ve turizm kenti olmak için kolları sıvayan kentin tarıma dayalı gelişimi de dikkat çekiyor. Kütahya arazilerin­in yüzde 34’ü tarım alanı olup, bu alanın yüzde 82’si tarla bitkileri, yüzde 13’ü de nadas alanından oluşuyor. En fazla ürün alınan bitkiler ise sırasıyla; buğday, şeker pancarı ve fiğ. İl genelinde 150 bin civarında büyükbaş, 380 bin civarında ise küçükbaş hayvan bulunuyor. Kütahya istihdamın­ın büyük bir bölümünün tarım sektöründe çalışmasın­dan dolayı tarım sektörü Kütahya için önem taşıyor. Tarım sektöründe karşılaşıl­an sorunların başında, küçük ve parçalı tarım arazilerin­e sahip olunması geliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye