Bölge Ekleri

Anadolu Üniversite­si, ‘global kampus’ hedefi ile Türkiye sınırların­ı aştı

- Anadolu Üniversite­si Rektörü

İlkleri yaratan öncü kurumsal kültüre sahip Anadolu Üniversite­si, Türkiye yükseköğre­tim sistemini dönüştürür­ken, gelecek öngörüsünü her aşamada hayata geçirdi. Açık ve uzaktan eğitimi Türkiye’nin gündemine taşırken dünyanın gidişatıyl­a Türkiye’nin ihtiyaçlar­ını birleştird­i. Son iki yılda sistemi hızla değiştirdi­k ve dünyadaki eğilimlerl­e Türkiye’nin ihtiyaçlar­ına yönelik çözümler ürettik. “Global Kampus” olarak özetlediği­miz hedef paralelind­e, Türkiye sınırların­ın ötesine çıktık. Sahip olduğumuz “know how” ve girişimci enerjimiz eğitim teknolojil­eriyle birlikte programlar­ımızın içeriğini de değiştirdi. Topluma hizmet odağında, çok geniş bir yelpazede eğitimden, bilimsel üretime, kültürden sanata çok yönlü bir misyonumuz var. Günümüz dünyasında en değerli kaynak insan... Çünkü bilgiye dayalı üretim ve ekonomiyle birlikte yaratıcı endüstrile­r geleceğin dünyasını şekillendi­recek. Bu noktada üniversite­ler belirleyic­i rol oynamak zorunda. Büyüyen ve dünyaya açılan Türkiye ekonomisi için de en önemli güç insanımız ve bilgi üretimi olacak. Bunun bir ayağı nitelikli insan kaynağını geliştirme­kse diğer ayağı da ekonomik değeri olan bilgi üretimi ve paylaşımıd­ır. Günümüz üniversite­lerinin bu ilkelere göre yapılanmas­ı şarttır. Anadolu Üniversite­si olarak her iki bağlamda da çok önemli adımlar attık ve atmaya devam ediyoruz. Türkiye’de sürekli üniversite sanayi iş birliğinde­n söz edilir. Biz somut uygulama modelleriy­le çok geniş katılımlı, paylaşımcı yaklaşımla mükemmeliy­et merkezleri­ne odaklandık. Sivil havacılık, demiryolu gibi paydaşlarl­a hareket ediyoruz. Bu iki odak aynı zamanda merkez kampüsleri­mizin bulun- duğu Eskişehir için son derece anlamlı. Tarihi ve kültürel açıdan şehrin birikimini değerlendi­recek fırsatları zenginleşt­iriyoruz.

Üniversite, sanayi işbirliği sağlanmalı

Anadolu Üniversite­si dünya üniversite­si olma yolunda hızla ilerlerken bölgesel ve ulusal açılımları da aynı özenle sürdürüyor. Tüm projelerim­izin Eskişehir, şehir kimliği ve ekonomisiy­le bağı var. Bu açıdan Eskişehir’i dünya ile bağlıyoruz. Küresel iş birlikleri­ni, Eskişehir’den Türkiye’ye yayarak hareket ediyoruz. Topluma ve insanlığa hizmet etme görevimizi yerine getirme kararlılığ­ımızda, Eskişehir hep başrolde yer alıyor.

Üniversite sanayi iş birliğine ilişkin paradigma değişimi şart. Biz seramik sektörü başta olmak üzere bilimsel iş birlikleri­ne yeni boyutlar katan geleneğe sahibiz. Bugünün şartlarınd­a yeni modeller ortaya koyuyoruz. Yaratıcı endüstrile­re özel bir önem veriyoruz. Bugün Türkiye televizyon dizileri aracılığıy­la kültür ihraç eder konuma geldi. Modadan, endüstriye­l tasarıma, güzel sanatlarda­n spora ve bilişime kadar uzanan yeni ekonomiler­de açılım yapılmalıd­ır. Eskişehir’i yaratıcı endüstrile­rin merkezi yapma konusunda şehrin tüm aktörleriy­le işbirliği içinde stratejile­r geliştiril­melidir. Biz bu konularda yol gösteren paylaşımcı ve katılımcı yönetim anlayışı içindeyiz.

 ??  ?? Günümüz dünyasında en değerli kaynak insan... Çünkü bilgiye dayalı üretim ve ekonomiyle birlikte yaratıcı endüstrile­r geleceğin dünyasını şekillendi­recek. Bu noktada üniversite­ler belirleyic­i rol oynamak zorunda.
Günümüz dünyasında en değerli kaynak insan... Çünkü bilgiye dayalı üretim ve ekonomiyle birlikte yaratıcı endüstrile­r geleceğin dünyasını şekillendi­recek. Bu noktada üniversite­ler belirleyic­i rol oynamak zorunda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye