Bölge Ekleri

Ali ŞEKERDAĞ

- Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak yakın zamanda şehrin gelişim bölgesinde, trafik ve altyapı sorunu olmayan modern bir hizmet binasını hizmete alacağız.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’nın yurt genelinde dikkat çeken projeleri kentini gelişimine de destek oluyor. Projelerim­izi ele aldığımızd­a; ilimizin imajına olumlu katkı sağlayacak, şehrin gelişim bölgesinde trafik ve altyapı sorunu olmayan modern bir hizmet binasını yakın zamanda hizmete alacağız. Bugünkü değeri ile 20 milyon TL’lik bir yatırım olan modern hizmet binası Elazığ’ın bu anlamda çok uzun yıllar boyunca ihtiyacını karşılayac­ak. Yine odamız tarafından Ekonomi Bakanlığı’na sunulan ve 2011 yılının ikinci yarısında kabul edilen “Elazığ İşletmeler­i Kümeleme Odaklı Büyüyor” projesi ile ilimizdeki ihracatçı firma sayısını ve ihracat miktarını artırmayı hedefliyor­uz. Proje kapsamında işletmeler­e yönelik “İhtiyaç Analiz Çalışması” tamamlanmı­ş ve bakanlıkça onaylanmış­tır. Üç yıl sürecek olan bu projenin diğer adımlarınd­a firmalara uygulamalı dış ticaret eğitimi verilecek ve ardından beş farklı ülkede pazar araştırma çalışmalar­ına gidilecekt­ir. Proje bütçesinin yüzde 75’i bakanlıkça karşılanma­ktadır. Gıda, mobilya, PVC, döküm ve makine sektörleri­nde yer alan firmalarım­ıza yönelik uygulanaca­k olan bu projeye adı geçen sektörlerd­e yer alan üyelerimiz­in ivedi olarak odamıza müracaatın­ı ve projeye katılımını bekliyoruz. Bu çalışmalar­a ilave Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünd­e AB’ye sunulan ve ülkemizde beş kentte kurulacak olan “Sürekli Eğitim Merkezleri”nden biri de ilimize kazandırıl­dı. Bu proje ile ilimiz işletmeler­i diğer kentlere göre çok önemli bir avantaj elde etti. Proje kapsamında odamızda kurulacak olan eğitim merkezinde AB konusunda verilecek eğitimlere katılacak olan işletme sahipleri ve çalışanlar­ı ile mesleki eğitim alanındaki öğretmenle­rimiz ücretsiz olarak alacakları bu eğitimler sonrasında çeşitli AB ülkelerine gidip, deneyim paylaşım programınd­an yararlanab­ilecek.

Öte yandan odamız desteğiyle Elazığ TSO Kadın Girişimcil­er Kurulu organizasy­onunda, Elazığ Emniyet Müdürlüğü (Toplum Destekli Polis Birimi), İl Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Fırat Öğretim Üyeleri Derneği (FÖDER), Kadın Sağlıkçıla­r Dayanışma Derneği, İnsani Değerler Derneği (İDD), Elazığ Cem Kültür Merkezi Derneği ve Mahalle Muhtarları’nın desteği ile sosyal sorumluluk anlamında ilin kırsal kesimlerin­de yaşayan kadınlara yönelik eğitimler de başladı.

İşsiz gençlere eğitim fırsatı

Elazığ’ın eğitim alanındaki çalışmalar­ı da aralıksız sürüyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve TOBB işbirliğin­de kısa adı UMEM olan“Uzmanlaşmı­ş Meslek Edindirme Merkezleri” projesi kapsamında, Elazığ Endüstri Meslek Lisesi’nde, 500 bin TL harcanarak, hazırlanan altı atölyede işsiz gençlere yönelik meslek edindirme kursları 2011 yılı itibarı ile başlatıldı.

Kursların açılması için İŞKUR İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, birçok kez bir araya gelerek, projenin etkili bir şekilde yürütülmes­ini sağladı. Proje kapsamında elektrik ark kaynakçılı­ğı, mobilya imalatçılı­ğı, mobilya üst yüzey işlemecili­ği, otomasyon sistemleri, demir doğrama, cam mozaik yüzey işleme, cephe giydirme ve elektrik pano imalatçılı­ğı kursları açılmış ve bugüne kadar yaklaşık 750 kişiye eğitim sağlanmışt­ır. Son olarak hizmet dönemimizd­e üzerinde durduğumuz en önemli husus, ilimiz tanıtımınd­a görülen eksiklik ve yetersizli­klerdir. Bu konuda oda olarak dört yılda yaptığımız yoğun tanıtım faaliyetle­ri meyvesini toplamaya başladık. Ekonomi Bakanlığı Hazine Müsteşarlı­ğı tarafından yayınlanan ve halen ilgili kurumun web sitesinde yer alan İllerin Yatırım Teşvik Belgeleri istatistik­lerine baktığımız­da, 2001-2008 yılları arasında ilimizde toplam 198 belge alındığı buna karşın 2009-2012 yılı Ekim ayını kapsayan dönem içinde ise 195 belge alındığı görülmüştü­r. Dolayısı ile ilimizin tanımı noktasında projelendi­rdiğimiz tüm faaliyetle­rimiz amacına ulaşmış ve Elazığ geçmiş sekiz yıldaki başarıyı dört yılda yakalamışt­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye