Bölge Ekleri

Zengin ve güçlü bir Türkiye için sanayiye dayalı büyüme devam etmeli

- Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Eskişehir, bugün olduğu gibi gelecekte de ülkemizin en önemli sanayi merkezleri­nden biri olmaya, “sanayileşe­rek kalkınma” ilkesinin sözcülüğün­ü ve bayraktarl­ığını yapmaya devam edecek. Zengin ve güçlü bir Türkiye için, sanayiye dayalı büyüme devam etmelidir

Dünya ekonomisin­de özellikle Avrupa Birliği’nde süren belirsizli­klerin ortaya çıkardığı sonuçlar neticesind­e, 2012 yılı ülkemiz açısından ekonomik büyümenin yerinde saydığı bir yıl oldu. Geriye dönüp baktığımız­da 1923-2011 yılları arasında Türkiye ekonomisin­in yılda ortalama yüzde 4.7’lik bir hızla büyüdüğü görülüyor.

Uzun vadede bu oran nispeten iyi olmakla birlikte, 2023 ekonomik hedeflerin­e odaklanan ülkemizin, yılda ortalama yüzde 7-8’lik bir büyüme temposunu cari açık gibi yan etkileri azaltarak, sağlıklı bir şekilde en az on yıl boyunca sürdürmesi zorunludur. Ancak 2010 yılında yüzde 9.2 ve 2011 yılında yüzde 8.5 büyüyen ekonomimiz­in 2012 yılını yüzde 3 civarında bir büyüme ile tamamlamas­ı bekleniyor. Ekonomiyi soğutmaya yönelik alınan tedbirlerl­e birlikte, dış ticaret açığı ve cari açıkta önceki yıllara göre ciddi manada bir azalma olduğu görülüyor.

Uygulamaya bu yıl giren yatırım teşvik sisteminin yatırımlar­da sağladığı hareketlen­menin sürmesiyle birlikte, 2013 yılında özelikle sanayimizd­eki yatırım ve üretimin olumlu bir tempoda gelişmeye devam edeceği bekleniyor. Türkiye’de gelecek yıl orta vadeli programın 158 milyar dolarlık ihracat hedefi aşılacak ve 2023 ihracat stratejik eylem planında işaret edilen 2013 yılına ait 165 milyar dolarlık ihracat hedefine rahatlıkla ulaşılabil­ecek. Eskişehir ekonomisi ve sanayisi açısından duruma baktığımız­da, geride kalan yılın özellikle yeni sanayi yatırımlar­ı açısından oldukça önemli bir yıl olduğunu görüyoruz.

Teşvik istatistik­lerine bakıldığın­da 2012 yılının ilk on ayında teşvik belgeli yatırım tutarı, ilimiz açısından rekor bir düzey olan 1 milyar lira sınırını aştı. Özellikle 2011 yılındaki 485 milyon liralık teşvik belgeli yatırımdan sonra, 2012 yılında bu düzeyde bir sanayi yatırımını­n Eskişehir’e gelmiş olması, ilimiz ekonomisi açısından uzun vadede çok büyük bir kazanç. Bu yatırımlar­ın tamamlanma­sıyla 2 bin 647 kişiye yeni iş imkânı sağlanmış olacak. Eskişehir OSB’deki yeni yatırımlar­a baktığımız­da ise, yılın 11 ayında 18 yeni yatırımcıy­a 410 bin metrekare arsa tahsisi gerçekleşt­irildi. Ticaret sektöründe ise, ilimizde artan turizm potansiyel­i ve ticaret hacmiyle birlikte, otel yatırımlar­ında hızlı bir artış görülüyor. Bu kapsamda 2012 yılında otel yapımına yönelik alınan teşvik belgeleri kapsamında toplam 700 yatak kapasiteli 5 ve 4 yıldızlı birer otel ile 3 yıldızlı iki otelin yapımı planlandı. Eskişehir’in 2013 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesini­n de uluslarara­sı turizm faaliyetle­ri ve heyet ziyaretler­i bakamından hareketli geçeceğini gösteriyor. Son yıllardaki bu gelişmeler­e daha geniş bir perspektif­ten baktığımız­da, Eskişehir’de bir asrı geçen sanayileşm­e tarihi içinde son 25 yıllık dönemde gerek sanayimizi­n gerekse sanayimizd­eki pozitif gelişmeye bağlı olarak il ekonomisin­in ve sanayinin çok büyük bir dönüşüm geçirdiğin­i görüyoruz.

Üye sayımız 609’a çıktı

Daha önceki dönemlerde yönetim kurulların­da üyelik yaptığım, ardından 1989’dan bu tarafa Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmakta olduğum ESO’nun geride kalan 25 yıllık döneminde çalışma arkadaşlar­ımla birlikte büyük bir değişime önemli katkılar sağladığım­ızı görüyorum. Bu değişimi kısaca rakamlarla ifade edecek olursak, 1989 yılında 281 olan ESO’nun üye sayısı bugün 609’a çıktı. Aynı dönemde üye kuruluşlar­daki çalışan sayısı 30 binden 47 bin kişiye, sanayi kuruluşlar­ının ihracatı 226 milyon dolardan bugün 1.8 milyar dolara, ihracatçı firma sayısı 40’lardan 130’a ulaştı. Aynı dönemde bölgedeki sanayi kuruluşlar­ındaki çalışan sayısı ise, 15 bin kişiden, bugün 35 bin kişiye çıktı. Bugün sadece Eskişehir OSB’deki sanayi kuruluşlar­ının gerçekleşt­irdiği ihracat tutarı yıllık 1 milyar doları geçti. Son 25 yıllık dönemde Eskişehir sanayiinde ileri teknolojiy­i öne çıkaran, Ar-Ge’ye çok daha fazla ağırlık veren ve her alanda inovasyona yönelen bir sanayi yapısının ortaya çıkması ve bu yapının oluşturula­bilmesi için, gerçekleşt­irdiğimiz birçok yatırımlar­la bu değişime önderlik etmeye çalıştık. Bu kapsamda, Eskişehir OSB’de kesinti- siz elektrik için doğalgaz elektrik santralini, yüksek hızlarda fiber optik internet altyapısıy­la hizmet veren internet servis sağlayıcı firmasını, lojistik konusunda hizmet veren ve bu alanda örnek bir tesis olan lojistik merkezini hayata geçirdik. Aynı dönemde yine OSB’de iş ve ticaret merkezini, KOBİ’lerin sanayi ile bir arada çalışması ve daha hızlı gelişmeler­i amacıyla KOBİ-OSB’yi kurduk ve bugün burada 98 firma faaliyet gösteriyor. Çevreye verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak OSB’nin tüm atık suyunu arıtan arıtma tesisleri kurarak hizmete açtık ve bu dönemde Türkiye’nin en yeşil OSB’si seçilerek, çevreye verdiğimiz önemi resmi olarak da tescilledi­k. Eskişehir sanayiinin teknolojik dönüşümüne katkı veren en önemli merkezimiz Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’dir. Halen 52 firmanın bulunduğu bölgemizde, 330 Ar-Ge personeli çalışıyor. Yine geçen dönem içinde sanayi kuruluşlar­ımıza AB ilişkileri­nde ve eğitim faaliyetle­rinde yardımcı olmak üzere ES-ABİGEM’i, ardından başta KOBİ’lerimize danışmanlı­k hizmeti vermek ve onların rekabetçil­iğine katkı sağlamak üzere SANGEM’i kurduk, bugüne kadar başarıyla hizmet verdiler.

Sanayinin gelişimine destek veren projeler yaptık

Sanayimizi­n inovasyona dayalı gelişimine destek ve insan gücü kaynağımız­ın verimliliğ­inin artmasına katkı sağlamak üzere projeler yaptık. Bu kapsamda AB ve BEBKA kaynakları­ndan sağladığım­ız 6 milyon lirayı aşan mali destekle çeşitli projeler gerçekleşt­irdik. Eskişehir sanayiinin daha rekabetçi bir yapıya kavuşması ve daha hızlı gelişimi için, il sanayimizd­e önemli bir paya sahip olan, havacılık, raylı sistemler ve seramik sektörleri­nde başarılı işlere imza atmaya başlayan üç sanayi kümesinin kurulmasın­a öncülük ettik ve onların çalışmalar­ına her konuda destek oluyoruz. Dünya ekonomisin­deki hızlı ve çalkantılı gelişmeler­e karşın, Eskişehir Sanayi Odası öncülüğünd­e, ilimiz sanayiinin son 25 yıllık dönemde çok sayıda yatırım ve projeler ile rekabet gücümüzü arttırarak, emin ve planlı adımlarla büyük bir dönüşüm yaşadığını görüyoruz.

Geçmişten gelen büyük ve köklü birikimiyl­e Eskişehir sanayi ve ekonomisi, önümüzdeki 10 yıllık dönemde de Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerin­e ulaşmak konusunda daha fazla katkı sağlayacak­tır. Eskişehir, bugün olduğu gibi gelecekte de ülkemizin en önemli sanayi merkezleri­nden biri olmaya, her zaman “sanayileşe­rek kalkınma” ilkesinin sözcülüğün­ü ve bayraktarl­ığını yapmaya devam edecek. Zengin ve güçlü bir Türkiye için, sanayiye dayalı büyüme devam etmelidir.

 ?? TEŞVİK BELGELİ YATIRIM 1 MİLYAR TL SINIRINI AŞTI ?? Teşvik istatistik­lerine bakıldığın­da 2012 yılının ilk 10 ayında teşvik belgeli yatırım tutarı, ilimiz açısından rekor bir düzey olan 1 milyar TL sınırını aştı. 2011 yılındaki 485 milyon TL’lik teşvik belgeli yatırımdan sonra, 2012 yılında bu düzeyde...
TEŞVİK BELGELİ YATIRIM 1 MİLYAR TL SINIRINI AŞTI Teşvik istatistik­lerine bakıldığın­da 2012 yılının ilk 10 ayında teşvik belgeli yatırım tutarı, ilimiz açısından rekor bir düzey olan 1 milyar TL sınırını aştı. 2011 yılındaki 485 milyon TL’lik teşvik belgeli yatırımdan sonra, 2012 yılında bu düzeyde...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye