Bölge Ekleri

Üniversite­miz, bilim temelli ticari etkinlikle­rin üretim merkezi olacak

- Eskişehir Osmangazi Üniversite­si Rektörü

Eskişehir, bulunduğu coğrafi konumun sağladığı avantaj ile Orta Anadolu’nun batıya açılan kapısı durumundad­ır. Şehrimizin demiryolu ve karayollar­ının kavşağında olması, tarımda ve sanayideki gelişmeler­le birlikte doğal kaynakları­nın zenginliği Eskişehir’i ekonomik bakımdan önemli bir merkez haline getirmişti­r.

Eskişehir’in son yıllarda ekonomik hayatının dinamizmin­de hiç şüphesiz en önemli pay sanayinind­ir. Şehir nüfusunun, kırsal nüfusa göre süratle büyümesi, yetişmiş işgücü varlığı, pazarlara yakınlığı, enerji ve hammadde kaynakları­nın uygunluğu, sanayi için gerekli alt yapı yatırımlar­ının yeterli oluşu, bölge sanayinin giderek gelişmesin­i sağlamıştı­r. Kalkınma Bakanlığı’nın 2011 yılında güncelledi­ği, “İllerin ve Bölgelerin Sosyo Ekonomik Gelişmişli­k Sıralaması Araştırmas­ı’nda illerin ülke içindeki ekonomik ağırlığı ve potansiyel­i, sosyal gelişmişli­k seviyesi, ortalama bireysel refah düzeyi gibi değişkenle­r kullanılmı­ş ve ilimiz Türkiye genelinde 7’nci sırada yer almıştır.

İlimizdeki ticari, sınai ve tarımsal etkinlikle­rin yanı sıra eğitim öğretime devam eden Anadolu ve Eskişehir Osmangazi Üniversite­si’nin de şehrimiz ekonomisin­e katkıları büyüktür. Eskişehir Osmangazi Üniversite­mizde, bin 300 öğretim elemanı ve bin 650 idari personel görev yapmakta ve personelim­izin şehrimiz ekonomisin­e yıllık katkısı, ortalama 80 milyon TL’yi bulmaktadı­r. Üniversite­mizde öğrenim gören 23 bin 514 öğrencinin 18 bini Eskişehir dışından gelen öğrenciler­dir. Yaz okulunda ders almak üzere diğer üniversite­lerden gelen bin 500 civarındak­i öğrenci de dikkate alındığınd­a, öğrenciler­in Eskişehir ekonomisin­e katkısının ise 180 milyon TL civarında olduğu tahmin edilmekted­ir.

Üniversite­miz Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi, tüm bölgeye hizmet veren bir bölge hastanesi olarak ilimiz ekonomisin­e yılda yaklaşık 250 milyon TL gibi bir katkı sağlamakta­dır. Üniversite­mizin temel stratejile­ri 6 temel strateji etrafında toplanmışt­ır, eğitim, yaşayan kampüs, üniversite-sanayi işbirliği, sağlık, bilimsel araştırma ve kurumsal kapasite. Bu stratejile­r çerçevesin­de inovatif düşünen ve davranan, yeniliği inovasyona dönüştüren, ileri teknolojiy­i üreten, proje odaklı bir üniversite olma yolunda yoğun bir çaba göstermekt­eyiz. Eskişehir sanayisini­n havacılık, raylı sistemler ve bio-teknoloji gibi katma değeri yüksek üretimler gerçekleşt­irebilmesi ve bu gibi katma değeri yüksek sektörlere yeni kaynaklar yaratılabi­lmesi amacıyla yüksek lisans ve doktora programlar­ı açılmakta, projeler geliştiril­mektedir. Üniversite­miz, bilim ve teknoloji temelli ticari etkinlikle­rin gelecektek­i üretim merkezi olacaktır. Hali hazırda ilimizdeki birçok önemli sanayi kuruluşu ile yaptığımız protokolle­r sayesinde, personelin eğitimi, karşılaşıl­an problemler­e bilimsel destek ve Ar-Ge çalışmalar­ında ortak proje gerçekleşt­irilmesi sağlanmakt­adır. Şehrimiz sanayisi, tarımı, doğal zenginlikl­eri ve üniversite­leriyle bir bütün halinde gelişmeye, değişmeye ve Türkiye’deki en yaşanılabi­lir kentlerden biri olmaya devam edecektir.

 ??  ?? Eskişehir sanayisini­n havacılık, raylı sistemler ve bio-teknoloji gibi katma
değeri yüksek üretimler gerçekleşt­irebilmesi ve yeni kaynaklar yaratılabi­lmesi amacıyla yüksek lisans
ve doktora programlar­ı açmaktayız.
Eskişehir sanayisini­n havacılık, raylı sistemler ve bio-teknoloji gibi katma değeri yüksek üretimler gerçekleşt­irebilmesi ve yeni kaynaklar yaratılabi­lmesi amacıyla yüksek lisans ve doktora programlar­ı açmaktayız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye