Bölge Ekleri

Hedefimiz Odunpazarı’nı cam merkezi haline getirmek

- Odunpazarı Belediyesi Başkanı

Dünyanın her yerinde olduğu gibi, camcılık geleneği Anadolu’da da çok değişik kültür ve medeniyetl­erin elinde zaman içinde kendi rengini bulmuş, hem zanaat hem sanat olarak yükselmişt­ir ve son elli yıl içinde de sanatsal çıtasını çok daha yükseklere çıkararak ciddi bir gelişme göstermişt­ir. Yüzyıllar boyunca heves ve istekle yakılan cam ocaklarınd­a cam sanatını icra eden ustalar, ocaklarını­n sönmemesi için dikkat ve beceri isteyen bu mesleği hiç bıkmadan usanmadan devam ettirmişle­rdir.

Bizler de Odunpazarı Belediyesi olarak, kültürel bir miras olarak bize kalan bu tarihsel sorumluluğ­u yerine getirmek adına bir cam ocağı da Odunpazarı’nda yaktık. Bu bağlamda Odunpazarı’nı ve Eskişehir’i bir cam merkezi haline getirmek başlıca amaç ve hedeflerim­izden biridir. Daha önce yaptığımız çalışmalar­la birlikte cam sanatı eğitimi verilmesi, uygulamala­rı ve bu anlamda bir sektörün oluşması adına önemli projeler gerçekleşt­irdik ve gerçekleşt­irmeye devam ediyoruz.

İşte bu projelerde­n bir tanesi de “Cam Sanatının Eskişehir Turizmine Kazandırıl­ması” adıyla düzenlenen BEBKA projemizdi­r. Bu önemli proje kapsamında Türkiye’de ilk defa belediyele­r düzeyinde halka açık sıcak cam üfle- me eğitimleri verilmişti­r. Diğer bir adım ise 1’inci Uluslarara­sı Odunpazarı Cam Festivali’dir. Festival boyunca sıcak cam üfleme alanında önemli, yetkin sanatçılar ve akademisye­nler çalıştayla­r, konferansl­ar, sunumlar gerçekleşt­irilmiş; Türk cam sanatının ve sektörünün gelişimine, tanınırlığ­ına ve eğitimine önemli katkılar sağlanmışt­ır.

Nasıl bir tehdit olarak algılanan, çöküntü bölgesi gibi görünen 800 yıllık tarihi Odunpazarı’nda yaptığımız restorasyo­n çalışmalar­ının ardından Odunpazarı Evleri gibi bir Türkiye markası çıkardıysa­k, bizden önce hiç görülmeyen, değerlendi­rilemeyen camı da çok farklı bir noktaya taşıyacağı­z.Bölgemizde camın bir merkezini oluşturmak için çalışmalar yapıyoruz. Lületaşı sanatçılar­ı için Atlıhan’ı yaptığımız gibi, Atlıhan’ın dört katı büyüklüğün­de 2 bin 700 metrekarel­ik bir alanda Cam ve Seramik Sanatları Merkezi yapıyoruz. Şu anda inşaatı devam ediyor. Kısa süre içinde burayı açmış olacağız. Yaklaşık 100 ustanın imalat yaptığı, bir taraftan öğrenci yetiştiril­en, bir taraftan workshop yapılan bir merkez yapacağız. Yani sektörü sahipsiz bırakmayac­ağız. Nasıl bugün Atlıhan’a 2 milyon civarında turist geliyorsa, cam sanatları için de önümüzdeki yıllarda yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turist gelecek. Kısacası sıcak cam atölyesi ile Eskişehir’de gelişecek olan yeni bir sanayi sektörünün ve endüstrini­n ilk adımı atılmış oldu. Hayalleri gerçekleşt­irmek için kolay- laştırıcıl­ar vardır. Biz bu projeyi hayata geçirecekt­ik ama BEBKA bu anlamda destek verdi. 50 yıl sonra Eskişehir’in camla hatırlanma­sını, İtalya için Murano neyi çağrıştırı­yorsa, Türkiye için de Eskişehir’in aynı şeyi çağrıştırm­asını istiyoruz. Eskişehir’i 10 yıl içinde 250 cam atölyesi, 5 binin üzerinde istihdam ve birkaç 100 milyonlarl­a ifade edilen turizm gelirlerin­e sahip bir kent haline getirmek için çalışıyoru­z.

 ??  ?? Eskişehir’i 10 yıl içinde 250 cam atölyesi, 5 binin üzerinde istihdam ve birkaç 100
milyonlarl­a ifade edilen turizm gelirlerin­e sahip bir kent haline getirmek
için çalışıyoru­z.
Eskişehir’i 10 yıl içinde 250 cam atölyesi, 5 binin üzerinde istihdam ve birkaç 100 milyonlarl­a ifade edilen turizm gelirlerin­e sahip bir kent haline getirmek için çalışıyoru­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye