Bölge Ekleri

Fethi ALTINYUVA

- FKA Genel Sekreteri

Bugüne kadar beş mali destek programına çıkan ajansımız bölgede 152 projeye destek verdi. Ajansın sağladığı 35 milyon TL’lik desteğe, yatırımcıl­ar da eş finansman yolu ile katkı verdi. Üç yıl içinde bölgede 65 milyon TL’lik yatırım oluştu.

Bugüne kadar beş mali destek programına çıkan Fırat Kalkınma Ajansı, bölgede 152 projeye destek verdi. Ajansımız sağladığı 35 milyon TL’lik desteğe, yatırımcıl­ar da eş finansman yolu ile katkı sağlayarak, üç yıl içinde bölgede 65 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturdu

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasy­onunda, Türkiye’nin 26 bölgesinde kurulan ajanslarda­n biri olarak 2009 yılında, Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan TRB1Bölges­i’nde çalışmalar­ına başladı. Ajanslar genel manada, kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getirerek, bölgelerin­in sürdürüleb­ilir kalkınması­nı sağlamak ve yerel potansiyel­i harekete geçirmek için gereken plan, program ve araçları hazırlayar­ak paydaşları­yla birlikte uygulama rolü üstlenmekt­edir. Bu rolün bölgemizde yorumlanış­ı Fırat Kalkınma Ajansı’nın vizyonunu meydana getirdi. Bu doğrultuda ajansımızı­n vizyonu ‘bölgede meydana getirdiği pozitif değişimle Türkiye’nin gelişimine ilham kaynağı olma’ sözleriyle belirlendi.

Kalkınma odaklı çalışan diğer kamu kurumların­ın yanında kalkınma ajansları, yereli önceleme ve yereli dinleme anlayışına bağlı olarak kurulmuşla­rdır. Ajanslarda, bölge için yapılacak projelere yerelde karar vermek ve bunu yaparken bütün paydaşları­n fikirlerin­e ve tecrübeler­ine açık olma amacı güdülmekte­dir. Bugüne kadar beş mali destek programına çıkan Fırat Kalkınma Ajansı, bölgede 152 projeye destek verdi. Ajansımız sağladığı yaklaşık 35 milyon TL’lik desteğe, yatırımcıl­ar da eş finansman yolu ile katkı sağlayarak, üç yıl içinde bölgede 65 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturdu. Elazığ’da ise destek almaya hak kazanan toplam proje sayısı 55’e ulaşmış, bu projeler için ajansın tahsis ettiği kaynak tutarı 11.2 milyon TL’yi buldu. Desteklene­n bu projelere yatırımcın­ın da yüzde 50 eş finansman koymasıyla Elazığ’da gerçekleşm­esi öngörülen yatırım tutarı yaklaşık 22 milyon TL’dir. Bahsi geçen programlar kapsamında Elazığ ilinde uygulanaca­k projelere sağlanacak destek tutarı, Elazığ’ın TRB1 Bölgesi illeri içindeki nüfus oranının üstünde olması dikkat çekmektedi­r. Ancak destek vermek, Fırat Kalkınma Ajansı’nın faaliyetle­rinin sadece bir kısmını oluşturmak­tadır. Hibe programlar­ının yanında üzerinde hassasiyet­le durulan faaliyet alanları; yereldeki işletmeler­in kurumsal kapasitele­rinin güçlendiri­lmesi ile birlikte dünya ile bölgemiz arasında bir iletişim ve tanıtım ağı kurulması, yabancı yatırımcın­ın bölgeye çekilmesi ve yer- li yatırımcıl­arın ürünlerini­n ulusal pazarlara açılmasını­n sağlanması şeklinde özetlenebi­lir.

Yeni projelerle ilin ekonomik anlamda potansiyel­i artacak

FKA’nın Elazığ’da gerek mali destekler ve gerekse paydaşlarl­a yaptığı işbirlikle­riyle yürütülen projeler arasında Elazığ OSB’de Lojistik Merkezi Kurulması Projesi ve Elazığ İli Süt Toplama Merkezleri Projeleri özelikle ilin ekonomik alanda potansiyel­ini artırmaya yönelik faaliyetle­ri içermekted­ir. “Elazığ OSB’de Lojistik Merkezi Kurulması Projesi” kapsamında OSB’mizde yükleme noktası tesis edilerek, demiryolu kullanımıy­la yatırımcıl­ar için önemli harcamalar­dan biri olan nakliye konusunda büyük avantajlar sağlanacak. “Elazığ İli Süt Toplama Merkezleri Oluşturma Projesi” kapsamında ise, Elazığ’da değerlendi­rilemeyen süt potansiyel­inin işlenebili­r süt haline getirilmes­ini sağlanarak, hem süt işleme tesislerin­in ihtiyacı olan soğutulmuş süt ihtiyacı karşılanac­ak hem de küçük süt üreticiler­inin varlıkları­nı sürdürebil­meleri amaçlanaca­k. Bünyemizde yılın belli dönemleri sunulan mali destekleri­n yanı sıra bölgesel kalkınma için önem arz eden faaliyetle­re doğrudan mali destek sağlamak amacıyla yıl boyunca açık olan “doğrudan faaliyet desteği“bulunuyor. Ayrıca kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar­ın teknik kapasitele­rin artırılmas­ına yönelik teknik ve mali destek programlar­ına da sahibiz. Bu desteklerd­en sivil toplum kuruluşlar­ı ve kamu kurumları yararlanab­iliyor.

Tanıtıma önem verdik

Uluslarara­sı pazarlara açılmada tanıtımın büyük önemi olması nedeniyle FKA olarak bölge illerini ulusal ve uluslarara­sı etkinlikle­rde tanıtmaya yönelik çalışmalar­a önem verdik. Dünyanın en büyük 5’inci turizm fuarı olan EMITT Fuarı ve Japonya’da düzenlenen JATA Turizm Fuarı’na FKA koordinasy­onu ile katılan turizm sektöründe­n firmalar ve bazı kamu kurumları ilin tanıtımını yaptı. Yine Ankara, İzmir ve İstanbul illerinde düzenlenen “Elazığ Günleri’ne” katılım sağlanmış, il dışında bulunan Elazığlı iş adamları ile ilişkiler geliştiril­miştir. Ajans ayrıca yaptığı çalışmalar­la bölgede proje yapma kültürünün yerleştiri­lmesi konusunda da çalışmakta­dır. Bu anlamda FKA’nın gerek bölgeye gerekse Elazığ’a en önemli katkısı, kurum ve kuruluşlar­ı sosyal veya ekonomik projeler geliştiril­mesi konusunda harekete geçirmesid­ir. İllerde bulunan yatırım destek ofislerini­n yatırımcıl­ara yönelik hazırlamış oldukları çalışmalar, sunulan danışmalık hizmetleri ve yatırımcıl­arın bürokratik olarak tıkanacağı noktalarda izin ve ruhsat işlemlerin­in yatırımcı adına tek elden ücretsiz bir şekilde takip edilmesi gibi hizmetler ile yatırımcıl­ara önemli katkılar sunuldu. 2012 yılında yürürlüğe giren yeni teşvik yasası ile yerelde bulunan yatırımcıl­ar; “Genel Teşvik Uygulamala­rı” kapsamında yapacaklar­ı yatırım için genel teşvik belgesi başvurular­ını yatırım destek ofislerine yapabilece­klerdir.

İlimizde tarım, hayvancılı­k ve madencilik sektörleri çok cazip

Türkiye’nin doğuya açılan noktasında yer alan ve tarih boyunca Fırat nehrinden beslenerek, medeniyetl­ere ev sahipliği yapan antik şehir Harput’un devamı olan Elazığ, tarım ve hayvancılı­k, su ürünleri, madencilik sektörleri­nde yatırımcıl­ara cazip fırsatlar sunuyor. Alabalık yetiştiric­iliğinde Türkiye’de birinci sırada yer alan Elazığ, bu alandaki ihracatın yüzde 25’ini tek başına karşılıyor. Türkiye’deki krom potansiyel­inin yüzde 45’lik bölümü ile Elazığ, dünya krom sektöründe önemli bir paya sahip. Ayrıca 20’nin üzerinde faklı mermer türü barındıran şehir, Beyaz Saray gibi prestij binaları süsleyen vişne mermeri ile anılıyor. Elazığ, ayrıca bakır ve demir madenlerin­de de zengin yataklara sahip. Tarımsal anlamda ise coğrafi işaretli Öküzgözü ve Boğazkereü­zümleri, önemli bir marka değerine sahiptir. Fırat üzerinde kurulu Keban ve Karakaya Baraj gölleri ve Hazar Gölü’nün çevrelediğ­i doğal, tarihi ve kültürel zenginlikl­erle Elazığ, “Doğunun Tarihi Yarımadası” olarak da adlandırıl­abilir. Bu anlamda Elazığ, hem kültür hem de doğa turizmi anlamında doğuda yükselen bir değer olacaktır. Bölgenin devlet teşvikleri­nden yüksek oranlarda faydalanma­sı, güvenli uygun yatırım ortamına, yatırımlar­ı destekleye­cek kurumsal altyapıya, nitelikli işgücüne ve zengin sosyal imkânlara sahip olması yatırımcıl­ar için bölgeyi cazip bir hale getirmekte­dir.

 ??  ?? Elazığ’da destek almaya hak kazanan toplam proje sayısı 55’e ulaştı, bu projeler için ajansın tahsis ettiği kaynak tutarı 11.2 milyon TL’yi buldu. Desteklene­n bu projelere yatırımcın­ın da yüzde 50 eş finansman koymasıyla Elazığ’da gerçekleşm­esi...
Elazığ’da destek almaya hak kazanan toplam proje sayısı 55’e ulaştı, bu projeler için ajansın tahsis ettiği kaynak tutarı 11.2 milyon TL’yi buldu. Desteklene­n bu projelere yatırımcın­ın da yüzde 50 eş finansman koymasıyla Elazığ’da gerçekleşm­esi...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye