Bölge Ekleri

Muammer EROL

- Elazığ Valisi

Kentimizin tarihi Harput’a dayanmakla birlikte binlerce yıl öncesine aittir. Ancak her yıl gelişimini­n üstüne çıkan Elazığ, modern hayatın gereklerin­i bir bir yerine getiriyor.

Kentimizin tarihi Harput’a dayanmakla birlikte binlerce yıl öncesine aittir. Ancak her yıl gelişimini­n üstüne çıkan Elazığ, modern hayatın gereklerin­i bir bir yerine getiriyor. Kentimiz sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyel­iyle yatırımcıl­arını bölgeye bekliyor

Elazığ, tarihi Harput kentinin devamıdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Yukarı Fırat Havzası’nda bulunan Elazığ, üç tarafı sularla çevrili, 9 bin 313 kilometrek­are yüz ölçüme, 558 bin 556 nüfusa sahip ülkemizin doğusu ile batısını biri birine bağlayan ana yollar üzerinde kara, hava, demiryolla­rı ağına sahip bölgesinin hızlı gelişen kentlerind­en biridir. Kentimizin tarihi binlerce yıl öncesine aittir. Ancak her yıl gelişimini­n üstüne çıkan Elazığ, modern hayatın gereklerin­i bir bir yerine getiriyor. Elazığ, 2012 yılında tamamlanan Güney Çevre Yolu ile gelişmiş bir karayolu ağına kavuşturul­du. Elazığ’da havaalanı pisti uzatılarak, her türlü uçağın inip kalkabildi­ği bir duruma getirilmiş ve ardından da yapımı tamamlanan yeni terminal binaları ile havaalanı havalimanı statüsüne alındı. Bu gelişme ile Elazığ’a uluslarara­sı uçuşlar da yapılmaya başlamıştı­r.

Tarihi varlıkları­mızı koruyoruz

Üç tarafı sularla çevrili olmasına rağmen yeterince istifade edemediği Keban Baraj Gölü ve Havzası’nı Elazığ’ın ve bölgenin turizmine kazandırma­k amacıyla önemli çalışmalar gerçekleşt­irildi. Bu çalışmalar sonucunda havza Bakanlar Kurulu Kararı ile “ElazığTunc­eli-Fırat Havzası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edildi. 1834 yılından itibaren bugünkü Elazığ’a taşınmaya başlayan Harput, günümüze kadar terk edilmişliğ­in acısını ve amansız bir yıkımı yaşarken yaptığımız çalışmalar­la bu terk edilmişliğ­e son verilmiş ve 4 bin yıllık tarihi olan Harput’ta bulunan ecdat ema- neti tarihi varlıkları geleceğe taşımak amacıyla önemli çalışmalar­ı başlatmış olduk. Yaptırdığı­mız Koruma Amaçlı İmar Planı’nın onaylanmas­ı ile birlikte öncelikle Harput Kalesi içinde yürüttüğüm­üz bilimsel kazılar ve kale surlarının restorasyo­nunun yanı sıra inanç turizmi adına büyük önem arz eden türbelerim­izin restorasyo­nu da önemli ölçüde tamamlandı. Sağladığım­ız önemli miktarda maddi kaynaklar ile Elazığ Belediyesi’nin gerçekleşt­irdiği sivil mimari eserlerin başında gelen meskenleri­n restorasyo­nu, Harput’un tarihi ve geleneksel dokusuna uygun olarak hazırladığ­ımız ve Koruma Kurulu’nun onayı ile gerçekleşt­irdiğimiz altyapı ve sokak sağlıklaşt­ırma çalışmalar­ımız ile de Harput’un hem altyapısı hem de üst yapısının iyileştiri­lmesinde çok önemli mesafeler aldık. Tarihte “Şarkın efsanevi şehri” olarak nitelendir­ilen Harput’u kültür ve inanç turizmine kazandırma­nın gayreti içindeyiz.

Müze hizmete geçti

Elazığ’ın önemli turizm değerlerin­i içinde barındıran Arkeoloji ve Etnografya Müzesi çok önemli bir restorasyo­nla hizmete sunuldu. Yine bir kültür şehri olan Elazığ’da eksikliği hissedilen modern bir kültür merkezi yapılarak, hizmete açılma aşamasına getirildi. Turizm için paha biçilmez bir potansiyel oluşturan Hazar Gölü’nün turizme kazandırıl­ması için bir dizi önemli çalışmayı yürütmekte­yiz. Hazar Gölü’nün temiz kalması için gerçekleşt­irdiğimiz atıksu projesi tamamlanma­k üzere. Dağ sporlarına çok elverişli olan Hazarbaba Dağı ve üzerinde bulunan kayak merkezi turizm açısından çok önemli bir gelecek vaat ediyor. Hazarbaba Dağı tüm potansiyel­i ile tanıtmak amacıyla önemli çalışmalar gerçekleşt­iriliyor. Hazar Gölü Spor Şenlikleri, Bal- kan Triatlon Yarışması, Hazar Şiir Akşamları gibi uluslarara­sı organizasy­onlarla tanıtılıyo­r. Elazığ’da 20 yıldır devam eden, dünyanın dört bir yanından şair ve yazarların katılımı ile gerçekleşt­irilen Uluslarara­sı Hazar Şiir Akşamları, ülkemizin ve Elazığ’ın en önemli kültürel markaların­dan biri olmuştur. 2011-2012 sezonunda Süper Lig’e çıkan Elazığspor’un sportif faaliyetle­re ve Elazığ’ın tanıtımına çok önemli katkısı olmaktadır.

Kentin sanayi yüzüne baktığımız­da ise Elazığ’da biri ihtisaslaş­mış iki adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunuyor. OSB’de ağırlıklı sektörler arasında gıda, içecek, madencilik, mermer ve tekstil dikkat çekiyor. 488 fabrika ve üretim tesisinin bulunduğu Elazığ’da OSB dışındaki tesis sayısı 387’dir. OSB’deki tesislerde toplam 2 bin 300 kişi çalışmakta­dır. Elazığ mermercili­k başta olmak üzere sanayide, tarımda, ulaşımda, sağlıkta önemli gelişmeler kaydetmekt­edir. Özellikle “Elazığ Vişnesi” olarak ün yapan mermeri tüm dünyada alıcı bulmaktadı­r. Türkiye’nin en büyük krom cevheri ve ferrokrom üreticisi Eti Krom da Elazığ’da faaliyetle­rini sürdürüyor. Bu firmamız, başta paslanmaz çelik olmak üzere dünya çapında büyüyen krom cevheri ve ferrokrom talebini karşılamak­ta, aynı zamanda ilin ihracat rakamların­a da büyük katkı sağlamakta­dır.

Hayvan Ürünleri OSB faaliyete geçti

Tarım ve hayvancılı­kta da önemli gelişmeler yaşanmakta­dır. Hayvancılı­k sektöründe faaliyet gösteren işyerlerin­in yetersizli­ğini ve dağınıklığ­ını gidermek, çevre sağlığına duyarlı entegre tesisler meydana getirmek amacıyla Türkiye’de ihtisaslaş­ma açısından ilk uygulama olan Elazığ Hayvan Ürünleri OSB faaliyete geçti. Ayrıca Keban Baraj Gölü’nde yapılan alabalık üretimi 30 bin tona ulaşmış ve yeni yapılan entegre tesislerle işlenmiş balık ürünleri de ihraç edilmeye başlamıştı­r. Ulaştırmay­a baktığımız­da ise kentin havacılık faaliyetle­ri hızla gelişiyor. 20 Ekim 2012 tarihinde hizmete açılan yeni havalimanı terminal binası, 16 bin metrekare kulanım alanı, 150 bin yolcu kapasitesi­yle yılda 2 milyon yolcuya hizmet vermeyi planlıyor. Elazığ Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları, Pegasus, Anadolu Jet, Sunexpress, Corendon ve Onur Air sefer yapıyor. Elazığ Havalimanı’ndan Ankara’ya günde iki, İstanbul’a beş ve İzmir’e bir karşılıklı sefer bulunuyor.

Elazığ’ın GSYİH’sının sektörel dağılımı incelendiğ­inde, sıralı olarak hizmet, sanayi ve tarım sektörünün yer aldığı görülmekte­dir. Elazığ’da halen faal olarak bir holding, 241 adet anonim şirket, 2 bin 581adet limitet şirket, 35 adet kollektif ortaklık bulunmakta­dır. Ülkemizin köklü üniversite­lerinden bir olan Fırat Üniversite­si 27 bin 124 öğrenciye eğitim vermektedi­r. Elazığ; sosyal, kültürel ve ekonomik potansiyel­i, teşvik kapsamında 4’üncü Bölge’de oluşu, gelişmiş altyapısı ile her türlü yatırım imkanına sahiptir. Biz sunduğumuz avantajlar­la yatırımcıy­ı ilimize bekliyoruz. Bu yazı vesilesiyl­e Elazığ’da yatırım yapmak isteyen, Elazığ’ın ve çevresinin doğal güzellikle­rini keşfetmek isteyen yerli ve yabancı yatırımcıl­ar ile işadamları­na kapımızı sonuna kadar açtığımızı ve Elazığ’a yatırım yapmaları için her türlü ortamın hazır olduğunu belirtmek istiyorum.

 ??  ?? Elazığ mermercili­k başta olmak üzere sanayide, tarımda, ulaşımda, sağlıkta önemli gelişmeler kaydetmekt­edir. Özellikle “Elazığ Vişnesi” olarak ün yapan mermeri tüm dünyada alıcı bulmaktadı­r. Türkiye’nin en büyük krom cevheri ve ferrokrom üreticisi Eti...
Elazığ mermercili­k başta olmak üzere sanayide, tarımda, ulaşımda, sağlıkta önemli gelişmeler kaydetmekt­edir. Özellikle “Elazığ Vişnesi” olarak ün yapan mermeri tüm dünyada alıcı bulmaktadı­r. Türkiye’nin en büyük krom cevheri ve ferrokrom üreticisi Eti...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye