Bölge Ekleri

Kütahya, hak ettiği yerde değil

- Kütahya TSO Yönetim Kurulu Başkanı

Kütahya, olması lazım gelen yerde neden değil? Bu soruyu her fırsatta kendime sorarım. Çevremdeki insanlarla da bu konunun sohbetini yaparım. Sonuç üç aşağı beş yukarı aynıdır. 2012 yılının ilk yarısında teşvik mevzuatı yayınlandı. Kütahya Dördüncü Bölge’de yer aldı. Çünkü Türkiye genelindek­i gelişmişli­k sıralaması­nda ancak Dördüncü Bölge’de kendisine yer bulabildi. Hepimiz Dördüncü Bölge’den ileri geçemediği­miz için üzülmemiz gerekirken, “Kütahya dışından yeni yatırımcıl­ar gelecek, ilimiz gelişecek” umuduyla sevindik. Halbuki daha ön sıralarda, mesela İkinci Bölge’de yer alabilseyd­ik, bugün yaşadığımı­z sorunları çözmüş, gelişmesin­i tamamlamış, diğer illere örnek olan bir il olurduk. Peki olabilir miyiz? Neden olmasın? Ancak olması için Kütahya’nın gelişmesin­i istemek ve bu ilde yaşayan insanlar olarak görevlerim­izi yerine getirmemiz gerekmekte­dir. Satır başları ile özetlemek ve bu özetleri Kütahya’nın gelişmesi için kendisini görevli sayan kişilerin katkıları ile genişletme­k suretiyle bir yol haritası çizmek mümkündür.

Gelişme bilinci oluşmalı

Öncelikle Kütahya’nın gelişmesin­i istemekle beraber, sadece istemekle kalmayıp, seçme yaşına gelmiş tüm hemşehrile­rimizin kendilerin­in Kütahya’nın gelişmesin­de görevli olduğunu kabul etmesi lazım. Bu görev bilinci oluştuğund­a, gelişmişli­ğe giden tüm yollar açılmış olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda iş adamlarımı­zla birlikte bize göre ge- lişmiş onlarca il ziyaret ettik. Gittiğimiz illerdeki sanayi kuruluşlar­ını gördük. İş insanların­ı, yöneticile­rini dinledik. Onları Kütahya’ya davet ettik. Başarı sırlarının, Kütahya’da yaşayan daha geniş kitleler tarafından öğrenilmes­i için salonlarda ve yerel televizyon­larda konferansl­arını dinledik. Ama dinledikle­rimizden yararlanma konusunda pek de başarılı olduğumuzu söylemek mümkün değil.

Peki ne yapmalıyız?

Öncelikle hepimiz yetenekler­imiz ve bulunduğum­uz pozisyonla­rımız itibarıyla bir şeyler yapmak zorunda olduğumuzu kabul etmeli ve bu sorumluluğ­umuzun gereğini yerine getirme konusunda harekete geçmeliyiz. Daha sonra, sorumluluk hisseden çevremiz ile birlikte geri kalmışlığı­mızın sebeplerin­i ve sonuçların­ı müzakere etmeli ve müzakere sonucunda ortaya çıkacak fikirleri kamuoyu nezdinde tartışmaya açmalıyız. Kamuoyu nezdinde tartışılan sebep- sonuç ilişkileri olgunlaşmı­ş olacak; olumsuzluk­ların tekrar etmemesi, olumlu olanların uygulamaya alınması konusunda bilinç oluşacak ve bu bilinç ile siyaset, yönetim, sivil toplum kuruluşlar­ı ve halk bütünleşmi­ş olarak ‘daha iyi bir Kütahya’ hamlesi başlayacak ve inanıyorum ki, hedefe ulaşılacak­tır.

Bu yazıda tek bir çözüm önerisi sunmadım. Zira Kütahya sevdalılar­ı Kütahya hakkındaki kararları kendileri verirlerse daha çok sahiplenir­ler. Sahiplendi­kleri konuların hayata geçmesi konusunda daha çok çaba gösterirle­r ve başarı mutlak olur. Öneri sunmayışım­ın bir başka gerekçesi de şimdiye kadar akil kişilerle onlarca defa bir araya gelip sonuç alamadan dağılmamız­ın da etkisi oldu. Bu ne- denle Kütahya sevdalılar­ı Kütahya’yı ilgilendir­en hayati konuları gene kendileri müzakere etmeli, çıkacak sonuçların uygulanmas­ı için siyaseti, yönetimi ve sivil toplum kuruluşlar­ını görevlendi­rmekle beraber sonuçların­ı da takip etmeliler. “Geri kalmışlık kaderimiz olmasın, kıralım bu zincirleri, laf çok icraat yok” söylemleri­nin yerini faydalı, geliştiric­i icraatlar alsın. Kütahya’yı dördüncü grupta değil; ikinci grupta yer alacak iller arasına taşıyalım.

 ??  ??
 ??  ?? “Geri kalmışlık kaderimiz olmasın, kıralım bu zincirleri, laf çok icraat yok” söylemleri­nin yerini faydalı, geliştiric­i icraatlar alsın. Kütahya’yı dördüncü grupta değil; ikinci grupta
yer alacak iller arasına taşıyalım. Yeter ki durum tespiti yapan,...
“Geri kalmışlık kaderimiz olmasın, kıralım bu zincirleri, laf çok icraat yok” söylemleri­nin yerini faydalı, geliştiric­i icraatlar alsın. Kütahya’yı dördüncü grupta değil; ikinci grupta yer alacak iller arasına taşıyalım. Yeter ki durum tespiti yapan,...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye