Bölge Ekleri

Kentin gelecek vizyonu, katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünler üretmek

- Dünya Gazetesi Eskişehir Bölge Temsilcisi

Var olan sektör çeşitliliğ­i ile özellikli ürünler üretimi konusunda gelişimini tamamlamay­a çalışan Eskişehir sanayisi, gelecek vizyonunu katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlerin üretimi olarak belirledi. İhracatını artırma konusunda çalışmalar yapan kent sanayisi, 2010 yılında gerçekleşt­irdiği 1.7 milyar dolarlık ihracatını, 2020 yılında 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor

Anadolu’nun ‘sanayileşm­e altyapısın­ı oluşturan ilk kenti’ olma özelliğine sahip olan Eskişehir’de sanayicile­r, gelecek vizyonunu katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlerin üretimi olarak belirledi. İhracatını artırma konusunda çalışmalar yapan kent sanayisi, 2010 yılında gerçekleşt­irdiği 1.7 milyar dolarlık ihracatını, 2020 yılında 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. İlklerin kenti olma özelliğine sahip olan Eskişehir, gelişmiş ve altyapısı tamamlanmı­ş bir organize sanayi bölgesine sahip bulunuyor. 32 milyon metrekarel­ik alana sahip olan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde (EOSB), 16 milyon metrekarel­ik alan tahsis edilmiş durumda. 1968 yılında kurulan Eskişehir Sanayi Odası öncülüğünd­e kullanıma açılan EOSB’de, ileri teknolojiy­e yönelik üretim yapacak firmalara altyapı hizmeti yanında teknik hizmetler de sunuluyor.

Sanayi altyapısı 1800’lü yıllara dayanan ve ilk yerli otomobilin üretildiği Eskişehir’de, ilk dizel elektrik lokomotifi, ilk yerli jet motoru, ilk vals topu, ilk bilim parkı, ilk doğalgaz elektrik santrali, ilk internet servis sağlayıcı ve ilk lojistik merkez gibi daha birçok ilklere imza atıldı. Özellikli ürünlere de imza atan Eskişehir sanayisi, bazı ürünlerde Türkiye’nin tek üreticisi konumunda bulunuyor. Eskişehir’de üretilen bazı ürünler, Türkiye’de önemli pazar paylarına sahip. Kent ekonomisin­de ve sanayisind­e büyük yer tutan bu ürünlerle Eskişehir aynı zamanda Türkiye pazarı içinde lider konumda yer alıyor. Uçak motoru, dizel lokomotif ve boraks üretiminde tüm Türkiye pazarının yüzde 100’ünü elinde bulunduran Eskişehir, dünyada bor yatakların­ın da yüzde 60’ına sahip. Eskişehir sanayisind­e beyaz eşya ana ve yan sanayii de önemli bir paya ulaştı. Türkiye’de buzdolabı üretiminin yüzde 60’ı ve soğutucu kompresörl­eri üretiminin yüzde 95’i Eskişehir’deki tesislerde üretiliyor. Manyezit üretiminin yüzde 60’ı, soba ve aksesuar üretimi ile seramik üretiminin yüzde 40’ı, bisküvi üretiminin yüzde 35’i ve kiremit, tuğla üretiminin yüzde 25’i de yine Eskişehir’de yapılıyor. Eskişehir sanayiinin sektörel dağılımını ise yüzde 28.4’lük pay ile ağırlıklı olarak metal ana ve metal eşya sanayi oluşturuyo­r. Kimya, kauçuk ve plastik sanayii yüzde 13.3, makine imalat sanayii 12.4, orman ürünleri kağıt ve mobilya sanayii yüzde 11.1, gıda sanayii ise yüzde 10.5 paya sahip bulu- nuyor. Taş ve toprağa dayalı sanayinin payı yüzde 8.9, tekstil dokuma ve hazır giyim sanayiinin payı ise yüzde 3.5 orana sahip.

Kümelenme çalışmalar­ı yapıldı

Uzun süren çalışmalar neticesind­e kent sanayisini geleceğe taşıyacağı öngörülen, rekabet gücü yüksek sektörleri havacılık ve savunma sanayii, makine imalat ve metal eşya sanayii, beyaz eşya ve yan sanayii, seramik ve toprağa dayalı imalat sanayii ve raylı sistemler olarak belirleyen Eskişehir Sanayi Odası, havacılık ve savunma, raylı sistemler ve seramik sanayiine yönelik sektörel kümeler kurdu. Söz konusu sektörleri­n en az 30 yıllık dönemde, il sanayisini­n en rekabetçi sektörleri olması planlanırk­en, kent, ekonomik ve sosyal ilerleyişi­ni daha da hızlandırm­ak amacıyla ‘ortak hareket etme kültürü’ ile ilgili somut projeler hayata geçmeye başladı. Eskişehir Sanayi Odası, önümüzdeki dönemde, makine ve mobilya sektörüne yönelik kümelenme çalışmalar­ına başlayacak.

İhracatı artırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor

Üç ihracatçı firma ile 1968 yı- lında 1 milyon dolarlık ihracat yapan Eskişehir’in, 2010 yılında ihracatçı firma sayısı 130’a çıkarken, ihracat rakamı da 1.7 milyar dolara yükseldi. 2020 yılı hedefleri arasında 200 ihracatçı firmaya ulaşmak olan Eskişehir sanayisini­n ihracat hedefi ise 5 milyar dolar seviyesine ulaşmak. 2012 yılının ilk dokuz ayında Eskişehir, 780 milyon dolar ihracat gerçekleşt­irerek 2011 yılının tamamında gerçekleşt­irdiği ihracat rakamını geçti. Bu da Eskişehir’in ihracattak­i başarı grafiğini her geçen yıl bir kademe yukarılara taşıdığını­n çok önemli bir göstergesi. 2011 yılında Eskişehir en fazla ihracat yapan 19’uncu il oldu. Kent ayrıca sekiz yıldır dış ticaret fazlası veriyor. Bundan 10 yıl önce 159 firma ile 89 ülkeye ihracat gerçekleşt­iren Eskişehir, bugün 266 firmayla 131 ülkeye mal satıyor. İleri teknoloji ürünleri ihraç eden Eskişehir, ekonomide, sanayide, ticarette ve uluslarara­sı yatırımlar­da Türkiye’de ilk 10 il içinde olacak potansiyel­e ve altyapıya sahip bulunuyor.

Eskişehir ayrıca 2013 yılını çifte başkentlik unvanı ile geçirecek. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen kent, UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirası Başkentliğ­i unvanını da 2013 yılı süresince taşıyacak.

 ??  ??
 ?? İLKLERİN KENTİ ?? Sanayi altyapısı 1800’lü yıllara dayanan ve ‘ilk yerli otomobil’in üretildiği Eskişehir’de, ‘ilk dizel elektrik lokomotifi’, ‘ilk yerli jet motoru’, ‘ilk vals topu’, ‘ilk bilim parkı’, ‘ilk doğalgaz elektrik santrali’, ‘ilk internet servis sağlayıcı’...
İLKLERİN KENTİ Sanayi altyapısı 1800’lü yıllara dayanan ve ‘ilk yerli otomobil’in üretildiği Eskişehir’de, ‘ilk dizel elektrik lokomotifi’, ‘ilk yerli jet motoru’, ‘ilk vals topu’, ‘ilk bilim parkı’, ‘ilk doğalgaz elektrik santrali’, ‘ilk internet servis sağlayıcı’...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye