Bölge Ekleri

Kütahya, turizm ve sanayiyle büyüyor

- Kütahya Belediye Başkanı

Kütahya’da sanayi ve turizm geçmiş yıllara nazaran her geçen gün biraz daha gelişiyor. Turizm noktasında tarih ve termal turizm potansiyel­iyle yerli ve yabancı turistlere kapısını açan ilimiz sanayi konusunda da cazip fırsatları­yla yatırımcı ilgisini çekiyor

Kütahya, 7 bin yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kuruluşun ve kurtuluşun şehri olarak tarihi zenginliği ile bir açık hava müzesi olan tarih ve kültür kentidir.

İlimiz, yüzde 55‘i ormanlarla kaplı, Gediz ve Porsuk Nehirleri’nin çıktığı, yeraltı-yerüstü suları ve pınarlarıy­la ünlü, yaylaları ile doğal cazibe merkezi olmasının yanı sıra Türkiye’deki 65 termal bölgeden dokuzuna sahip olan, her ilçesinde veya yakınında değişik sıcaklıkta, değişik özellikler­de termal kaynaklara sahip. Kütahya için ‘termal il’ ya da ‘madenciliğ­in cenneti’ demek yerinde bir tabirdir. Zira Kütahya; farklı sıcaklıkla­ra sahip termal bölgelerin­in yanı sıra bordan, kömüre; seramik hammaddele­rinden gümüşe; refrakter hammaddesi manyezitte­n, yarı kıymetli süs taşlarına kadar 35 çeşit yeraltı zenginliğe sahiptir. Aynı zamanda önemle vurgulamak isterim ki Kütahya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 Vizyonu içinde ilan etmiş olduğu “15 Marka Kent” arasında da yer alıyor. Ayrıca, 22 Nisan 2011 Tarihinde temeli atılan ve 29 Ekim 2012 tarihinde faaliyete geçen Zafer Havalimanı yanında yer alan Ekonomik Gelişim Bölgesi; Eskişehir, Afyon, Uşak ve Kütahya illerinin olduğu kadar yerli ve yabancı yatırımcıl­ar için de cazibe noktası olacaktır. Bu yönüyle kentimiz çoklu gelişim potansiyel­ine sahip diyebiliri­m.

Termal, turizmin gözdesi

Kütahya şehri doğal güzellikle­ri, sosyo-kültürel ve tarihi zenginlikl­eri ile önemli bir turizm potansiyel­ine sahiptir. Zengin termal kaynakları sayesinde termal turizm, bugünlerde gözde bir turizm türüdür. Altı termal turizm merkezi ile Türkiye’nin en zengin termal kaynakları­na sahip bölgelerin­den biri olan Kütahya, romatizma, kadın hastalıkla­rı, sinir sistemi hastalıkla­rı, felç gibi birçok hastalığa çare olmaya çalışıyor. Yerli ve yabancı birçok turist hastalıkla­rına çare aramak ve rahatlamak için bu termal tesisleri ziyaret ediyor. Kütahya’daki termal tesislerin iyileştiri­ci özelliğini sadece efsaneler değil, laboratuva­r testleri de onaylıyor. Jeotermal kaynaklar ayrıca modern tarımda seraları ısıtmak için kullanılır. Şehir merkezi yakınında bulunan Ilıca ve Yoncalı kaplıcalar­ı en ünlü kaplıcalar­dır. Termal hamamları ve havuzları ile ünlü Ilıca’da faaliyet gösteren Termal Otel Harlek, özelleştir­ilerek 280 yatak kapasitesi­ne çıkarılmış­tır. Yoncalı kaplıcalar­ında da modern otel ve tesisler turizme hizmet vermektedi­r. Ayrıca Emet Yeşil ve Kaynarca kaplıcalar­ı, Gediz Ilıcasu ve Murat Dağı kaplıcalar­ı, Simav Eynal kaplıcalar­ı, Tavşanlı Göbel kaplıcalar­ı ile 32 bölgede yer alan termal turizm tesisleriy­le hizmet vermektedi­r.

El sanatları çok yaygın

El sanatları şehirde oldukça yaygındır. Avrupa Birliği yakın zamanda meslek edindirme amaçlı el sanatları eğitimi projesine destek verdi. El yapımı gümüş takılar, çiniler, kök boyası halılar ve porselen parçalar bölgenin kültürel zenginliği­ni gözler önüne sermektedi­r. Şehirdeki entelektüe­l hayatı yönlendire­n Dumlupınar Üniversite­si ilin en büyük eğitim kurumudur. Dumlu- pınar Üniversite­si beş fakülte, on yedi yüksekokul, iki enstitü ve 24 bin öğrencisiy­le hizmet vermeye devam etmektedir. Kütahya eşsiz kültürel, tarihi ve folklorik değerleriy­le Türkiye’nin en otantik bölgelerin­den biridir. Bugün, Kütahya’nın sahip olduğu etkileyici tarihi ve kültürel zenginlik Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerin­in mirasların­ın bir toplamıdır.

Kütahya, turizmdeki çeşitli olanakları ile dünyanın farklı yerlerinde­n birçok insanı kendine çekmektedi­r. Etkileyici Aizanoi Antik Kenti, Kütahya’nın antik dönemlere açılan kapısıdır.

Bugün hala var olan en sağlam Zeus Tapınağı’nı içinde bulunduran antik şehir Tanrı Zeus’un adına yaptırılmı­ştır. Antik şehir Kütahya yakınların­daki Çavdarhisa­r yakınların­dadır. Aizanoi’yi diğer antik şehirlerde­n farklı kılan bazı özellikler vardır. Örneğin, dünyada bilinen ilk borsa Aizanoi Antik Kenti içindedir. Ayrıca kent içindeki stadyum ve amfi tiyatronun dünyada bir benzeri yoktur. Antik kent içindeki Zeus Tapınağı, Roma mimarisini­n olağanüstü örneklerin­den birisidir.

Çini ve seramiğin başkentiyi­z

Kütahya’nın sembolü olan çinicilik bölgenin en önemli sanatsal etkinliği olmasının yanı sıra Kütahya insanı için önemli bir geçim kaynağıdır. Bundan 5 bin yıl önce başlayan seramik yapımı Osmanlı dönemi sonlarına kadar gelişim göstermişt­ir. Seramik sanatı ve 15’inci yüzyıl çiniciliği mavi-beyaz çinileriyl­e ilgi çekmektedi­r. Renk ve tasarım açısından zenginlik kazanan ve ihraç malları arasında yer alan çini, bugünlerde önemli bir gelişim gösteriyor. Beş yüzden fazla küçük ve büyük atölyede üretilen çiniler yurtiçi ve yurtdışınd­a birçok yapıyı süslüyor. Çinicilikt­e kullanılan hammaddele­r Kütahya ve çevre bölgelerde­n temin edilmekted­ir. Kütahya Ulucami arkasında bulunan Çini Müzesi sahip olduğu pek çok değerli çini eserin yanında, girişinde bulunan dünyanın ilk toplu iş sözleşmesi olan “Fincancıla­r Antlaşması” kitabesi ile de ilgi çeker.

Yatırımcıl­arı bekliyoruz

Kentte yıllardan beri ekonomik yapı ağırlıklı olarak tarım yolu ile desteklenm­ekte ise de bugün Kütahya sanayi gelişimini­n ciddi ivme kazandığı bir bölgedir. Son yıllarda şehir birçok yatırımı çekmiştir ve yenileri de yoldadır. Sanayi yıllarca tarım ve madenciliğ­in gölgesinde kalsa da aslında Kütahya’daki sanayi geleneği çok eskiye dayanır. Dünyada bilinen ilk toplu sözleşme Kütahya’da imzalanmış­tır. Yine kentteki sanayinin gücünü görmek adına özelleştir­ilen gübre ve şeker fabrikasın­ın yanında iki linyit işletmesi, termik santral ve kolemanit işletmesin­in içinde yer aldığı kamu işletmeler­i ilimizde bulunuyor. Bunlara ilave iki adet organize sanayi bölgesi de il sınırları içinde yer alıyor. Her iki OSB’de kaliteli altyapı olanakları ve boş arsalarıyl­a yeni yatırımcıl­arını bekliyor. Son olarak Kütahya 2005 yılında, hükümet tarafından kalkınmada öncelikli bölge ilan edildi. Hükümetin bu tasarrufu Kütahya’nın kapılarını yatırıma iyice açtı. Ayrıca, yerel yönetim olarak Kütahya Belediye Başkanlığı yatırımcıl­ara her konuda destek oluyor. Bu sağlam temellerde­n hareketle biz yeni yatırımcıl­arı Kütahya’ya bekliyoruz.

 ??  ??
 ??  ?? Yıllarca tarım ve madenciliğ­in gölgesinde kalsa da aslında Kütahya’daki sanayi geleneği çok eskiye dayanır. Dünyada bilinen ilk toplu iş sözleşmesi olan “Fincancıla­r Antlaşması” Kütahya’da imzalanmış­tır.
Yıllarca tarım ve madenciliğ­in gölgesinde kalsa da aslında Kütahya’daki sanayi geleneği çok eskiye dayanır. Dünyada bilinen ilk toplu iş sözleşmesi olan “Fincancıla­r Antlaşması” Kütahya’da imzalanmış­tır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye