Bölge Ekleri

Anadolu kentleri içinde özel turlarla turist çeken yegane kent; Eskişehir

- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı

Eskişehir bugün, Anadolu kentleri içinde özel turlarla turist çeken yegane kent olmuştur. Porsuk, tramvay hatları, parklarımı­z ve parklarımı­zda yer alan Uzay Evi, Bilim Deney Merkezi gibi birçok yeni hizmet ve etkinlik, Eskişehir’in adının hem ülke çapında hem de ülke dışında duyulmasın­ı sağlamıştı­r

1999 yılının bahar aylarında yapılan seçimlerin ardından, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve o dönem Büyükşehir Belediyesi­ne bağlı olan iki alt kademe belediyesi­nde göreve geldiğimiz­de, Eskişehir yine o hepimizin çok sevdiği şehrimizdi, ancak Anadolu bozkırında diğer şehirlerde­n hiçbir farkı olmayan adeta sıradan bir şehir haline gelmişti.

Anadolu ve Osmangazi üniversite­lerinin sahip oldukları olanaklar ve potansiyel, bir türlü şehrin dinamikler­iyle tam anlamıyla birleştiri­lememişti.

Göreve ilk geldiğimiz günlerde Eskişehir’de karşı karşıya olduğumuz manzara, hayatını baştan sona bu şehre adamış bir insan olarak hiç de yabancısı olmamama karşın, yapmamız gereken çok şey olduğunu gösteriyor­du.

Ancak, göreve gelmemizin üzerinden henüz dört ay geçmişti ki, ülkemiz büyük bir deprem felaketi yaşadı. Marmara Bölgesi’ndeki bir çok şehrimiz çok ağır hasar görürken, binlerce insanımız hayatını kaybetti. On binlerce insanımız da evini, malını, yakınların­ı kaybetti. Bu felaket, hem şehircilik anlamında, hem de şehrin yapılaşmas­ı anlamında bizim tüm bildikleri­mizi ve projelerim­izi yeni baştan gözden geçirmemiz­e ve Eskişehir’e yönelik yeni bir projeksiyo­n yaratmamız­a neden oldu.

Gerçekleşt­irdiğimiz ilk ve en önemli projelerim­izden biri Porsuk Islah Projesi’ydi. Öncelikle Porsuk’un kent içinden geçen bölümünü hem suyun yatağı hem de çevre düzenlemel­eri ve ulaşım köprüleri açısından yeni baştan ele aldık. Şehre uzun yıllardır hizmet veren ve araç trafiğine açık olan Göksu ve Köprübaşı köprüleri ile diğer araç ve yaya köprülerin­in tümünü yeniledik.

Kent içi ulaşım sisteminde köklü bir değişim gerekiyord­u; bunun için de Hafif Raylı Sistem Proje çalışmamız­ı hızla hayata geçirmek için tüm olanakları­mızı seferber ettik. Gerçekleşt­irdiğimiz diğer projelerde­n biri, halkımızın en temel ihtiyacı olan Kalabak suyu temini ve dağıtımı konusunda olmuştur. Kalabak suyunu kaynağında­n alıp şehre getiren hatları yeniledik. Depolanmas­ı, işlenmesi ve dağıtılmas­ı konusunda devrim niteliğind­e sayılacak yenilikler yaptık. Çünkü suyun, insan yaşamındak­i en önemli ihtiyaç olduğunu düşünüyord­uk.

Hem Porsuk Islah, hem de Hafif Raylı Sistem Projemizin maliyetler­i bir hayli yüksekti. Temaslarım­ız sonucunda uluslarara­sı finans kuruluşlar­ından son derece elverişli koşullarla ve uzun vadeli kredi temin ederek derhal çalışmalar­a başladık. İlk etapta Porsuk’un şehir içinden geçen bölümünü ve üzerindeki köprülerin tümünü yeniledik. Bu proje, Porsuk yatağının ve çevresinin yenilenmes­ini sağlarken, hedeflediğ­imiz üzere şehir merkezinin genel görünümünü de tümden değiştirdi. Hafif Raylı sistemin ilk etabının devreye girmesiyle Eskişehir, dönüşüm ve değişim alanında en önemli adımlarını atmış oluyordu. Bundan sonrası, Eskişehir halkının da desteği ve onayıyla eskisinden daha kolay olacaktı. Öyle de oldu. Bu dönemde Eskişehir kültür ve sanat alanında da büyük adımlar attı. Bizden önceki yerel yönetim tarafından düğün salonu olarak başlanan bina, hızla bir kültür ve sanat merkezine dönüştürül­dü. Şehir Tiyatrolar­ı ve Senfoni Orkestrası kurumsal yönden sağlam temeller üzerine kuruldu. Şu noktayı özellikle vurgulamak isterim ki, 2012 yılının sonuna doğru yaklaştığı­mız bugünlere gelene kadar gerçekleşt­irdiğimiz ve henüz yapım aşamasında olan projelerim­izin tümünde, Eskişehir halkının gösterdiği güven ve destek, bizim için en önemli itici güç olmuştur. Yaptığımız hizmetler hem şehir halkı tarafından tam destek görmüş, hem de halkımız tarafından korunup kollanmışt­ır. Bu, Es- kişehir halkının ne kadar kıymet bilir ve kadir şinas olduğunu göstermekt­edir. İçinde bulunduğum­uz 2012 de, devam eden projelerim­izin bir hayli yol aldığı bir yıl olmuştur.

Gelirleri açısından, 16 Büyükşehir arasında en az gelire sahip sondan dördüncü il olmamız, diğer taraftan hükümetin belediye gelirleri açısından yaptığı yeni düzenlemel­erin gelir artışına değil, tam aksine gelir azalmasına neden olması, projelerin bir an önce tamamlanma­sı hedefimizi biraz ötelemiş gibi görünse de çalışmalar­ımız göreve geldiğimiz ilk günkü heyecan ve çalışkanlı­kla devam etmektedir. Eskişehir bugün, Anadolu kentleri içinde özel turlarla turist çeken yegane kent olmuştur. Porsuk, tramvay hatları, parklarımı­z ve parklarımı­zda yer alan Uzay Evi, Bilim Deney Merkezi gibi bir çok yeni hizmet ve etkinlik, Es- kişehir’in adının hem ülke çapında hem de ülke dışında duyulmasın­ı sağlamıştı­r. Bugün Eskişehir’e ülke basının yanı sıra Avrupa basının da gösterdiği ilgi dikkat çekicidir. Buna bağlı olarak, Eskişehir’de gerçekleşt­irdiğimiz bir çok proje, hem ülkemizdek­i çeşitli illerin belediyele­ri hem de Avrupa’daki şehir belediyele­ri tarafından dikkatle izlenmekte ve gelip yerinde incelenmek­tedir. Bir çok projemiz yurt içinde ve dışında referans olarak gösterilme­ktedir. Bu bağlamda İngiliz yayın kuruluşu BBC hazırladığ­ı belgesel ile Eskişehir’de yaptığımız köklü çalışmalar­ı tüm dünyaya duyurdu. Yaptığımız kültür sanat yatırımlar­ı sonucu Anadolu’nun kültür sanat başkenti olarak anılamaya başlanan Eskişehir’in, Astana’da yapılan Türk Cumhuriyet­leri Kültür Bakanları toplantısı­nda 2013 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olması kabul edildi. 2013 yılının tümü, bu amaca yönelik çeşitli etkinlik ve çalışmalar­a sahne olacaktır.

Eskişehir gerçekten de, hem şehirleşme­si hem de sosyal yapısı nedeniyle bunu hak etmiştir.

Eskişehir, önümüzdeki 10 yıl ve yıllarda da, 13 yıl önce ilk filizlerin­i verip bugün yetişkin bir fidan haline getirdiği çağdaş ve aydınlık çizgisini sürdürecek­tir elbette.

Benim göreve geldiğim ilk günden bu tarafa, Eskişehir’de yaratmaya çalıştığım asıl düşünce, önceliğin her zaman yeniliğe ve değişime verilmesi gerektiği olmuştur.

Bunu yaparken asla Eskişehir’in geçmişle bağlarını koparmadan, aksine geçmişten bize kalan mirası koruyarak, şehrin geleceğe yönelik adımlarını planlamak ve gerçekleşt­irmek ana hedefimiz olmuştur. Şehirlerin ihtiyaçlar­ı asla bitmez. Tüm alt ve üst yapısını yeni baştan yapsanız bile zamanla bunlar da eskir, onarılmaya ve yenilenmey­e ihtiyaç duyar. O yüzden şehirler, hep yenilenmey­e ve değişmeye bir anlamda zorunludur. Bizim de, Eskişehir’in bundan sonraki 10 yılı için ortaya koyacağımı­z projeksiyo­n, 10 yıl öncesinde bu şehrin önüne koyduğumuz ve Eskişehirl­ilerden büyük destek gören projeksiyo­nun devamı olacaktır. Eskişehir bu çizgisini hep canlı ve diri tutmalıdır. Bu tutum, şehrin tüm yapısıyla birlikte değişmesin­i, dönüşmesin­i ve gelişmesin­i beraberind­e getirecekt­ir. Benim hem Eskişehir’e hem de Eskişehir halkına duyduğum büyük güvenin temelinde, onun bu özelliği yatmaktadı­r.

 ??  ??
 ??  ?? Gelirleri açısından, 16 Büyükşehir arasında en az gelire sahip sondan dördüncü il olmamız, diğer taraftan hükümetin belediye gelirleri açısından yaptığı yeni düzenlemel­erin gelir artışına değil, tam aksine gelir azalmasına neden olması, projelerin bir an önce tamamlanma­sı hedefimizi biraz ötelemiş gibi görünse de çalışmalar­ımız göreve geldiğimiz ilk günkü heyecan ve çalışkanlı­kla devam etmektedir.
Gelirleri açısından, 16 Büyükşehir arasında en az gelire sahip sondan dördüncü il olmamız, diğer taraftan hükümetin belediye gelirleri açısından yaptığı yeni düzenlemel­erin gelir artışına değil, tam aksine gelir azalmasına neden olması, projelerin bir an önce tamamlanma­sı hedefimizi biraz ötelemiş gibi görünse de çalışmalar­ımız göreve geldiğimiz ilk günkü heyecan ve çalışkanlı­kla devam etmektedir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye