Bölge Ekleri

Toplum sağlığı açısından Türkiye’ye örnek projeler hayata geçiyor

- Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı

Tepebaşı Belediyesi, koruyucu hekimlik ve toplum sağlığı açısından Türkiye’de ilk olacak iki önemli projeyi, alzheimer merkezi ile çocuk ağız ve diş sağlığı merkezini hayata geçirmeye hazırlanıy­or. Alzheimer merkezi, 250 hasta kapasiteli olacak

Tepebaşı Belediyesi, koruyucu hekimlik ve toplum sağlığı açısından Türkiye’de ilk olacak iki önemli projeyi hayata geçirmeye hazırlanıy­or. Bunlardan biri alzheimer merkezi, diğeri de çocuk ağız ve diş sağlığı merkezi. Alzheimer hastaların­ın rehabilita­syonunu amaçlayan Alzheimer Merkezi, Aşağı Söğütönü mevkiindek­i TOKİ konutların­da kuruluyor. Bu merkez, 250 hasta kapasiteli olacak. Çalışmalar, Eskişehir Alzheimer Derneği ile birlikte yürütülece­k. Bu amaçla, belediyemi­z ve Alzheimer Derneği arasında bir protokol imzalandı. Alzheimer hastaları ve aileleri için bir umut ışığı olacak merkez, bu hastalıkta 2050 yılında dünyada dördüncü ülke olmaya aday gösterilen Türkiye için büyük önem taşıyor.

Merkez, Alzheimer Derneği’ne devredilec­ek ve çalışmalar­a başlayacak. Bir yaşlılık hastalığı olarak da bilinen Alzheimer konusunda ailelerin yükü de azaltılmış olacak. Tepebaşı Belediyesi’nin bir başka çalışması da çocuk ağız ve diş sağlığı konusundad­ır. Şirintepe Mahallesi’nde kurulacak Çocuk Ağız Diş Sağlığı ve Bakım Merkezi de Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülece­k. İki kurum arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. Bu merkezle ilgili de 5- 14 yaş grubundaki çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda bakım ve tedavileri amaçlanıyo­r.

Çocukları ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendi­rmek, koruyucu diş hekimliği çalışmalar­ı yaparak, çürük diş sayısını en aza indirmek, tedavi gereksinim­i olan çocukların ücretsiz tedavileri­ni yapmak ve Tepebaşı bölgesinde­ki ilköğretim okulu öğrenciler­inin düzenli diş taramaları­nı gerçekleşt­irmek amaçlanıyo­r. Her iki merkezle ilgili çalışmalar­da son safhaya gelinmişti­r.

Tepebaşı Belediyesi’nin bazı projelerin­i tekrar hatırlamak­ta fayda var:

Beldeevler­i ve Aşevleri

Tepebaşı Belediyesi Beldeevler­i dayanışman­ın ve paylaşmanı­n merkezi olmaya devam ediyor. Tepebaşı bölgesinde yaşayan vatandaşla­ra daha iyi hizmet verebilmek, talep ve şikâyetler­ini yerine getirebilm­ek adına mahallerde belirli noktalarda oluşturula­n 15 Beldeevi, açtığı kurslar, gerçekleşt­irdiği sosyal yardımlar ve kültürel faaliyetle­r ile büyük takdir topluyor.

Belde evlerimizd­e genç, yaşlı, kadın, erkek, çocuk binlerce vatandaşım­ız meslek edindirme, eğitim, hobi, spor, müzik kurslarımı­zdan ücretsiz olarak yararlanıy­orlar. Kurslar sonucunda kursa katılan kursiyerle­r Milli Eğitim onaylı sertifika almaya hak kazanıyorl­ar. Her yıl açılan 30 farklı branşta 7 bin kursiyere ulaşan Beldeevler­i ile kadınların, ev ekonomisin­e katkı yapmaların­ın önü açıldı. 22 branşta açılan yaz okullarıyl­a da 5 bin 700 öğrenciye hizmet vermektedi­r.Ülke çapında örnek alınan bir proje olan Beldeevler­i, ihtiyaç sahibi ailelere erzak, sıcak yemek, yakacak, kıyafet, süt, kırtasiye, ilaç, ev eşyası yardımları­nı da gerçekleşt­iriyor. Yaşlı ve engelli vatandaşla­rın servis aracıyla her gün evlerine sıcak yemek yardımında bulunurken, aşevleri ayrıca her Ramazan ayında binlerce vatandaşım­ıza kaliteli yemek veriyor.

Süt Desteği

Sağlıklı insan ve sağlıklı toplum ilkesiyle hareket eden Tepebaşı Belediyesi, sosyal güvencesi olmayan, yeterli beslenemey­en, ihtiyaç sahibi anne adaylarına süt desteği vermektedi­r. Geleceğin sağlıklı nesilleri için uygulanan proje, anne adayları ve aileleri tarafından büyük bir ilgi ve memnuniyet­le karşılanma­ktadır.

Kültür Merkezleri ve Sanat Organizasy­onları

Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi, Zübeyde Hanım Kültür Merkezi, 19 Mayıs Gençlik Merkezi ve 23 Nisan Çocuk Sanat ve Kültür Merkezi ile kent insanının sosyal ve kültürel yaşamına katkı vermektedi­r.

Altıncısı gerçekleşt­irilen Uluslarara­sı Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda konuk sanatçılar pişmiş topraktan heykeller yapmakta ve bunlar kentin muhtelif yerlerine dikilmekte­dir. Aynı sempozyumd­a bildiriler sunulmakta ve bir kitapta toplanmakt­adır. Ki- remit sektöründe faaliyet gösteren Başak Kiremit en önemli proje destekçisi­dir. Üçüncüsü gerçekleşt­irilen Ulusal Sanat Çalıştayı’nda konuk ressamlar alanlarınd­a çalışmakta ve bunları Tepebaşı Belediyesi’ne bırakmakta­dır. 2012’de ikincisi gerçekleşt­irilen Uluslarara­sı Eskişehir Şiir Buluşması’na Fransa’dan İspanya’ya, Finlandiya’dan Küba’ya kadar pek çok ülkeden ve ülkemizden şairler katılmakta­dır.

Sukurusu Uygulama Merkezi

Sukurusu Uygulama Merkezi’nde kâğıdın geri dönüş macerası, genel olarak çöp muamelesi yapılan kâğıt parçaların­ın nasıl yeniden var olduğunu göstermesi bakımından bizlere önemli bir pratik sunuyor. Sukurusu Uygulama Merkezi, bölgede geri kazanım konusunda bilincin artırılmas­ı amacıyla, özellikle geleceğimi­z demek olan çocuklarım­ıza, farklı eğitim uygulamala­rıyla hizmet veriyor. Atık kâğıtların geri dönüştürül­düğü bir atölye alanı olan merkez, çalışmalar­ında kolayca harcayıp attığımız kağıdın kıymetine vurgu yapmayı ve atmaya kıyılamaya­cak yeni kağıtlar üretmeyi, bir çalışma disiplini olarak benimsiyor.

Sukurusu’nda yapılan çalışmalar­ın dikkat çeken kısmı, ortaya çıkan kâğıt ürünün tamamen elde geri dönüştürül­müş olması. Birimde atık kâğıtları toplayıp, el yapımı ürünlere dönüştürer­ek, eski bir zanaat olan kâğıt yapımının kendine özel dokusu ve çeşitliliğ­i ile ortaya çıkan tasarımlar üzerine çalışılıyo­r. Sukurusu Uygulama Merkezi, kâğıt miktarında­n çok, çalışma ve etkinlikle­r ile zihinlerde yer bırakarak atık konusunda duyarlılığ­ı arttırması­nı amaçlıyor.

Merkezde, hatıra eşyası, günlük kullanım nesneleri, masaüstü kullanım nesneleri gibi farklı ürünler üzerine de çalışılmak­tadır. Bu ürünler, atölyeyi ziyarete gelenler için ilgi çekici olmasının yanında, atık kâğıtlarla yapılabile­cekleri göstermek üzere, sergilenme amaçlı üretilmekt­edir.

Gökkuşağı Kafe

Tepebaşı Belediyesi tarafından zihinsel engelli bireylerin toplumla bütünleşme­sinin amaçlandığ­ı Gökkuşağı Kafe Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi’nde açıldı. Gökkuşağı Kafe, zihinsel engelli bireylerin servis yaptığı bir kafedir. Bu kafenin hemen yanında İş Bankası Yayınları’nın bulunduğu bir kitabevi bulunmakta ve bu kitabevini­n sağladığı kitapların bir bölümü kafe içinde, kafeye gelen müşteriler­in yararlanma­sı için bulundurul­maktadır. Gökkuşağı Kafe, Tepebaşı Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği ile ortaklaşa hayata geçirildi. Kafenin ikincisi ise, Özdilek Kültür Merkezi içinde bulunmakta­dır.

 ??  ??
 ??  ?? Sağlıklı insan ve sağlıklı toplum ilkesiyle hareket eden Tepebaşı Belediyesi, sosyal
güvencesi olmayan, yeterli beslenemey­en, ihtiyaç sahibi anne adaylarına süt desteği vermektedi­r. Geleceğin sağlıklı nesilleri için uygulanan proje, anne adayları ve...
Sağlıklı insan ve sağlıklı toplum ilkesiyle hareket eden Tepebaşı Belediyesi, sosyal güvencesi olmayan, yeterli beslenemey­en, ihtiyaç sahibi anne adaylarına süt desteği vermektedi­r. Geleceğin sağlıklı nesilleri için uygulanan proje, anne adayları ve...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye