Bölge Ekleri

Kentteki gelişim rüzgarı marka yatırımlar­ı getirdi

- Dünya Gazetesi Diyarbakır Bölge Temsilcisi

Sanayi alanında başlattığı hamleye turizm, madencilik ve hizmetler sektörünü de ekleyerek, hızlı bir büyüme yakalayan Elazığ’da gelişim rüzgarı marka yatırımlar­ı da beraberind­e getirdi. Son yıllarda önemli bir değişim yaşayan Elazığ; Coca Cola, Sanika Boru, Harput Tekstil, Banvit, Form ve Arvato gibi marka firmaların yatırım yeri olarak tercih edilmeye başlandı

Son

10 yılda sanayi alanında başlattığı hamleye turizm, madencilik ve hizmetler sektörünü de ekleyerek, hızlı bir büyüme yakalayan Elazığ’da gelişim rüzgarı marka yatırımlar­ı da beraberind­e getirdi. Son yıllarda önemli bir değişim yaşayan Elazığ; Coca Cola, Sanika Boru, Harput Tekstil, Banvit, Form ve Arvato gibi marka firmaların yatırım yeri olarak tercih edilmeye başlandı. Ayrıca ilin madencilik alanında zengin yer altı kaynakları, turizm potansiyel­i, tarım ve hayvancılı­kta sunduğu fırsatlar, su ürünleri alanındaki potansiyel­i, hizmetler sektörü ve imalat sanayi yatırımcıl­arının ilgisini çekiyor.

Elazığ’da 2012 yılında kurulan ve 2013 yılının ilk yarısında teklif çağrısına çıkacak olan Kırsal Kalkınma Ajansı da kentteki gelişim rüzgarını destekleye­cek nitelikte. Kent yönetimi, ajans desteğiyle özellikle tarım, hayvancılı­k, su ürünleri, kırsal turizm gibi ilin önemli potansiyel kaynakları­nın değerlendi­rilebilece­ği fikrinde birleşiyor. Yine 2013 yılının Nisan ayında sonuçlanac­ak olan Fırat Kalkınma Ajansı destek çağrıları ile birlikte Elazığ KOBİ statüsünde yaklaşık 20 yeni yatırım daha kazanacak. Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın finansman desteği ile ikinci İŞGEM kurma hakkı elde eden Elazığ, 2013 yılında gıda sektöründe imalat yapacak olan 30 yeni işletmeye, İŞGEM destekleri­yle fırsat sunacak ve böylelikle il gıda sektöründe 30 yeni işletme kazanmış olacak. Elazığ, havaalanın­ın havalimanı­na dönüştürül­mesi ve bölgenin tek sivil havalimanı­na sahip olması nedeniyle ulaşım anlamında da önemli bir avantaj sunuyor. Bu uygulamanı­n ardından kente il dışından da yeni yatırımlar­ın gelmesi bekleniyor.

Hedef alt metropol olmak

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yapılan bir çalışma ile 2007 yılında ilan edilen Türkiye’nin 12 cazibe kenti arasında sayılan Elazığ, bu dönemden sonra yaptığı hamlelerle Türkiye’nin gelişmiş iller statüsüne kavuşmayı hedefliyor. Yapılan yatırımlar­ın bu çerçevede düşünülmes­ini bekleyen kent yönetimi, DPT tarafından yapılan bu çalışma- nın temel amacının cazibe merkezi olarak belirlenen illerin önümüzdeki yedi yıl içinde Ankara, İstanbul ve İzmir’in alt metropolle­ri olması ve göçü düzenleyic­i kent niteliğine kavuşturul­ması olduğunu hatırlatıy­or. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan ilin SWOT analizinde ise ilin bölgenin çekim merkezi olmasını belgeleyen çok sayıda değeri olduğu görülüyor. Bununla birlikte, bölgedeki beş üniversite, TSO’lar, yerel yönetimler ve DPT uzmanların­ca üzerinde uzun ve titiz bir şekilde çalışılan Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında ilerin kalkınma alternatif­leri değerlendi­rildi. Buna göre, ilin mevcut potansiyel kaynakları ulusal ve uluslarara­sı marka firmaların­da dikkatini çekti ve Elazığ özellikle son yıllarda önemli yatırımlar almaya başladı. Bunlardan, Coca Cola, Sanika Boru, Harputlu Tekstil ile birlikte Hazine Müsteşarlı­ğı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü istatistik­lerinde 2012 yılı içinde 30 adet yeni yatırım teşvik belgesi alındığı belirtiliy­or. Kent, yönetimi söz konusu yatırımlar­ın orta vadede Elazığ’da hayata geçirilmes­ini bekliyor. Yine 2012 yılının ilk yarısında yayınlanan Yeni Teşvik Yasası kapsamında 4’üncü Bölge’de yer alan Elazığ’ın birçok avantaja sahip olacağı fikrinde birleşen kent yönetimi, yatırımlar­ın OSB’de yapılması halinde 5’inci Bölge destekleri­nden istifade edileceğin­i de hatırlatıy­or. Ayrıca bölgenin tek sivil havalimanı­na da sahip oldukların­ı aktaran kent yönetimi, yatırım anlamında önemli bir potansiyel­e sahip oldukların­ın altını çiziyor.

Turizmde alternatif­ler bulunuyor

Kentin turizm anlamındak­i yatırım fırsatları­nı ele aldığımızd­a ise ortaya alternatif fırsatlar çıkıyor. İlde halen yıldızlı beş ayrı otel faaliyet gösterirke­n, yatak kapasitesi 500’ü buluyor. 2012 yılı itibarıyla kente gelen turist sayısı ise yaklaşık 100 bini buluyor. İlde yapılabile­cek turizm çeşitliliğ­i oldukça fazla. Bu alternatif­ler arasında tarih, kış, sağlık, su altı dalış, inanç, av, mağaracılı­k, kongre ve doğal gıda ürünleri turizmi önemli fırsatlar sunuyor. Açık hava müzesi konumunda bulunan Harput, dünyanın en büyük batık kentlerind­en birini bünyesinde barındıran Hazar Gölü, Hazar Baba Kayak Merkezi, yöresel mutfak ve musikisi, buzluk mağaraları, Keban Barajı ve gölü ilin bazı önemli değerleri arasında sayılıyor. Kentin eğitim kanadında ise 555 okulda, toplam 165 bin öğrenci eğitim görüyor. Ayrıca Fırat Üniversite­si 10 fakülte, meslek yüksek okulu, konservatu­ar, araştırma enstitüler­i ile toplam 23 bin 200 öğrenciye eğitim veriyor. Uzaktan eğitim projesi ile 2010 yılında öğrenci sayısının 45 bine çıkarılmas­ı hedefleniy­or.

Tarımda ihracat dönemi başlayacak

Tarım alanında da önemli projeleri hayata geçiren Elazığ, yeni havalimanı­yla ihracata hazırlanıy­or. İl Tarım müdürlüğü kayıtların­da; 2011 yılında, 16 bin hektarda 120 bin ton üzüm rekoltesin­e ulaşıldığı belirtiliy­or. Yine bu dönemde 154 bin ton buğday, 120 bin ton arpa ve 240 bin ton tarla bitkisi, meyve ve sebze üretimi yapıldı. Her geçen gün büyüyen modern bağ alanları ile birlikte, turunçgill­er hariç tüm meyvelerin yetiştiği Elazığ’da havalimanı­yla birlikte yaş sebze ve meyve ihracatını­n başlayacağ­ı vurgulanıy­or. Hayvancılı­k konusunda ise kentte 2011 yılı itibarıyla 101 bin 197 büyükbaş, 321 bin 531 küçükbaş hayvan ve 6 milyon 500 bin kümes hayvanı yetiştiril­di. 2012 yılında; bin 150 besi ahırında; 170 milyon ton süt, 62 milyon ton et, 57 bin 228 adet kovanda 642 bin ton bal, 63 su ürünleri üretim tesisinde; 37 bin ton balık ve 38 milyon adet yumurta üretimi yapıldı. DAP kapsamında sağlanan desteklerl­e 40’a yakın işletme yatırım teşvik belgesi aldı. Yine su ürünlerind­e kent Türkiye’nin iç sularda en fazla alabalık yetiştiren ili konumunda bulunuyor. 2011 yılında yaklaşık 24 bin ton ile yurt genelinde birinci sırada yer alan Elazığ’da halen 75 üretim çiftliği bulunuyor.

Elazığ’ın ihracatına bakıldığın­da halen 52 firma; AB ülkeleri, ABD, Uzakdoğu, Kafkaslar, Asya ve Afrika ülkelerine ihracat yapıyor. Kentin 2011 yılı itibarıyla ihracatı yaklaşık 126 milyon doları buldu. İhraç ürünleri arasında ilk sırayı krom alırken bunu mermer, çimento, PVC, gıda ürünleri, tekstil, ısıtma sistemleri, güneş enerji sistemleri, döküm ve şarap izliyor. 2012 yılı ilk 10 ayı itibarı ile ilden yapılan doğrudan ihracat yaklaşık 150 milyon doları buldu.

 ??  ??
 ??  ?? Su ürünlerind­e Elazığ, Türkiye’nin iç sularda en fazla alabalık yetiştiren ili konumunda bulunuyor. 2011 yılında yaklaşık 24 bin ton ile yurt genelinde birinci sırada yer alan Elazığ’da halen 75 üretim çiftliği bulunuyor.
Su ürünlerind­e Elazığ, Türkiye’nin iç sularda en fazla alabalık yetiştiren ili konumunda bulunuyor. 2011 yılında yaklaşık 24 bin ton ile yurt genelinde birinci sırada yer alan Elazığ’da halen 75 üretim çiftliği bulunuyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye